Skocz do zawartości

Upgrade 5 letniego komputera lub wymiana na nowy + monitor (10/12,5tyś)

Recommended Posts

Zastanawiam się nad upgrad'em mojego starego komputera (o ile to jeszcze możliwe) albo kupnem nowej jednostki.

Dużo korzystam z wielu kart w przeglądarce, Photoshop'a i obszernych kart w EXCEL, czasem zagram sobie w farming simulator 2022, Cyberpunk 2077, City Skilynes (z modami).
No i niestety taki Photoshop włącza mi się bardzo długo tak samo excel (excel dodatkowo strasznie się zacina), przeglądarka po paru godzinach chodzi tak że trzeba ją zamykać wraz z kartami.

Dodatkowo noszę się z zakupem nowego monitora (albo będą wtedy 3 albo jeden stary + nowy), tutaj też prosiłbym o jakąś pomoc w wyborze. Przy nowym monitorze na pewno zależy mi na tym żeby było dobrze widać czerń (mam za sobą okno przez które słońce świeci bezpośrednio na monitor). Tutaj zastanawiałem się nad:
1. LG Ultragear 27GP850 NanoIPS HDR
2. Samsung Odyssey C27G75TQSRX Curved Quantum Dot HDR

Kwota na sam komputer: 10tyś.
Kwota na nowy monitor: 2-2,5tyś.

Mój komputer obecnie:

Procesor: Procesor AMD Ryzen 5 1600 AF, 3.2 GHz, 16 MB, BOX (YD1600BBAFBOX)

Płyta główna: Płyta główna Asus Prime B350-PLUS (90MB0TG0-M0EAY0)

Pamięć-Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL15 (F4-3000C15D-16GVGB)

Zasilacz: Zasilacz SeaSonic Focus Plus Gold 550W (SSR-550FX)

Karta graficzna- Karta graficzna Palit GeForce GTX 1060 Super JetStream 6GB GDDR5 (192 bit) 3x DP, HDMI, DVI (NE51060S15J9J)

Dysk: Dysk Toshiba P300 1 TB 3.5" SATA III (HDWD110UZSVA), Dysk SSD GoodRam 240 GB 2.5" SATA III (SSDPR-IRIDPRO-240)

Obudowa: Obudowa SilentiumPC Aquarius X70T Pure Black (SPC 171)

Monitor: Monitor LG 24MP59G-P x2

Edytowane przez mizurka
  • mizurka zmienił tytuł na Upgrade 5 letniego komputera lub wymiana na nowy + monitor (10/12,5tyś)

Tu masz przykładowy komputer   https://www.x-kom.pl/lista/n4sxezpen

Możesz sprzedać to co masz i kupić coś lepszego, a co do monitora to brałbym Samsunga

//mam nadzieję, że to ostatnia taka propozycja z Twojej strony

Edytowane przez kajtek.

Ta płyta przyjmie KAŻDY proc pod AM4. Nawet 5950x. Asus wykazał się troską i wypada się z tego cieszyć.

Poza tym jak coś zaczyna haczyć pod excelem to raczej nie grafa ani monitor :-)

Goodram Pro kiedyś fajna rzecz. Najpierw zmiana na jakiś ludzki a tani obecnie dysk - taka Kioxia m2 1Tera za niecałe 4 stówy.

Plus zmiana na najbardziej opłacalny obecnie procesor do am4, czyli rysiek 5600 za 670 złotych. Koniec zmian...

Ewentualnie ram jeśli by go miało brakować.

Na końcu grafika.

Kasą bez sensu nie szastać

ps. jak to u asusa upgrade biosu do 6042 wytnie obsługę starszych proców, zapewne athlonów i serii A-xx

Edytowane przez Barszczu
7 godzin temu, mizurka napisał:

Dziękuje za zainteresowanie. Co do monitora to nigdy nie korzystałem/nie widziałem obrazu na zakrzywionym monitorze.

Do grafiki raczej mimo wszystko matryca płaska. W sumie jak siedzisz w excelu, milion zakładek, jak masz RTX 3080 to może rozważ nawet i 21:9? Przy czym wtedy też tutaj IPS bo VA będą wykrzywione