Skocz do zawartości

VA(?) 27' 1440p 144Hz do RTX 3070 ~1500 zł

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zakończyłem przebudowę (a w praktyce składanie nowego) komputera i nowa karta graficzna skłoniła mnie do wymiany także monitora.

Na początek specyfikacja:

Intel Core i5-12600KF

Gigabyte B660M GAMING DDR4

Corsair 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Vengeance LPX Black

Gigabyte GeForce RTX 3070 Eagle OC 8GB GDDR6 (GV-N3070EAGLE OC-8GD 2.0)

Cooler Master MWE 750 White V2 750W (MPE-7501-ACABW-EU)

Obecnie używam SAMSUNG LC24F390FHUXEN i jestem z niego całkiem zadowolony ale chciałem przesiąść się na monitor 1. większy 2. z wyższym odświeżaniem 3. z większą rozdzielczością.

Zagłębiłem się trochę w temat monitorów i ustaliłem, że (tak jak w tytule) zadowalające będzie 27' 16:9 w 1440p i 144Hz z matrycą VA (zakrzywiony?). Mam kartę nVidii więcj displayport do GSync obowiązkowy.

Głównie służyć będzie do grania (z multi to głównie R6, single to RDR2, Cyberpunk, nowe gry) i oglądania YT/Netflixa.

Z racji tego, że mamy Black Friday liczę, że może uda się znaleźć jakiś lepszy monitor powyżej budżetu 1500 zł na promocji.

Myślałem najpierw o Samsungu Oddysey G5 ale jak poczytałem opinie o nim to wydaje się być trochę awaryjny, drugą opcją jest MSI Optix G271CQP (ewentualnie z inną końcówką, nie wiem czym dokładnie się różnią te wersje ale cenowo wyglądają praktycznie identycznie).

Byłym wdzięczny za opinie o tych modelach i ewentualnie inne propozycje bo jest tego na rynku jest tyle, że ciężko wybrać jakąś konkretną pozycję.

W sklepie huawei jest mega promocja na monitor, który ja posiadam -> Huawei MateView GT 34 165 Hz . Ogólnie do gier single jak Cyberpunk czy RDR2 na pewno proporcja 21:9 będzie dużo przyjemniejsza niż 16:9. Mi również przyjemnie się gra w gry multi jak Battlefield Czy Cs. Możesz poszukać czy w tej cenie nie ma innych takich monitorów(3440x1440 i zakrzywionych).
https://consumer.huawei.com/pl/monitors/mateview-gt-se/buy/?skucode=91480112010004701&utm_source=ceneo&utm_medium=price_comparison&utm_content=listing&utm_campaign=ceneo&ceneo_cid=ea1a2910-8f64-3dc4-cd04-b73bfe3940b4

• Popieram 1