Skocz do zawartości

Cs 1.6 na linux ubuntu

Recommended Posts

Do grania na linuksach używa się teraz steama z protonem (do gier ze steama), a do reszty m.in. Lutrisa, Heroic Games Launcher, GameHub itp.

Przykładowe artykuły:
https://newsblog.pl/jak-grac-w-nowoczesne-gry-windows-w-systemie-linux-za-pomoca-steam-play/

https://www.linuxuprising.com/2018/09/how-to-use-lutris-to-play-windows-games.html?m=1

Baza wiedzy co i jak działa z protonem jest dostępna na https://www.protondb.com/ - jak ludzie piszą że coś marnie działa na protonie to z reguły marnie będzie działać na każdej modyfikacji Wine (proton to steamowa modyfikacja Wine).

Widzę, że raczej jesteś mocno początkujący w temacie linuksa jak i grania na nim. Załóż wątek na polskim forum Ubuntu. Jego założyciel i opiekun ma olbrzymią wiedzę i udziela się praktycznie w każdym temacie. A poza nim jest tam też kilku kompetentnych, aktywnych użytkowników którzy chętnie pomogą początkującym.

9 godzin temu, balans napisał:

Witam, czy da się zainstalować cs 1.6 na linuxie? na internecie widzę że wszyscy korzystają z programu wine, ale to stare poradniki i juz nie ma tego programu w sklepie linuxa

z tego co widzę jest zweryfikowany z protonem i powinno śmigać bez problemu

Edytowane przez cyna76

trochę się bawię systemami, i mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyciągnę z mojego laptopa dysk z zainstalowanym win 10 włożę inny i zainstaluję Windowsa to po włożeniu spowrotem pierwszego dysku system będzie działać dobrze ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

4 minuty temu, balans napisał:

trochę się bawię systemami, i mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyciągnę z mojego laptopa dysk z zainstalowanym win 10 włożę inny i zainstaluję Windowsa to po włożeniu spowrotem pierwszego dysku system będzie działać dobrze ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

będzie działał bez problemu ale może się aktywować na nowym sprzęcie (o ile licencje masz zaszytą w uefi) więc bym uważał

Edytowane przez cyna76

Podstawą zabaw z systemami jest porządny backup. Zrób sobie kopię całego dysku z działającym Windowsem za pomocą np. clonezilli. Jak będziesz miał zapisany w bezpiecznym miejscu obraz urządzenia to będziesz mógł spokojnie grzebać w partycjach, sektorach rozruchowych itp. bez strachu że coś się bezpowrotnie skaszani.

• 3 tygodnie później...

@up, Najważniejsze to żeby swoje pliki zbackupował. Dokumenty,zdjęcia, dane aplikacji, jakieś zakładki, ustawienia i te inne. OS zawsze można postawić  na nowo, ale swoich danych po formacie już raczej nie odzyskasz.

Edytowane przez 030366