Skocz do zawartości

5700x i restart przy boost

Recommended Posts

Hej, wymienilem procesor z 2700x na 5700x.

Przez 2 dni wszystko działało dobrze. Dzisiaj mam restarty.

Najpierw doszedlem do tego ze jak zmienie w BIOS ustawienia BCLK z Auto na sztywne 34 (co daje fabryczne 3400MHz) to restarty prawie nie wystepują. Niestet taktowanie procesora mam sztywne - zarowno nie boostuje, ani nie przechodzi w stany uspienia (wg menadzera zadan w windows). Przeinstalowalem Karte graficzna, sterowniki chipsetu plyty (zapomnialem wspomniec ze 5700x jest na MSI B550 Tomahawk). Przywrocilem domyslne plany zasilania w windows + aktywowałem tryb zwiekszania wytdajnosci procesora i go wylaczylem. Powoli koncza mi sie pomysly na przyczyne teggo stanu rzeczy. Dodam ze mam 4 x crucial ballistix sport lt 8gb ddr4 3000mhz cl15 ktore teoretycznie powinny chodzic nawet na 3600MHz a nie ida na 3200 (tzn ida ale sie wieszaja bardzo szybko). Zasilacz to 750W Be!Quiet Chlodzenie wodne - robilem testy obciazeniowe i nic sie za nadto nie grzeje.

Screeny z BIOS: https://imgur.com/a/bvLcbNH

Edytowane przez StuffX
6 minut temu, StuffX napisał:

Dodam ze mam 4 x crucial ballistix sport lt 8gb ddr4 3000mhz cl15 ktore teoretycznie powinny chodzic nawet na 3600MHz a nie ida na 3200 (tzn ida ale sie wieszaja bardzo szybko).

I tutaj doszukiwałbym się problemu. Zostaw 2 moduły na XMP bez kombinacji i sprawdź czy będzie to samo. W przypadku Ryzenów OC 4 modułów naraz praktycznie nie istnieje niestety. Potrzebujesz 32gb ramu?

• Dzięki 1

Potrzebuje 32GB RAM - 16 GB jest mocno niewystarczajace do pracy z Lightroom i Photoshop :( Myslalem ze problemy z kontrolerem RAM wystepowaly do serii Ryzen 2xxx (poprzedni procesor 2700x nie dawal rady). Teraz ram nie jest podkrecony wiec czy problemy moga wystepowac z niepodkreconym ramem 4x8GB?

Przez restarty padl mi system :/ - zakupilem przy okazji dysk NVMe - przesiade sie a UEFI i wlacze resizebar... zamowilem tez 2x16GB by zastapic moje 4x8GB.

Czysto teoretycznie - czy to powinno roziwazac problem? Jesli nie to sprzedaje w pierun i biore Intela <grr>.

Jak z 3500x włożyłem sobie 5700x to też miałem swirowisko na B550 gigabyte.
Ze strony amd pobrałem sterownik chipsetu plus wgrałem najnowszy bios, jakaś beta, zrobiłem wypad baterii biosu na 5 minut plus zworka i jest 3 dni już git.

https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b550

• Dzięki 1

Zainstalowałem nowy dysk. Wyjąłem baterie z płyty głównej. Nic w BIOS nie zmieniałem poza ustawieniem xmp na ram. Wyjąłem 2z4 kości i zostawiałem tylko 2x8gb. W Windows zainstalowałem chipset. Druga w kolejności chciałem kartę graficzną.
Niestety, nadal to samo. Komputer się restartuje.
Co to może być?
Jutro ma przyjść nowy ram, ale teraz nie widzę sensu...

Może stary zasilacz bez jakiejś technologii? (Bequiet! Power Zone 750W)
Może uszkodzony ram? (Zaraz wsadzę drugie dwa moduły)
Może uszkodzony procesor (wczoraj wymieniłem paste).

Jaką masz wersję bios?
F10?
Sorry, Gigabyte idę.

Musisz mieć 7C91vAA żeby 5700 działał.
A najlepiej pierwszy od góry.
https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK/support
Mam wersję: 7C91vAB, Data publikacji: 2022-08-31 - nowszego nie ma, nawet bety. Wgrałem go dwa razy, resetowalem zworkani kilka razy. Nawet baterię dwa razy wyjąłem.

• Lubię to 1
Najlepiej przelecieć memtestem każdy moduł po kolei. Wiem że to czasochłonne ale może coś się wyjaśni.
Postaram się kupić inny ram szkoda mi czasu i nerwów na testowanie...

Tymczasem:
SSD - nowy,
OS - nowy,
BIOS - nowy, zresetowany zworkani i baterią,
MOBO - ?
CPU - ?
RAM - ?
PSU - nowy,
WC - chyba ok,

Mam trzy dyski, może któryś na jakiś problem z zasilaniem? Ale każdy ma parametry Smart OK i nie zauważyłem żadnych problemów z działaniem.

Edycja:
Memtest nie pokazał ani jednego błędu po godzinie testu.... Czyli albo mobo, albo cpu.8ba74e9d7ef5f799728d7c4585c55845.jpg

Dziwna sprawa. Obstawiałbym procesor bo to po jego wymianie zaczęły się cyrki, ale ręki nie dam sobie uciąć. Spróbuj może go wyjąć i obsadzić jeszcze raz, przy okazji skontroluj piny i socket. Przed całą operacją dobrze jest puścić jakiegoś stress testa żeby rozgrzać pastę.