Skocz do zawartości

Podłączenie konsoli PS5 do TV oraz monitora

Recommended Posts

Witam,

planuje podłączenie konsoli PS5 do dwóch wyświetlaczy - do monitora 1080/144hz  oraz TV 4k/120hz HDMI 2.1,  w przyszłości na pewno planuje zmianę monitora na 2k 144hz +.

Czy jest jakiś sensowny sposób podłączenia tego? Odległość od konsoli do monitora to jakieś 6-7 metrów ( lub do TV w zależności gdzie ją postawie).

W TV zależy mi aby działało 4k w trybie VRR/120hz, w monitorze 2k w 120hz.

Jak na razie konsolę czasami sobie przełożę z miejsca na miejsce natomiast domyślam się, że po dłuższym czasie mogą wyrobić się porty HDMI?

Przeglądałem splittery hdmi - większość ma opis, że kabel HDMI nie powinien być dłuższy niż 3 metry ze względu na możliwą utratę jakości obrazu.

Z góry dzięki za sugestie :D

Nie wiem czy przyda Ci się ta informacja i czy są jakieś inne opcje.

Ja mam połączonego kompa z TV 4K / HDR / 120Hz / VRR optycznym kablem HDMI.

Z tego linku.

https://www.x-kom.pl/p/639064-kabel-hdmi-unitek-hdmi-21-hdmi-15m-optyczny-8k60hz-4k120hz.html

Kabel ma 15 metrów i działa bez zarzutu przy graniu w 4K na TV.

Nic innego (i tańszego) podobno nie ogarnie na dłuższą odległość 4K / 120hz.

Kabel bezpośrednio łączy kompa z TV. 

Tak jest, grałem w 4K / 120hz / HDR. Wszystko działało bardzo dobrze, bez żadnych przycięć, opóźnień czy problemów z dzwiękiem.

Jeśli ten kabel poradził sobie z RTX 3080 na odległości 15m to myślę, że z plejakiem też sobie poradzi.

W zasadzie to mam też PS5 ale szczerze to nie chce mi się go odłączać, przenosić i podłączać :)