damianlorencki 0 Napisano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Witam Chciałem dziś podmienić boxowe chłodzenie Ryzena 5 5600 na Fera 5. Po przykręceniu podstawki chłodzenia do fabrycznego backplate AMD (zgodnie z instrukcją) i do płyty Gigabyte B550M DS3H całość się rusza, bo pod każdym kołkiem montażowym zostało 0,5 mm luzu. Proszę o pomoc w temacie Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3761 Napisano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Użyłeś czarnych kołków i dokręciłeś kluczem z zestawu? Jak tylko troszkę lata to się nie przejmuj. Sprężyny na chłodzeniu to docisną do proca. Cytuj Link to post Share on other sites
damianlorencki 0 Napisano 3 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Klucza w zestawie do Fery 5 nie ma, dokręciłem ręką do oporu i dalej się nie da, bo jest koniec gwintu. Boję się, że jak docisnę to sprężynami do mocowania coolera, to całość będzie "wisieć" na procesorze zamiast na podstawce. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3761 Napisano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 W zasadzie to ma wisieć na procu. Po to są Sprężyny. Cytuj Link to post Share on other sites
damianlorencki 0 Napisano 3 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Tylko że nie spotkałem się nigdy z takim problemem przy montażu chłodzenia. Majtająca się podstawka jest co najmniej niepokojąca i nie budzi to zaufania, jeśli wiesz, o co mi chodzi. Jak dla mnie wszystko powinno być na sztywno. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3761 Napisano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Pewnie masz rację, ale na różnych płytach inaczej to trzyma. Pewnie są trochę różnej grubości płyty.Mi na gigabyte się trochę majta w lewo i prawo. Ale do góry i w dół to raczej nie czuć. Cytuj Link to post Share on other sites
damianlorencki 0 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Dzięki za informację, chyba się przełamię i spróbuję zrobić jak napisałeś. Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Ludzie nie gadajcie bzdur - jakie luzy, jakie majtania. To ma być na sicher, wersja do amd jest tu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 16 godzin temu, damianlorencki napisał: bo pod każdym kołkiem montażowym zostało 0,5 mm luzu jakość SPC ... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
damianlorencki 0 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Szlag mnie trafi, piszę do supportu SPC żeby dosłali właściwe kołki Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3761 Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Masz jakieś cienkie podkładki, załatwią sprawę. Daj je pod kołki.Sprężyny i tak docisną chłodzenie do proca.Złożyłem już sporo takich zestawów i tylko dwa razy trzymały fabrycznie super. Raz dałem podkladeczki bo była masakra.Tak czy owak wszędzie chłodzi bardzo sprawnie. Ewentualnie na ramę na podkładkę silikonową podkleić po dwa paski izolacji. To też cofnie ramkę do tyłu. Lub pilniczkiem troszkę podpiłować gwinty na kołkach. Cytuj Link to post Share on other sites
damianlorencki 0 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 A tak mi się marzyło kupić, przykręcić i mieć... Cytuj Link to post Share on other sites
bmi86 85 Napisano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 U mnie też się majtało, kołki wkręciłem ręką ile się dało, wystarczyło jeszcze użyć klucza nasadowego/oczkowego/płaskiego i każdy kołek dosłownie o niecałe pół obrotu dokręcić i nic się nie buja, siedzi sztywno. Kołki na górze mają zakończenie jak nakrętka właśnie pod klucz nasadowy/oczkowy/płaski. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts