balans 51 Napisano 11 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Witam, czy da się zainstalować cs 1.6 na linuxie? na internecie widzę że wszyscy korzystają z programu wine, ale to stare poradniki i juz nie ma tego programu w sklepie linuxa Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 630 Napisano 12 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Do grania na linuksach używa się teraz steama z protonem (do gier ze steama), a do reszty m.in. Lutrisa, Heroic Games Launcher, GameHub itp.Przykładowe artykuły: https://newsblog.pl/jak-grac-w-nowoczesne-gry-windows-w-systemie-linux-za-pomoca-steam-play/https://www.linuxuprising.com/2018/09/how-to-use-lutris-to-play-windows-games.html?m=1Baza wiedzy co i jak działa z protonem jest dostępna na https://www.protondb.com/ - jak ludzie piszą że coś marnie działa na protonie to z reguły marnie będzie działać na każdej modyfikacji Wine (proton to steamowa modyfikacja Wine).Widzę, że raczej jesteś mocno początkujący w temacie linuksa jak i grania na nim. Załóż wątek na polskim forum Ubuntu. Jego założyciel i opiekun ma olbrzymią wiedzę i udziela się praktycznie w każdym temacie. A poza nim jest tam też kilku kompetentnych, aktywnych użytkowników którzy chętnie pomogą początkującym. Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 12 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) 9 godzin temu, balans napisał: Witam, czy da się zainstalować cs 1.6 na linuxie? na internecie widzę że wszyscy korzystają z programu wine, ale to stare poradniki i juz nie ma tego programu w sklepie linuxa z tego co widzę jest zweryfikowany z protonem i powinno śmigać bez problemu Edytowane 12 Listopada 2022 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
balans 51 Napisano 12 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 trochę się bawię systemami, i mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyciągnę z mojego laptopa dysk z zainstalowanym win 10 włożę inny i zainstaluję Windowsa to po włożeniu spowrotem pierwszego dysku system będzie działać dobrze ? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 12 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) 4 minuty temu, balans napisał: trochę się bawię systemami, i mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyciągnę z mojego laptopa dysk z zainstalowanym win 10 włożę inny i zainstaluję Windowsa to po włożeniu spowrotem pierwszego dysku system będzie działać dobrze ? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka będzie działał bez problemu ale może się aktywować na nowym sprzęcie (o ile licencje masz zaszytą w uefi) więc bym uważał Edytowane 12 Listopada 2022 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 630 Napisano 12 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Podstawą zabaw z systemami jest porządny backup. Zrób sobie kopię całego dysku z działającym Windowsem za pomocą np. clonezilli. Jak będziesz miał zapisany w bezpiecznym miejscu obraz urządzenia to będziesz mógł spokojnie grzebać w partycjach, sektorach rozruchowych itp. bez strachu że coś się bezpowrotnie skaszani. Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1007 Napisano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) @up, Najważniejsze to żeby swoje pliki zbackupował. Dokumenty,zdjęcia, dane aplikacji, jakieś zakładki, ustawienia i te inne. OS zawsze można postawić na nowo, ale swoich danych po formacie już raczej nie odzyskasz. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez 030366 Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 630 Napisano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Dokumenty, pliki oczywiście że ważne. Ale po co sobie komplikować życie? Całościowa kopia dysku oszczędza masę czasu i nerwów. W 15 minut przywróci się system wraz ze wszystkimi konfiguracjami, programami, dokumentami, boot sektorem itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts