AdrianHaki 0 Napisano 14 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Witam, planuje podłączenie konsoli PS5 do dwóch wyświetlaczy - do monitora 1080/144hz oraz TV 4k/120hz HDMI 2.1, w przyszłości na pewno planuje zmianę monitora na 2k 144hz +. Czy jest jakiś sensowny sposób podłączenia tego? Odległość od konsoli do monitora to jakieś 6-7 metrów ( lub do TV w zależności gdzie ją postawie). W TV zależy mi aby działało 4k w trybie VRR/120hz, w monitorze 2k w 120hz. Jak na razie konsolę czasami sobie przełożę z miejsca na miejsce natomiast domyślam się, że po dłuższym czasie mogą wyrobić się porty HDMI? Przeglądałem splittery hdmi - większość ma opis, że kabel HDMI nie powinien być dłuższy niż 3 metry ze względu na możliwą utratę jakości obrazu. Z góry dzięki za sugestie Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 15 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Nie wiem czy przyda Ci się ta informacja i czy są jakieś inne opcje. Ja mam połączonego kompa z TV 4K / HDR / 120Hz / VRR optycznym kablem HDMI. Z tego linku. https://www.x-kom.pl/p/639064-kabel-hdmi-unitek-hdmi-21-hdmi-15m-optyczny-8k60hz-4k120hz.html Kabel ma 15 metrów i działa bez zarzutu przy graniu w 4K na TV. Nic innego (i tańszego) podobno nie ogarnie na dłuższą odległość 4K / 120hz. Kabel bezpośrednio łączy kompa z TV. Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianHaki 0 Napisano 16 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Dzięki za podpowiedź, rozumiem, że grałeś w 4k/120hz TV? Muszę obadać temat tych optycznych hdmi. Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 16 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Tak jest, grałem w 4K / 120hz / HDR. Wszystko działało bardzo dobrze, bez żadnych przycięć, opóźnień czy problemów z dzwiękiem. Jeśli ten kabel poradził sobie z RTX 3080 na odległości 15m to myślę, że z plejakiem też sobie poradzi. W zasadzie to mam też PS5 ale szczerze to nie chce mi się go odłączać, przenosić i podłączać Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianHaki 0 Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Dzięki w takim razie za odpowiedź, w razie gdyby się nie sprawdził to zawsze można zwrócić towar Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts