Skocz do zawartości

Trafiona karta lub monitor

Recommended Posts

Witam wszystkich

Zakupiłem nowy monitor:

Ultrapanoramiczny zakrzywiony monitor 34" 21:9 144Hz 1ms | EX3410R MOBIUZ Firmy Benq.

System Windows 10 Home 64bit

Specyfikacja kompa:

Procek i5 8600K

Płyta główna: ASRock Z370 Taichi

Ramy: G.Skill] Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16

Karta graficzna: Geforce GTX 1060 6GB

Zasilacz: Corsair RM650X 80Plus Gold - 650W

Dysk SSD: Kingston KC1000 240GB PCIe x4 NVMe

Otóż mój problem jest taki że monitor sam się wyłącza i po chwili włącza jak i pokazują się pikselowe kropki i kreski.

Nie da się przez internet zdiagnozować twojej awarii - musisz sam podpiąć inny monitor do kompa.

Może być walnięty monitor a może być zepsuty sam kabel - może też być coś nie tak z kartą grafiki.

By to zdiagnozować musisz podłączyć stary monitor a potem pokombinować z kablem.

Jeśli na starym jest ok - to na 100 procent wada monitora.

Jaki kabel ? HDMI DVI czy Displayport ???

• Popieram 1

Na poprzednim monitorze było wszystko w porządku:

iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU-B1

Oba monitory na tym samym kablu Displayport.

Odłączyłem i podłączyłem jeszcze raz ten stary kabel i na razie jest okej, ale nie wiem czy to powróci.

Nie jestem na razie w stanie powiedzieć w jakich warunkach to się dzieje, ale na poprzednim monitorze było cały czas wszystko dobrze.

Odłączyłem i podłączyłem i jest OK. Może po prostu źle wpięte w gniazdo. Albo najpierw ustalenie na jakim kablu, jakiej generacji. 21/9 i 144hz to chyba nie pójdą na każdym starej daty DP, to już nie jest zwykłe FHD...? Żeby nie było że to jakieś DP 1.0

Pytanie ogólnie, poszperałem trochę w internecie i wyszło mi coś takiego:

Moja płyta główna obsługuje maks. Displayport 1.2 z max. Rozdzielczość do 4K x 2K (4096x2304) @ 60Hz.

Posiadam kabel o wyższym standardzie w wersji Displayport 1.4.

Displayport 1.2 obsługuje maks. 3840 × 2160 (4K) 60Hz co daje w sumie = 497 664 000 pikseli.

Moja rozdzielczość monitora to 3440 x 1440 i ustawione 144hz = 713 318 400 pikseli.

Czy dobrze rozumiem jeśli zostawię rozdzielczość 3440 x 1440 i zmienię odświeżanie na 100hz to powinno wszystko być okej ? 

3440 x 1440 x 100hz = 495 360 000 pikseli.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Nie podpinam monitora do płyty :D
W ogóle nie mam pojęcia czy jest to możliwe.

Zwracam uwagę że już na początku płyta główna ogranicza możliwości: 

Standard Displayport do max. 1.2

Odnośnie aklimatyzacji to jest raczej normalne, że musi przejść do temperatury pokojowej przed uruchomieniem. 

W dniu 12.12.2022 o 17:18, Maniak39912 napisał:

Zwracam uwagę że już na początku płyta główna ogranicza możliwości: 

Standard Displayport do max. 1.2

W dniu 12.12.2022 o 17:18, Maniak39912 napisał:

Nie podpinam monitora do płyty :D
W ogóle nie mam pojęcia czy jest to możliwe.

No więc jeśli podpinasz do karty to gtx 1060 ma DP 1.4a tj. 4k @ 120hz lub 4k @ 98hz w trybie HDR. Nie wiem jak to się dokładnie przekłada na ultrawide 1440p ale 4k @ 144hz lub 4k @ 120hz w trybie HDR powinno ogarnąć. Tak więc spróbuj ustawić odświeżanie 120hz lub wyłącz HDR w monitorze. Jeśli wciąż będą problemy to wymień kabel, bo zwłaszcza jeśli jest stary to może nie zapewniać odpowiedniej przepustowości.

21 godzin temu, zbiku90 napisał:

No więc jeśli podpinasz do karty to gtx 1060 ma DP 1.4a tj. 4k @ 120hz lub 4k @ 98hz w trybie HDR. Nie wiem jak to się dokładnie przekłada na ultrawide 1440p ale 4k @ 144hz lub 4k @ 120hz w trybie HDR powinno ogarnąć. Tak więc spróbuj ustawić odświeżanie 120hz lub wyłącz HDR w monitorze. Jeśli wciąż będą problemy to wymień kabel, bo zwłaszcza jeśli jest stary to może nie zapewniać odpowiedniej przepustowości.

A tak z ciekawości:

Do czego podpinasz kartę ?

:D

Na razie jest okej po ustawieniu do 100Hz.

Prawdopodobnie sam sobie odpowiedziałem co jest nie tak :rotfl: .

• Że co, proszę? 1

W dniu 14.12.2022 o 17:22, Corr napisał:

@Maniak39912??????? Po twoich wpisach mogę wywnioskować, że twierdzisz że ograniczenie z płyty głównej przechodzi na kartę graficzną co jest niedorzeczne xD

Nie chcę Cię osądzać, ale to pachnie trollem...

Generalnie to ja się nie znam, ale nie rozumiem dlaczego miałoby to być niedorzeczne skoro kartę wpinasz do płyty głównej.

Wydaje mi się że wątek można zamknąć monitor działa już poprawnie po zmianie ma 100Hz.

3 godziny temu, Maniak39912 napisał:

Generalnie to ja się nie znam, ale nie rozumiem dlaczego miałoby to być niedorzeczne skoro kartę wpinasz do płyty głównej.

Na płycie głównej masz DP 1.2 jako wyjście zintegrowanej grafiki. Na dedykowanej masz złącza zależne od tego co włożysz, w twoim przypadku 1.4. Jedno z drugim nie ma związku żadnego.

• Lubię to 1