privatein 4 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Witam, mam problem z procesorem i ramem w nowo złożonym sprzętem. Wymieniłem starą płytę główną i procka na nowy sprzęt, dokładniej mam teraz płytę MSI PRO Z690-A i procesor I7 13700K. Problem wygląda tak, że po pierwsze, mam 48GB pamięci RAM, 1x16GB i 2x16GB w dualslocie, niestety musiałem wyjąć jedną pamięć z dualslotu, ponieważ na płycie głównej migał błąd RAMu i komputer się nie włączał. Po wyjęciu jednej pamięci komputer działa, ale pojawił się kolejny problem - taktowanie pamięci spadło z 3600mhz do 1799mhz, nie pomaga włączenie profilu w biosie, próba podkręcenia ręcznego skończyła się backupem biosu. HWinfo i BIOS pokazują taktowanie 1799, pomimo, że szybkość RAMu wynosi 3600mhz, posiadam pamięci CORSAIR Vengeance LPX 16GB 3600Mhz. I ostatni, nie wiem czy problem, ale przy pierwszym włożeniu procka, bez żadnego kręcenia w BIOSie, hwinfo wykazało mnożnik x53(5,3ghz) na Pcore i x43(4,3gbz) na Ecore, czyli jak rozumiem od nowości procesor jest ustawiony na kręcenie? Temperatury w normie, chłodzenie AIO360 waterforce. Sprzęt niestety nie działa tak szybko jak powinien, testy wykazują, że procesor jest w porządku, wszystkie benchmarki zalicza bardzo wysoko, ale przy korzystaniu z Photoshopa(jestem grafikiem), program widocznie się zacina, nawet bardziej niż na poprzedniej konfiguracji z prockiem i7 8700... Problem jak mniemam leży w RAMie, ktoś doradzi co dalej robić? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 @privateinzainstaluj AsRock Timing Configurator 4.0.14 z tego linku i daj zrzut ekranu z programu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) @Artok Podsyłam screen z programu Edytowane 2 Listopada 2022 przez privatein Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Zostaw tylko te Vegance. MSI masz w 2 i 4 slot . Masz na płycie zaznaczone które mają być osadzone jako pierwsze. I nie wkładaj innych modułów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Masz źle obsadzone banki pamięci, kości nie w tych slotach . Nie działają w dual channel . 2 Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Kwestia tego, że wszystkie mam te same, 3x16gb vengeance 3600mhz, a mam aktualnie włożoną 1x16gb solo i 1x16 tej co miała być w dualchannel, kiedy wkładam 2x16gb zestaw dualchannel to w ogóle nie odpala mi się komputer, wyskakuje błąd RAMu, na poprzedniej płycie miałem wszystkie i działały normalnie, teraz nie chce działać. Spróbowałem na wszystkie sposoby i ewidentnie jakby tamta kość nie działała, bo zamontowałem nawet samą tamtą i też pokazało błąd RAM. Dziwne tylko, że na tamtym zestawie działała A co powiecie na temat szybkości? Czemu jest ustawiona na 2100 zamiast na 3600? Tak samo sytuacja wygląda jak zamontuje obecnie włożone kości do dualchannelu, wyskakuje błąd.. Tak jakby płyta miała problem z ogarnięciem dualchannelu Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 5 minut temu, privatein napisał: A co powiecie na temat szybkości? Czemu jest ustawiona na 2100 zamiast na 3600? Ponieważ gdy zapodasz ustawienia, którym komputer nie da rady, to najzwyczajniej w świecie bios się resetuje (na części płyt automatycznie, na części musisz to zrobić ręcznie). Na ustawieniach domyślnych DDR4 działa w najniższej możliwej prędkości tj. 2133 MHz. Jaka jest najwyższa prędkość RAM z jaką komputer się uruchamia? 2400, 2600 czy 3000? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Okej, cofam błąd, jakimś cudem przy podkręceniu do 3600mhz odpaliło, wcześniej wyrzucały błędy.. Zerknijcie czy teraz jest dobrze ustawione. Pozostaje problem niedziałającej kości ramu i pytanie o procesor, czy i7 13700k kręci się maksymalnie do parametrów pokazanych na screenie niżej? Dodam, że nic nie ustawiałem i fabrycznie takiego odebrałem ze sklepu. W menedżerze zadań zauważam dziwną sytuację, ponieważ procesor nawet przy najmniejszych taskach nagle wskakuje na 100% zużycie przez jakieś różne programy w tle, nawet odpalając sam menedżer wydajność pokazuje 100% użycie procesora przez menedżer urządzeń, praca procesora cały czas na 100%, to normalne? Załączam screen sytuacji podczas pisania posta. Szukam rozwiązania dlaczego aktualny, dużo mocniejszy procesor radzi sobie gorzej w Photoshopie niż poprzednik i7 8700k Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Pisałem Ci wcześniej , masz źle włożone kości pamięci !! Weź instrukcję i zobacz, A2+B2 !! Ty masz włożone B1 i B2 ! Edytowane 2 Listopada 2022 przez Kawabonga 1 Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 3 minuty temu, Kawabonga napisał: Pisałem Ci wcześniej , masz źle włożone kości pamięci !! Weź instrukcję i zobacz, A2+B2 !! Ty masz włożone B1 i B2 ! Jak podłączę te pamięci co mam włożone do dualchannelu to komputer się nie włącza bo pokazuje błąd ramu Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Bios najnowszy wgrany ? Sprawdzałeś wszystkie konfiguracje tych ramów ? Każdy z każdym ? Edytowane 2 Listopada 2022 przez Kawabonga 1 Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Bios wersja 7D25v17 z 04-07-2022, widzę update z dnia 10-17, wgrywam update biosu i niedługo wrócę z informacjami co i jak. I tak, włożyłem te 3 kości, które mam na wszelkie możliwe sposoby i cały czas błąd. Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że jakby w ogóle nie działała kość, która pierwotnia była zakupiona w zestawie 2x16gb, aktualnie mam moją starszą 16gb i nową 16gb. Druga 16gb z zestawu leży w szafie, bo powodowała błąd RAM i system nie startował. Nawet podłączona osobno sama kość powodowała błąd systemu Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Może ktoś kto ma MSI coś podpowie, ja na szczęście kupiłem Asrocka, mam też problem z ramami ale dużo mniej poważny Raczej nie podejrzewam żeby kości były uszkodzone jeśli działały z poprzednią płytą. Spróbuj wgrać jeszcze najnowszy firmware do Intel ME Intel ME Consumer Firmware : Firmware : 16.1.25.2020 [22/09/2022] https://rog.asus.com/forum/showthread.php?126385-FIRMWARE-Intel-ME-(H610-B660-H670-Z690-B760-H770-Z790) Edytowane 2 Listopada 2022 przez Kawabonga Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Zaraz się jeszcze okaże, że płyta ma stary firmware jak było to w Twoim przypadku @Kawabonga Oprócz problemów z RAM-em wśród objawów występuje nędzna wydajność procesora i brak widoczności dysku w pierwszym slocie M.2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 2 minuty temu, Artok napisał: Zaraz się jeszcze okaże, że płyta ma stary firmware jak było to w Twoim przypadku @Kawabonga Oprócz problemów z RAM-em wśród objawów występuje nędzna wydajność procesora i brak widoczności dysku w pierwszym slocie M.2 Tylko że u mnie ten nowy firmware tak naprawdę nic nie wniósł , ale wiadomo że lepiej mieć nowszy niż starczy Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Wgrałem update biosu, po update procek wskoczył na 5,4ghz z 5,3ghz, ram 3600mhz, zaraz spróbuje podpiąć trzecią kostkę ramu do duala z nadzieją, że zadziała. Problem z uzyciem procesora nadal widoczny, mogę nic nie robić a wydajność wskazuje na 100% użycie procesora, temperatury 70st przy chłodzeniu aio360. Niby cinebench pokazuje fajny wynik, temperatury wtedy skaczą do 97/98st na pcore 4-8, reszta 80st. Niestety nadal zauważalna niska wydajność w Photoshopie. Ciekawi mnie dlaczego użycie procesora cały czas wynosi 100%, nawet gdy komputer nie wykonuje żadnych większych tasków. Przy wszystkim wyłączonym sam proces menedżera pokazuje uzycie 80% Wykonałem test userbenchmarka i jestem w szoku, wynik dużo słabszy niż przy poprzednim i7 8700, a nie zmieniło się nic prócz płyty głównej i procka, mogę tutaj zamieścić link do wyniku userbenchmarka? Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Może wina Windowsa 10 ? W10 ma czasami problemy z nowymi typami rdzeni P+E na intelu . Na W11 nie ma tego problemu . Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 A W11 chodzi szybciej niż W10? Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000088749/processors/intel-core-processors.html Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 2 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 2 godziny temu, Kawabonga napisał: Tylko że u mnie ten nowy firmware tak naprawdę nic nie wniósł , ale wiadomo że lepiej mieć nowszy niż starczy To już reklamację proszę składać do AsRocka albo producenta pamięci RAM. W każdym razie na forum PC Lab jeden dżentelmen zapuścił na 13600K test w CPU-Z ze starym firmware Intel ME. Normanie powinno pokazać ok. 850 punktów z pojedynczego rdzenia, a jemu wypluło 250 Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Znalazłem problem dotyczący RAMU, otóż nie działają mi dwa pierwsze sloty na pamięci, każda pamięć podłączona na dwóch ostatnich jest wykrywana i działa, dwa pierwsze sloty jakby w ogóle nie są wykrywane. Płyta do wymiany czy może być jakiś problem, który można naprawić? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 38 minut temu, privatein napisał: otóż nie działają mi dwa pierwsze sloty na pamięci, każda pamięć podłączona na dwóch ostatnich jest wykrywana i działa W takim razie płyta do utylizacji. Nie ma co kopać się z koniem i tracić czas na naprawy. Zwracaj ją do sklepu i kupuj nowy egzemplarz. Cytuj Link to post Share on other sites
privatein 4 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Jeszcze sprawdzę jak będę w domu czy wszystkie piny w procku są proste, może coś się odgięło przy montażu i nie styka kontroler ram, sprawdzę i dam znać, może komus się przyda na przyszłość Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 3 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Poskładaj wszystko jeszcze raz, i wywal tą jedną dodatkową kość bo to nie ma sensu, albo dokup drugą. Edytowane 3 Listopada 2022 przez r1023 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 4 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 A mam takie pytanko ciekawe bo te nowe BIOSy poprawili dla 13700K i pamięci zaczęły działać lepsze pod G1 od tych 3600. Jakby tak wymienić na 4400 ? Bo póki co DDR5 to nadal sprzęt dla zamożnych. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts