Skocz do zawartości

Recommended Posts

Założyłem vectre 600 i dostałem router technicolor CGA4236TCH1 i do tego mam podłaczony swój ASUS RT-AC66U.

Lepiej korzystać i podłaczyć się tylko pod tego technicolora? Czy dokładać ten swój router i z niego lecieć?

Narazie dzięki ustawieniu muszę korzystać z asusa i prędkości na speedtestach są od 200 do 400 chociaż steam miał ponad 55MB/s

Router vectry mogę ustawić jako router, bridge lub opcja open - zaawansowany, który będzie najlepszy jak bym korzystał z tego asusa?

Edytowane przez segunin

Bridge (tryb mostu) wtedy router Vectry wszystko przekaże do Asusa, tylko sprawdź czy w bridhe wyłączył w tym od Vectry Wi-Fi jak ma :) Bo niektóre tryby bridge nie wyłączają WiFi, a powinny. Lepszy Asia.

Zanim ustawisz bridge podłącz się kablem pod ten od vectry i zobacz jakie masz prędkości bo może Asus ograniczać.

W asusie w ustawieniach LAN znajdź ustawienia Switch control i tam daj wszystko na Diable = Wyłącz wszystko i zapisz. Możliwe, ze Asus uruchomi się ponownie. Po tym zobacz czy prędkości na Asusie bedą takie same lub lepsze niż na tym od Vectry i wtedy na tym od Vectry ustaw bridge.

1 minutę temu, segunin napisał:

Ustawienia lan:

Jumbo Frame - jest wyłącz

Przyspieszenie NAT - jest automat (włączone CTF)

W ustawieniach na stronie vectry routera aby ustawić bridge muszę wączyć wifi

Wyłącz przyspieszenie NAT w Asusie bo to różni działa. To znaczy wyłącz i przetestuj.

Jak to w tym od Vectry, żeby włączyć Bridge musi być włączone WiFi?? Według mnie to bez sensu, to przynajmniej w tym od vectry wyłącz rozgłaszanie SSID, żeby nie nie zakłócało Wifi Asusa.

Teraz, segunin napisał:

Ustawiłem bridge i wyłaczyłem wifi, nie wiem w jakim trybie pracuje bo nie ma podglądu.

Na Asusie w WAN powinieneś mieć IP Vectry, a nie routera od nich, czyli w WAN Asusa powinieneś mieć IP z internetu skoro jest Bridge.

Słabo ci to chodzi płacić za 600, a mieć 200Mb mniej.

1 minutę temu, segunin napisał:

Wan IP: 78.88.70....
Podłaczyłem kablem laptopa pod router vectry i prędkość 90-100

To działa Bridge modę i Asus jest bezpośrednio w sieci.

A tak się ta Vectra reklamuje, że taka szybka na marginesie :P :P 

Wpisz w Google My IP i zobacz czy tu masz takie samo IP jak na Asusie w WAN :) Jak takie samo to jesteś w sieci i fajnie.

What Is My IP?

My Public IPv4 is: 78.88.70....

My Public IPv6 is: Not Detected

My IP Location is: Sieradz, LD PL

My ISP is: Vectra S.A.

Vectra się reklamuje fajnie ale w umowie jest że min. 300mb, średnio 450 a max to 600
Po kablu mam 400-450 - do 60MB/s
Wifi na telu 300 na laptopie różnie ale też max 300 czyli wygląda że max routera

50 minut temu, segunin napisał:

Przyspieszenie nat wyciaga więcej, 400 mam około
Jak wyłaczysz wifi to znikają ustawienia routera. 
Ustawiłem bridge i wyłaczyłem wifi, nie wiem w jakim trybie pracuje bo nie ma podglądu.

Zaloguj się na ebok Vectry i wejdź w "konfiguracja urządzeń" możesz tam włączać/wyłączać wifi na 2,4 i 5Ghz

54 minuty temu, segunin napisał:

What Is My IP?

My Public IPv4 is: 78.88.70....

My Public IPv6 is: Not Detected

My IP Location is: Sieradz, LD PL

My ISP is: Vectra S.A.

Vectra się reklamuje fajnie ale w umowie jest że min. 300mb, średnio 450 a max to 600
Po kablu mam 400-450 - do 60MB/s
Wifi na telu 300 na laptopie różnie ale też max 300 czyli wygląda że max routera

Z IP jest OK.

Asus ma 5Ghz więc jeśli tel ma wifi 5Ghz i laptop to sprawdź prędkości po połączeniu w 5Ghz, a nie 2.4Ghz bo 2.4Ghz nie wyciągnie więcej bo większość kart wifi ma max 300 Mb/s

Ja po wifi 6 z swoim UDR z sygnaturki, na iPhone SE2022 bo on ma wifi 6 wyciągam w tym samym pokoju co router tyle samo co po kablu czyli około 620/620. Piętro niżej pod pokojem z routerem różnica minus 100-150Mb.

Edytowane przez Arnold

Technicolor z Vectry to wifi 6 czyli (ax), Asus wifi 5 (ac), połączenie sprzętu, który obsługuje wifi 6 będzie szybsze z Technicolorem, jeżeli sprzęt, który łączysz nie obsługuje wifi 6 to nie powinno mieć znaczenia czy będziesz korzystał z Asusa czy bezpośrednio z Technicolora, jak masz telefon z obsługą ax to ikona sieci będzie z wykrzyknikiem i 6tką, znaczenie ma też czy Asus ma opcję NAS i korzystasz z niej, jeżeli tak to wszystko jasne,

na prędkość wifi wpływ ma tez to, czy masz ich tv boxa 4k, jeżeli tak to musisz odliczyć od prędkości około 100Mbit na obsługę boxa,

Patrz routery z napisem minimum 3000Mb/s wifi 6. Te 1800 się nie opłaca :)

Jak chcesz z Asusa:

https://www.x-kom.pl/p/690485-router-asus-rt-ax86s-5700mb-s-a-b-g-n-ac-ax-2xusb.html

3 minuty temu, yureek napisał:

Technicolor z Vectry to wifi 6 czyli (ax), Asus wifi 5 (ac), połączenie sprzętu, który obsługuje wifi 6 będzie szybsze z Technicolorem, jeżeli sprzęt, który łączysz nie obsługuje wifi 6 to nie powinno mieć znaczenia czy będziesz korzystał z Asusa czy bezpośrednio z Technicolora, jak masz telefon z obsługą ax to ikona sieci będzie z wykrzyknikiem i 6tką, znaczenie ma też czy Asus ma opcję NAS i korzystasz z niej, jeżeli tak to wszystko jasne,

na prędkość wifi wpływ ma tez to, czy masz ich tv boxa 4k, jeżeli tak to musisz odliczyć od prędkości około 100Mbit na obsługę boxa,

Po pierwsze ich TV przecież działa jako IPTV czyli idzie przez oddzielne VLAN co nie powinno zabierać internetu, ale może coś zmienili teraz.

Skoro na Technicolor po kablu masz wolniej niż na Asusie po kablu to na Technicolor po wifi nie urwie mimo wifi 6.

2 minuty temu, Arnold napisał:

Patrz routery z napisem minimum 3000Mb/s wifi 6. Te 1800 się nie opłaca :)

Jak chcesz z Asusa:

https://www.x-kom.pl/p/690485-router-asus-rt-ax86s-5700mb-s-a-b-g-n-ac-ax-2xusb.html

Po pierwsze ich TV przecież działa jako IPTV czyli idzie przez oddzielne VLAN co nie powinno zabierać internetu, ale może coś zmienili teraz.

Skoro na Technicolor po kablu masz wolniej niż na Asusie po kablu to na Technicolor po wifi nie urwie mimo wifi 6.

tak serio to Vectra nie jest jakaś super hiper, ja bym się aż tak nie nastawiał, na super prędkości, używam ich routera w trybie bridge, całą robotę przejmuje FritzBox 4060, raz z głupoty przesiadłem się na Tp-Linka, po trzech dniach poszedł na olx i przeprosiłem się z Fritzem...

do tego Vectra coś kombinuje, zapuść tracert'a z terminala np. na stronę benchmark.pl, kilka razy przechodzi przez te same adresy, u mnie 5 i 6 zawsze jest 172.17.64.10, dziwne co nie, na pytanie o co chodzi nikt nie odpowiada,

TP-Link to jedno wielkie nie porozumienie w Polsce wciskane przez sklepy ludziom bo zalega na polkach :P Nikt kto się trochę na tym zna tego nie kupuje, chyba, ze po taniości.

Mi INEA dała jakiś Tilgin to po kablu OK, ale po WiFi to się pochlastać można nawet TV Samsunga w tym samym pokoju nie daje rady. streakingiem full HD, nie wspominając o 4k po wifi.

Naszczescie INEA puszcza sieć przez ONT i router można sobie podpiąć jaki się chce.