Cepheus119 553 Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 4500 kcal ? to się da w ogóle przerobić bez sterydów ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Na razie skierowanie do ortopedy i przepisane tabletki na ból i stan zapalny (Dicloduo) + zwolnienie na dwa tygodnie. Zobaczymy, jak sytuacja się rozwinie. Na dzień dzisiejszy ból prawie całkowicie minął, pełna ruchomość, dlatego ponawiam pytanie: objawy dalej się pokrywają? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 a co powiedział na to ortopeda? natomiast jak masz solidny najszerszy i okolice to samo się mogło "nastawić" bez pomocy 4500 kcal ? to się da w ogóle przerobić bez sterydów ? da się, ale jak nie zbalansujesz ogromną objętością treningów to efekt jest jak wyżej, sam wpadłem swojego czasu w tą pułapkę, przy 4k kcal dziennie i siłowych treningach obwodowych po 2-2,5h 3-4 razy w tygodniu Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Ortopeda przedwczoraj mi powiedział, że ma niedługo urlop i na razie mnie nie może przyjąć. Najbliższym termin na koniec marca. Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Ok da się .. wczoraj wbiłem 4600 kcal .... ale zdecydowanie niezdrowo. Na jakiś "czystych" produktach bym nie był w stanie Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 okazjonalnie to nie sztuka, ale jedz tak codziennie, masakra oczywiście na suplach i to takich niezdrowych znaczy się z cukrem generalnie nie polecam Cytuj Link to post Share on other sites
KoksarPL 14 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Dobra wyszło mi według kalkulatora 4250kcal aby utrzymać wagę zwiększam stopniowo ilość cardio oraz obetnę 300kcal głównie z węgli. Aby utrzymać wagę:4250 kcal 15% białka: 638 kcal = 160 g55% węglowodanów: 2338 kcal = 585 g30% tłuszczu: 1275 kcal = 142 g Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 nie wiem co to masz za kalkulator, ale nawet nastolatki nie zejdą ze smalcu przy 4k kcal, ile ty masz w ogóle lat? Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 140g tłuszczu to jest 175g masła dziennie, czyli prawie jedna mała kostka. Jak Ty to robisz? Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 @KoksarPL Ty jakimś chyba super ektomorfikiem jesteś .. u mnie równowaga kaloryczna to około 2500 kcal (92 kg / 190 cm / 11% BF) albo ja taki efektywny jestem w wykorzystaniu dostępnych kalorii hehe. Może to z racji wieku, 30 już na karku Nie za mało tego białka masz ? Tradycja niby nakazuje koło 1,8 - 2 g/kg białka, przy 112 kg to 160 g to tak bardzo skromnie. Cytuj Link to post Share on other sites
KoksarPL 14 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 to kalkulator tak pokazal ja teraz bd obcinal wegle aktualnie mam 500 W 250B i 120 t Planowalem cykl sterydowy ale sb odpuścilem szkoda kasy i zdrowia Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Kalkulatory pokazuja czasem ogromne bzdury mnie to chyba kaze kolo 3500 jesc a ja potrzebuje 2500 takze bym sie tym nie sugerowal, raczej sprawdzilbym sam na sobie jakies 3 - 4 tyg trzymania stalego poziomu kcal i stalego poziomu wysilku w tygodniu i jaki to ma efekt na wadze. Jakis mega dziwny kalkulator ze pokazuje 15% bialka i az tyle wegli. Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Planowalem cykl sterydowy Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Przy tętnie 190 to ja bym zemdlał ;p Nie robiąc treningów interwałowych regularnie lub wcale pewnie tak http://i.imgur.com/KE4VepN.png Ubyło wagi przez tydzień - 160.5 funta > 159. Edytowane 6 Lutego 2016 przez okar19 Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Dobra, koledzy Bęczmarkowcy, sprawa wygląda następująco:Genetycznie moje ciało jest skonstruowane tak, że większość tłuszczu odkłada mi się w brzuchu (taka rodzinna przypadłość). Z jego nadmiarem w pozostałych częściach ciała nie ma żadnego problemu, bo tego nadmiaru nie ma. Innymi słowy gruby nie jestem, nadwagi nie mam a brzuszek jest, co mnie bardzo irytuje. I teraz zastanawiam się jak się tego cholerstwa pozbyć?Mój zasadniczy plan był taki, żeby kupić karnet na siłownię i śmigać na zmianę - jednego dnia bieganie, rowerki i inne aeroby oporowo, kolejnego odpoczynek, żeby się nie przeforsować i ewentualnie wtedy też trochę poćwiczyć mięśnie - klata, plecy, brzuch, ramiona, żeby podmienić tłuszcz na więcej mięśni, bo schudnąć chcę max 5kg.I tu się pojawia pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - czy coś takiego ma sens? Jeśli nie to jak to inaczej rozplanować? Może dorzucić do tego jakąś specjalną dietę, żeby ćwiczenia były bardziej efektywne?Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Zmiana nawyków żywieniowych w tym przypadku to podstawa. To + trening aerobowy i tyle w kwestii pozbycia się sadła z brzucha. Jeśli do tego chcesz jeszcze zbudować masę mięśniową to ćwiczenia siłowe na siłowni. Edytowane 6 Lutego 2016 przez mabrothrax 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Dieta to 80% sukcesu, ćwiczenia to góra 20%. Zacznij od diety . Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Ale bawić się w określoną ilość danych składników odżywczych czy ogólnie zdrowsza, bardziej warzywna, mniej tłuszczowa dieta would do, jeżeli jakichś mega cudów nie oczekuję? Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Zmień nawyki żywieniowe. Jak najmniej pieczywa, albo w ogóle. Jedzenie przygotowuj sam, nie kupuj gotowych. Smaż na oliwie bądź oleju kokosowym. Jedź drób, dużo dużo warzyw, makarony razowe, ryż brązowy, nie biały. Unikaj sosów z proszków itd. I wcinaj warzywa, podkręcają metabolizm. Najlepiej też unikać wędlin sprzedawanych w sklepach, serów, mleka itd. Edytowane 6 Lutego 2016 przez mabrothrax 2 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 bo schudnąć chcę max 5kg. zacznij od wyrzucenia wagi, potem cofnij się nieco w wątku, była mowa o fałdomierzu a reszta za chłopakami, dobrze sugerują 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Nie musisz się bawić w układanie diety, ale proponuję na początek wpisać sobie to, co jesz, do Dziennika Posiłków i porównać z wzorcem: http://www.darkthorn.republika.pl/dp.htm Będziesz zaskoczony . Dopasuj ilości różnych składników tak, żeby się wpasować w założenia i wiesz już jak jeść. W dużym uproszczeniu (ale wystarczy) 1. 100% białko, 0% ww, 0% tłuszczu - ryby (poza wybitnie tłustymi typu łosoś/halibut), mięso, twaróg 2. 0% białko, 100% ww, 0% tłuszczu - ryże, makarony, kasze, pieczywo 3. 0% białko, 0% ww, 100% tłuszczu - orzechy, oliwa, olej kokosowy itp. 4. 0% białko, 0% ww, 0% tłuszczu - zielone warzywa (szpinak, brokuły, fasolka szparagowa, kalafior...); można jeść do oporu 5. białko + tłuszcz - łosoś, jaja 6. warzywa, które trzeba liczyć - wszystko, co pod ziemią: marchew, buraki, ziemniaki, bataty itp. Zmień nawyki żywieniowe. Jak najmniej pieczywa, albo w ogóle. Jedzenie przygotowuj sam, nie kupuj gotowych. Smaż na oliwie bądź oleju kokosowym. Jedź drób, dużo dużo warzyw, makarony razowe, ryż brązowy, nie biały. Unikaj sosów z proszków itd. I wcinaj warzywa, podkręcają metabolizm. Najlepiej też unikać wędlin sprzedawanych w sklepach, serów, mleka itd. 1. NIE SMAŻYMY NA OLIWIE! Oliwa na zimno jak najbardziej, ale do smażenia się nie nadaje. Smażyć najlepiej na... smalcu. Olej kokosowy też jest OK. 2. Pieczywo jest OK - ale razowe, najlepiej żytnie. I nie z Lidla, tylko z porządnej piekarni. W składzie powinna być: mąka żytnia, woda, sól. Ewentualnie drożdże. Nic więcej. 3. Makarony - najlepiej unikać pszennych: ryżowe, gryczane, żytnie, ew. orkisz (też pszenica, ale lepsza). 4. Sery jak najbardziej - im więcej wapnia, tym lepiej, twaróg do oporu, z żółtym trzeba trochę uważać, oczywiście topione itp. syf odpadają. Jogurty naturalne (takie bez mleka w proszku w składzie) też śmiało. Edytowane 6 Lutego 2016 przez radosuaf 2 Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 1. NIE SMAŻYMY NA OLIWIE! Mit obalony http://forum-kulturystyka.pl/topic/102326-nie-wolno-sma%C5%BCy%C4%87-na-oliwie/ Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Smażyć najlepiej na... smalcu. Olej kokosowy też jest OK. +1 za smalec i dorzucę rzepakowy im więcej wapnia, tym lepiej ale z tym się nie zgodzę, nadmiar nabiału nie jest niczym dobrym, podobnie jak wapnia Mit obalony tak bo te zwęglające się na dziesiątą stronę podczas smażenia związki organiczne, obecne w oliwie, za to nie obecne we wspomnianych olejach czy smalcu są mega-zdrowe... niech sobie lepiej flaszkę obalą Cytuj Link to post Share on other sites
AirXYZ 1 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Hej wszystkim!Mam parę pytań. Otóż mam dość duże uda, łydki ogólnie całe nogi. Zaczęło mnie to wkurzać odkąd z trudem znajduje sobie spodnie do użytku codziennego. Znacie może jakieś ćwiczenia/tipy które pomogłyby mi z tą przypadłością?Od piątku również chodzę na siłownie. Podczas biegania na bieżni po pewnym czasie zauważyłem że moje tętno jest dość duże (170-180) Wspomnę że mam 16 lat. Jaka jest bezpieczna granica dla mojego wieku?Mam ok. 196 cm wzrostu a ważę 108 kg... Jaki cel co do wagi sobie ustawić? Z góry dzięki za odpowiedzi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Jaki cel co do wagi sobie ustawić? zacznij od wyrzucenia wagi, potem cofnij się nieco w wątku, była mowa o fałdomierzu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts