Skocz do zawartości

Problemy po instalacji nowej karty graficznej- RX 6600XT

Recommended Posts

Cześć Wam ;)

W końcu kupiłem nową kartę graficzną- ASRock Challenger RX 6600XT- jednak nie obeszło się bez komplikacji, i mam trochę problemów. Zainstalowałem ręcznie najnowszy sterownik, przy okazji całe te oprogramowanie od AMD. Generalnie instalacja się powiodła, karta po włączeniu freesync i zablokowaniu klatek na 144 FPS (tyle ile Hz ma monitor) przestała piszczeć i syczeć. Niemniej jednak napotkałem pewne trudności, i chyba najczytelniej będzie spisać je w liście:

- regularnie i często wyświetla się błąd "AMDRSServ.exe- Błąd systemu", nawet teraz gdy to piszę wyskoczył raz. Po kliknięciu ok, potrafi pojawić się natychmiast drugi taki sam. Ten błąd potrafi wywalić grę do pulpitu, po kliknięciu ok do gry można wrócić, sama gra się nie sypie. Błąd ten wyskakuje także po włączeniu komputera i otwarciu AMD Software: Adrenalin Edition. Także w trakcie przeglądania opcji w tym software od AMD. Załączam screen. 

- rzadziej, ale też pokazuje się błąd "clinfo.exe- Błąd systemu", po kliknięciu ok nic się dalej nie dzieje, załączam screen

- po uruchomieniu komputera po dłuższym czasie gdy był wyłączony, pikacz z płyty głównej dał sygnał o jakimś błędzie (chyba 3-4 sygnały, dał dźwięk tylko raz na kilka włączeń PC od włożenia nowej karty), zaraz po uruchomieniu systemu pokazał się błąd "clinfo.exe- Błąd systemu"

- nakładka pokazująca fps i inne parametry z softu AMD przestała się pokazywać, mimo że za pierwszym razem gdy kliknąłem te opcję-pokazała się, teraz mimo kliknięcia nie pokazuje się

Oczywiście, proszę Was o pomoc. Na święta i tak planuje zaktualizować do Win11 na czysto, oraz wgrać świeży BIOS, ale to jeszcze 2-3 tygodnie. Wyżej opisane błędy są jednak nieco uciążliwe. Jestem średnio zaawansowany, strzelam że rozwiązanie może być proste, ale sam na nie nie wpadnę. Może jednak to wina starego Biosu. Zamieszczam specyfikację i załączam screeny (wersja sterownika i BIOS w załączonych). Jak myślicie, czy zacząć od wgrania najnowszego biosu już teraz, czy problem leży gdzie indziej- być może trafiłem na te słynne problemy ze sterownikami do kart AMD ? :P

PC:

AMD Ryzen 5 2600

AMD Radeon RX 6600 XT Challenger D 8GB OC

Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2-CF

16GB RAM DDR4 2933MHz

SPC Vero L3 500W

Windows 10 Pro 64-bit 

BŁĄD 1.png

BŁĄD 2.png

BŁĄD 3.png

IMG_20221206_013644251.jpg

BŁĄD 4.png

Edytowane przez Tbdn99
dołączenie info o systemie operacyjnym

Odinstaluj.

Proces znany jako Radeon Settings: Host Service należy do oprogramowania Radeon Settings lub Advanced Micro Devices lub AMD Radeon Software lub AMD Settings - Branding by Advanced Micro Devices

Znajdź starszą wersję może ruszy zanim wyjdzie nowsza.

Okej, wyczyściłem zielone sterowniki DDU. Czerwone stery, zainstalowałem starsze (22.5.1 zamiast 22.11.2). Rzeczywiście, po kilku godzinach i kilku ponownych uruchomieniach opisane problemy nie pojawiły się. Bardzo dziękuję ! :D

Jednak przy okazji jeszcze dopytam. Na tym sterowniku karta syczy i piszczy (choć już mniej) z włączonym freesync, jak i z wyłączonym. Podobnie zablokowanie klatek bądź nie, nie wpływa na dźwięki pochodzące z karty. Dodatkowo, nie wiem czy tak powinno być, ale smużenie czarnych barw jest znacznie większe z włączonym freesync. Przy czasie reakcji monitora ustawionym na "najszybszy" smużenie jest bardzo mało widoczne. Na ustawieniu "najszybszy MBR", oraz z freesync smużenie jest tak samo- wyraźnie widoczne. Nawet gwałtowny ruch myszką z włączonym freesync sprawia wrażenie jakby czegoś w stylu motion blur. Oczywiście wiem że mam matrycę VA, i ona zawsze smużyć będzie, ale różnica między tymi trybami naprawdę jest spora. Monitor Samsung Odyssey G5 32" 

Czy zatem karta dająca dźwięk z freesync, i nasilenie smużenia z włączonym freesync to zjawisko normalne i nie ma się czego bać ? 
Piski (za pewne cewek) to najmniejszy problem, przy słuchawkach absolutnie niesłyszalne. Natomiast freesync daje mi dodatkowe wrażenie płynności, szkoda rezygnować. 

A jednak, znów pikacz przypomniał o sobie przy uruchomieniu PC. 4 sygnały- 1 długi i 3 krótkie. Problem z kartą graficzną :> Przez sekundę/dwie nie pokazywał także obrazu. Potem żadnych innych wcześniej opisanych problemów. W grze, jak i w normalnym użytkowaniu. Co mogę jeszcze zrobić, czy jednak aktualizować BIOS ?