Skocz do zawartości

Jak włączyć tryb turbo boost na stałe w i5 4590

Recommended Posts

Witam, mam problem z procesorem a mianowicie maksymalnie w grach działa na 3,44 Ghz a tryb turbo boost powinien być na 3.7 i teraz pytanie jak mam to zmienić. Jakieś 2 tygodnie temu było normalnie. Czy da się to ustawić na stałe?. cpu - i5-4590 płyta - HP 2B34 . A w biosie jest taka sytuacja, że nawet nie mam żadnych opcji do podkręcania itp-

Mysle ze Twoj procesor nie mial potrzeby uruchamiac w pelni trubo boosta dlatego dzialal na 3,44

Czym jest taktowanie Max Turbo?

Przy niskich obciążaniach procesor działa na częstotliwości bazowej, zgodnie z jego specyfikacją. (lub nawet na mniejszym taktowaniu, jeśli wykorzystuje on energooszczędną technologię Intel SpeedStep®, skalującą prędkość procesora). Podczas obsługi wątków sprzętowych przeznaczonych do wyższych obciążeń technologia Intel® Turbo Boost zwiększa prędkość procesora do taktowania Max Turbo.

Na przykład procesor Intel® Core™ i9-9900K ma taktowanie bazowe 3,6 GHz oraz taktowanie Max Turbo 5,0 Ghz. Warto zauważyć, że w zależności od potrzeb procesor może nie uzyskiwać taktowania Max Turbo. Dynamiczne zwiększenie prędkości zależy od obciążeń i dostępnych limitów temperatury.

12 godzin temu, bovski napisał:

A w biosie jest taka sytuacja, że nawet nie mam żadnych opcji do podkręcania itp-

i nic nie zmienisz bo to budżetowa płyta do komputerów biurowych 

13 godzin temu, bovski napisał:

turbo boost powinien być na 3.7

Turbo boost nigdy nie działa na wszystkich rdzeniach z maksymalną szybkością . Jak proc korzysta ze wszystkich rdzeni to nigdy nie osiągnie 3.7 .  Także u ciebie jest wszystko w porządku zapewne .