kubaalfc 0 Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Cześć, posiadam taki zestaw. Procesor: AMD Ryzen 5 2400G Karta graficzna: NIVDIA GeForce GTX 1050 Ti Płyta główna: ASRock B450m-HDV Ram: 8gb DDR3 1333mhz Czy opłaca mi się kupować taki monitor LENOVO G24-20 24" 1920x1080 IPS 144Hz 0.5 ms [MPRT]? Chodzi mi o wydajność, czy taki zestaw go pociągnie do fpsów typu fortnite czy cs go? Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Jaki monitor masz aktualnie? Jak nie masz jakiegoś 15" z max rozdziałka SVGA to nie zobaczysz żadnej różnicy. Monitor nie powoduje dodatkowego obciążenia komputera, tylko to jaki obraz generuje karta graficzna - w tym rozdzielczość czy 1920x1080 czy np. 2560x1440 będzie miało jednoznaczny wpływ na to czy zestaw pociągnie. Podsumowując, liczba FPSów się nie zmieni jeżeli masz obecnie monitor fullhd 1920x1080, nawet jak grasz w innej rozdziałce, jakiejś "pikselastej" to też nie będzie miało znaczenia dopóki będziesz z niej korzystać, nawet w nowym monitorze. Jeżeli w jakiejś grze masz 150 klatek, a obecnie masz monitor 60/75hz to poczujesz większą płynność obrazu i w sumie tylko lub aż tyle a o to w końcu chodzi przy 144 Hz względem 60. Jeżeli masz monitor na matrycy TN, IPS będzie wyglądał znacznie inaczej, w sensie lepiej, bo na TNkach kolory są zwykle bardziej wypłowiałe. Pomysł nad dorzuceniem dodatkowych 8gb ram, to tak poza konkursem. Nie oceniam tutaj czy ten konkretny model to dobry zakup czy nie, tylko kwestie typowo wydajności o którą pytasz. Cytuj Link to post Share on other sites
kubaalfc 0 Napisano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Aktualnie działam na dwóch monitorach: 1. Monitor AOC 23,8" 24V2Q 75hz - główny 2. Samsung S24D330HSX 60hz - drugi. Właśnie tutaj miałem największą bolączkę, czy jeśli nie osiągnę stałych 140 fpsów to będę widział jakieś "smużenie" na monitorze? Aktualnie grając w csa mam od ok. 120 do 170 fpsow. Co do RAM-u, podrzucisz jakiś konkretny model, który pasowałby do mojej płyty? Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Ciężko to opisać Bardzo szybko idzie się przyzwyczaić do płynności jaką oferują monitory 120/144 Hz, to na prawdę widać gołym okiem względem 60/75. W momencie jak FPSy spadną niżej, będziesz to odczuwał, bo nagle zamiast 144 klatek, będziesz widział tylko 70-80, co przy monitorze 60/75 Hz nie jest aż tak zauważalne, bo on ich i tak więcej w jednostce czasu (na sekundę) nie jest w stanie wyświetlić. Do tego człowiek przyzwyczaja się dosłownie momentalnie. Raz zasmakujesz, nie będziesz chciał wracać do tego co było. Smużenia żadnego nie będzie, obraz będzie piękny, kolorowy - taki jak być powinien Wiesz sam jak CSGO jest grą dynamiczną i jak te FPSy jednak są potrzebne. Zamawiając monitor i tak kupujesz wysyłkowo - zawsze możesz zwrócić w ciągu 14 dni. Jak wylezą jakieś bad pixele to sobie na lajcie zwracasz, albo jak nie pasuje. Co do RAMu, albo po naklejce, albo CPUZ ściągnij i sprawdź model. Cytuj Link to post Share on other sites
kubaalfc 0 Napisano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Dzięki za konkret odpowiedź widelec. Co do RAM-u teraz mam 8gb DDR4 1333mHz (wcześniej wspominałem o ddr3 to błąd). Myślę, czy nie zwiększyć do 16gb 2666mhz (max jaki pociagnie ta plyta). A co do kwestii monitora to polecasz jeszcze jakiś do 800/900 z ipsem i 144hz? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts