bovski 0 Napisano 19 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Witam, mam problem z procesorem a mianowicie maksymalnie w grach działa na 3,44 Ghz a tryb turbo boost powinien być na 3.7 i teraz pytanie jak mam to zmienić. Jakieś 2 tygodnie temu było normalnie. Czy da się to ustawić na stałe?. cpu - i5-4590 płyta - HP 2B34 . A w biosie jest taka sytuacja, że nawet nie mam żadnych opcji do podkręcania itp- Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 120 Napisano 20 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Mysle ze Twoj procesor nie mial potrzeby uruchamiac w pelni trubo boosta dlatego dzialal na 3,44 Czym jest taktowanie Max Turbo? Przy niskich obciążaniach procesor działa na częstotliwości bazowej, zgodnie z jego specyfikacją. (lub nawet na mniejszym taktowaniu, jeśli wykorzystuje on energooszczędną technologię Intel SpeedStep®, skalującą prędkość procesora). Podczas obsługi wątków sprzętowych przeznaczonych do wyższych obciążeń technologia Intel® Turbo Boost zwiększa prędkość procesora do taktowania Max Turbo. Na przykład procesor Intel® Core™ i9-9900K ma taktowanie bazowe 3,6 GHz oraz taktowanie Max Turbo 5,0 Ghz. Warto zauważyć, że w zależności od potrzeb procesor może nie uzyskiwać taktowania Max Turbo. Dynamiczne zwiększenie prędkości zależy od obciążeń i dostępnych limitów temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 20 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 12 godzin temu, bovski napisał: A w biosie jest taka sytuacja, że nawet nie mam żadnych opcji do podkręcania itp- i nic nie zmienisz bo to budżetowa płyta do komputerów biurowych Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1683 Napisano 20 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 13 godzin temu, bovski napisał: turbo boost powinien być na 3.7 Turbo boost nigdy nie działa na wszystkich rdzeniach z maksymalną szybkością . Jak proc korzysta ze wszystkich rdzeni to nigdy nie osiągnie 3.7 . Także u ciebie jest wszystko w porządku zapewne . Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 20 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Miałem kiedyś tego procka i dało się to ustawić, chyba mnożnikiem. Ale płytę miałem chyba "Ztkę". Nie może to być budżetówka. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts