Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc, szukam jak największego laptopa (16-17,3) cala do użytku domowego w kwocie około 3000zl, przeglądając internet znalazłem huawei d16 ale ciężko obecnie w tym budżecie coś znaleźć, czy polecicie coś fajnego w tej kwocie? Laptop fajnie jak by miał podświetlenie klawiatury i wejście USB c. Będzie używany raczej do prostych czynności takich jak poczta, przeglądarka bądź obejrzenie serialu 

W tej kwocie i z tym czego oczekujesz czyli podświetlanej klawiatury , usb c , 16-17 cali i może fhd z systemem i dyskiem ssd m,2 to chyba nie znajdziesz. Jest dużo ciekawych lapków z gwarancją z drugiej ręki (ale z gwarancją, trzeba poświęcić troszkę czasu i poszukać) na aukcjach znanych portali.

10 godzin temu, Han44 napisał:

W tej kwocie i z tym czego oczekujesz czyli podświetlanej klawiatury , usb c , 16-17 cali i może fhd z systemem i dyskiem ssd m,2 to chyba nie znajdziesz. Jest dużo ciekawych lapków z gwarancją z drugiej ręki (ale z gwarancją, trzeba poświęcić troszkę czasu i poszukać) na aukcjach znanych portali.

A gdybym zrezygnował z USB c oraz podświetlanej klawiatury ? 

15 godzin temu, Han44 napisał:

Nie wiem czy kwotę masz sztywną i nie zmiękniesz ale ten lapek masz do tego co chcesz na lata https://www.morele.net/laptop-msi-katana-gf76-11uc-468xpl-5949993/ wiem że drożej ale czasem warto dopłacić. Ma wszystko co chcesz a nawet więcej , warto dołożyć.

Jak by to był sprzęt dla mnie to pewnie bym dołożył ale to sprzęt dla rodziców a oni nie potrzebują za duzo

Więc musisz wybrać coś co według mnie nie jest warte 3000 zł np: https://www.morele.net/laptop-asus-vivobook-17-s712ja-s712ja-wh54-9469290/ gorsze odświeżanie, gorsze wi-fi, poodświetlenia brak, Ram słabszy, cpu,  itd  3000 zł vs 3800 zł , może wykonanie lepsze ale żadnego z tych lapków nie widziałem. Na plus Asusa to tylko system w komplecie. Według mnie gdzie nie będziesz szukał do 3000 tyś czy HP, Lenovo, itp nie będą warte tego co Msi , wiem że to gejmingowy laptop :) ale jego bebechy w porównaniu z tym co znajdziesz za 3000 są bez porównania a podświetlenie w wypadku przeglądania stron nie skaleczy opłatami za prąd budżetu rodzicom i ułatwi prace na nim. Wybór należy do Ciebie można wziąć na raty nie będzie tak odczuwalne .

• Popieram 1
2 godziny temu, dlugi96 napisał:

A gdybym zdecydował się na laptop z matryca 15,6 coś lepszego się znajdzie ?

Na pewno tak ale jako użytkownik lapka 17,3 cala w dojrzałym wieku nie wyobrażam sobie mniejszego, ja jeszcze pogrywam sobie więc dla mnie ten rozmiar to już minimum a zarazem wygoda. Na dniach jest Black Friday może uda Ci się coś wyrwać, popatrz w sklepach w necie na modele które Cię zainteresują wpisz co powinien posiadać sprzęt i szukaj czasem naprawdę można coś wyrwać dużo taniej.

3 godziny temu, AnnaDymka napisał:

A co sądzicie o takich laptopach poleasingowych? Warto wgl w coś takiego zainwestować ? Czy jednak lepiej do salonu  sie wybrac i tam kupić ?

Osobiście ale to jest mój punkt widzenia nowe to nowe mniej zużyty sprzęt, (klawiatura, bateria, wyświetlacz, dysk) jeśli chodzi o używki (a one potrafią być w różnym stanie), niektórych wad nie zobaczymy fizycznie. Ale jest to zawsze taniej tylko wiąże się z tym ryzyko nadmiernego wyeksploatowania sprzętu który może nękać usterkami a gwarancja wiadomo jak to jest czasem (pingpong) - użytkownik sprzedawca.

• Lubię to 1
  • Popieram 1
  • 2 miesiące temu...
W dniu 9.11.2022 o 17:23, Han44 napisał:

Na pewno tak ale jako użytkownik lapka 17,3 cala w dojrzałym wieku nie wyobrażam sobie mniejszego, ja jeszcze pogrywam sobie więc dla mnie ten rozmiar to już minimum a zarazem wygoda. Na dniach jest Black Friday może uda Ci się coś wyrwać, popatrz w sklepach w necie na modele które Cię zainteresują wpisz co powinien posiadać sprzęt i szukaj czasem naprawdę można coś wyrwać dużo taniej.

Osobiście ale to jest mój punkt widzenia nowe to nowe mniej zużyty sprzęt, (klawiatura, bateria, wyświetlacz, dysk) jeśli chodzi o używki (a one potrafią być w różnym stanie), niektórych wad nie zobaczymy fizycznie. Ale jest to zawsze taniej tylko wiąże się z tym ryzyko nadmiernego wyeksploatowania sprzętu który może nękać usterkami a gwarancja wiadomo jak to jest czasem (pingpong) - użytkownik sprzedawca.

No tak ... nowe to nowe :/ I nie ma o czym rozmawiać. Na chwilę obecna mam dwa laptopy jeden z mam z Della, który zakupiłam 1,5 roku temu oraz laptopa z lenovo, który mi już ledwo działa :D ale działa :p