JohnyRambo 221 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Naszło mnie takie właśnie zapytanie. Lata temu ilość RAMU galopowała i nigdy nie było zbyt dużo nawet dla zwykłego użytkownika. Od około 2012 roku 8GB stało się ilością która wtedy była już standardem i nadal często nim pozostaje. Z moich obserwacji pracy z 8 GB system Windows 10 zajmuje na start 4 GB, przy 16 GB zajmuje ok 7 GB. Można uznać za standard 16 GB, czy jest jednak sens inwestować w 32GB z DDR4 ? Druga rzecz plik wymiany, czy używacie z SSD ? W praktyce aplikacje mogą wyrzucać błędy, jaką ilość zalecacie ? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1027 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 9 minut temu, JohnyRambo napisał: czy jest jednak sens inwestować w 32GB z DDR4 ? Nie ma sensu. Sens istnieje tylko wtedy, kiedy te 32GB będziesz potrzebować/wykorzystywać. Druga rzecz plik wymiany, czy używacie z SSD ? W praktyce aplikacje mogą wyrzucać błędy, jaką ilość zalecacie ? - sprawdziłem u siebie - 4GB przy RAMie 16GB. Ustawiłem dawno temu, bo wiem, że niektóre starsze programy mogą potrzebować. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Ciekawe tylko ile taki plik wymiany robi zapisów/odczytów. Mam dysk który przepracowane ma 1024h i przy tym 13TB zapisane oraz 16TB odczytane. Praca w excel, teams, przeglądarka - głównie. Mega dużo jak na niecałe 8 miesięcy. Cytuj Link to post Share on other sites
mati23 54 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Dwie kości po 8gb, zawsze dwie kolejne możesz dokupić, jak normalne użytkowanie + gry to 16gb na razie spokojnie wystarcza z zapasem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1027 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Zapisów robi niewiele, bo mało programów przy dużej pamięci RAM korzysta z pliku wymiany. Za to hibernacja zapisuje stan pamięci na dysk i to już generuje wzrost TBW. Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 A to mozże być fakt z TBW, bo to laptop. Czas wyłączyć hibernację. Stacjonarka właśnie sprawdziłem 7800h pracy, a zapisu 10 TB tylko Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 (edytowane) 3 godziny temu, wodego napisał: Zapisów robi niewiele, bo mało programów przy dużej pamięci RAM korzysta z pliku wymiany. Za to hibernacja zapisuje stan pamięci na dysk i to już generuje wzrost TBW. pierwsze co robię po instalacji systemu to : powercfg -g off i wyłączenie shadow copy 4 godziny temu, JohnyRambo napisał: Druga rzecz plik wymiany, czy używacie z SSD ? W praktyce aplikacje mogą wyrzucać błędy, jaką ilość zalecacie ? Osobiście używam pracuję dość dużo z Blenderem i potrafi ostro pojechać po dysku przy 32GB Ram Edytowane 28 Listopada 2022 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts