Skocz do zawartości

Jaką kartę graficzną wybrać pod zestaw.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez wrobel_krk,

Recommended Posts

Czołem ,
Mój   zestaw :

Intel(R) Core(TM) i5-10400F CPU @ 2.90GHz
As  ROCK   B460 Pro4 
Pamięć Patriot Viper DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 PV416G300C6K   x2 
Nvidai  Geforce GT  740  _  Do wymiany 
Zasilacz Seasonic S12III Bronze 550W (S12III-550)

Zestaw  złożony  jakieś   1.5   temu  za   doradztwem zacnych użytkowników    tegoż  forum. 
 - oczywiście      karta   został  z  starego komputera ,   czekałem  aż   ceny nieco spadną....     niemniej  przyszedł  czas i na  nią.

Uprzejmie proszę o   dobór  karty   grafiki . 
Budżet -     Lubię      wydawać kasę   rozważnie,    najlepiej  w  dobrym stosunku  jakość  do ceny .

Nie   chcę    płacić       2  tyś    za coś  co  za  rok będzie  warte  500 zł  bo lubię pograć  od  czasu  do  czasu -    ostatnio Overwath 2..    
Troszkę  w inne  gry   sporadycznie,  autocad , sketuchp    ..

Z  drugiej   strony    - jeśli kupić  coś   za  1tyś     i się męczyć   też   bez  sensu . 

Używam     2 monitorów. 

Doradzicie   cos ;)

19 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał:

Mnie to wygląda na zestaw z elekt**** złożony przez jakiegoś dziadka.

Poleci do sprzedania moja 1080ti 11gb mało używana od początku istnienia. Więc może takie coś?

Widać, że to budżetowy zestaw, najsensowniejszy na tamte czasy, wtedy gpu kosztowąły 3000zł minimum dlatego pewnie gt 740:)

27 minut temu, thaifu napisał:

Używam     2 monitorów.   

Jaka rozdzielczość?

Za 1500żł można kupić używaną na gearancji 2 letniej lub dłuższej 3060ti, więc nie patrzyłbym  na 1080ti

1 minutę temu, Lord_Krecitsqa napisał:

to że 3060 jest młodsza nie oznacza że lepsza .

Ale jest lepsza i na gwarancji, mowa o 3060ti:

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-3060-ti-founders-edition/35.html

3 minuty temu, Lord_Krecitsqa napisał:

ta, są, ale cena minimalna nie została osiągnięta i dobijają do 2000.

No ja mówię za ile można kupić jak się będzie polować, widziałem takie oferty - tylko od razu takie znikają, na konkurencyjnym forum np też

1 minutę temu, wrobel_krk napisał:

Uczciwie nie doradza się własnej karty, chyba że naprawdę w dobrej cenie wystawiasz:)

Toż napisałem uczciwą cenę :lol:

Ona wciąż w moim kompie siedzi i ma się całkiem dobrze.

Do wczoraj nie miałem zamiaru jej sprzedawać, ale wykombinowałem skąd wezmę $$ na 3080ti.

Więc to nie forma wciskania komuś.

Rozważmy dwa warianty dla zwolenników obozu zielonych (NVIDIA):

1. RTX 3060 Ti
  • Obecnie najtaniej w sklepie za 2449 zł (LINK Allegro -> TUTAJ).
  • Maksymalny pobór mocy (wg kalkulatora be quiet!) dla Twojego zestawu z powyższą kartą to niecałe 500W, więc Twój obecny zasilacz powinien styknąć.
  1. RTX 3060 OC
  • Obecnie najtaniej w sklepie za 1929 zł (LINK Allegro -> TUTAJ).
  • Maksymalny pobór mocy (wg kalkulatora be quiet!) dla Twojego zestawu z powyższą kartą nie powinien przekroczyć 450W, więc Twój zasilacz mniej się spoci.

Przy takiej rozpiętości cenowej ja bym brał RTX 3060 OC od Gigabyte. Jeżeli natomiast nie spieszy Ci się z zakupem to możesz próbować upolować dobrą promkę na 3060 Ti (zbliża się Black Friday / Cyber Monday). Decyzja należy do Ciebie :).

Edytowane przez SpiN13

A ja bym brał 1660ti z gwarancja na olx za 600-700 zeta. 

Do sporadycznego grania, nie chcąc wydać kasy bez sensu i żeby coś za rok nie było warte pincet złotych? 

Mozna lepiej?

Tak, ja wiem ze można dorzucić i mieć lepiej. 

Tylko po co?

Albo autor sam nie wie czego chce, albo kombinuje jak koń po górę. 

Nie chcąc wydać, a mieć wydajna kartę i to jeszcze nie używkę, korzystać sporadycznie i nie być stratnym na wartości. 

Miałem proponować 1060 6gb, ale to chyba nie pod ten procek, za mocny :D

Edytowane przez wid3l3c
23 minuty temu, wid3l3c napisał:

Mozna lepiej?

Tak, ja wiem ze można dorzucić i mieć lepiej. 

Tylko po co?

Albo autor sam nie wie czego chce, albo kombinuje jak koń po górę. 

Nie chcąc wydać, a mieć wydajna kartę i to jeszcze nie używkę, korzystać sporadycznie i nie być stratnym na wartości. 

Miałem proponować 1060 6gb, ale to chyba nie pod ten procek, za mocny :D

"Nie chcąc wydać, a mieć wydajna kartę i to jeszcze nie używkę, korzystać sporadycznie i nie być stratnym na wartości. "
To nie tak  panowie,   jak pisałem  wcześniej -  Lubię      wydawać kasę   rozważnie,    najlepiej  w  dobrym stosunku  jakość  do ceny .
Ciężko mi   samemu cos  wybrać ,   bo  najzwyczajniej na  świecie  się  na ty nie znam . 

Nie  chcę  używek ,   bo  nie chcę  się bujać  z gwarancjami/koparkami   etc-  interesuje mnie  prosty deal.

Skłaniam  się  RTX 3060 OC.,  no   bo  szkodami   wydawać  2.5 k  na   sporadyczne  granie ,  ale  rozumiem  że  reszta nie  warta  uwagi ,  choć ty     racjonalnie  piszesz.
Znalazłem  coś takiego :  https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gamingowa-geforce-gtx1060-6gb-pcwm-12397334111

Pytanie   brzmi 
-       ile  zyskam  płacąc   za 
RTX 3060 OC    o  1000 zl  więcej -  czy warto ?
-       czy  jest  sens  kupować  
RTX 3060 OC "na  dziadkowego kompa  " bo moze  to  się   wyklucza?

Odpowiedzi na   to pytania właśnie  szukam ;)

Jak sporadycznie do grania w 1080p to nie 1060 bo to już dziadek ale rx6600:

Na dziś od 1480zl:

https://www.krsystem.pl/asus_rx_6600_dual_8gb_gddr6_128bit_3dphdmi-item-68915.html

average-fps_1920_1080.png

Tak wyglądaja średnie FPS. Więc rx6600 za niecałe 1500zl będzie najlepszy cena/wydajność z nowych kart z tej półki cenowej

• Lubię to 2
  • Popieram 1
  • Rozwiązanie

Tak to też rx6600 i rx6600 jest najtańsza z sensownych nowych kart na dziś. Czy chcesz dać więcej za rx6600xt/rx6700 czy rtx3060/3060ti sam sobie musisz odpowiedzieć. Bo nie wiemy czego oczekujesz:(

No i wg mnie najlepsze ma FPS/cena ta rx6600

• Lubię to 1

Dziękuję,   
W  zasadzie   jak pisałem  wyżej ,   Nie chcę  wydawać    kupy kasy na  dziadka   co za chwile  szrotem będzie ani przpełacać    bo      do sporadycznego    grania  bez  sensu .

Jakiś  suprer  efektów  nie  oczekuję  ;)  

W zasadzie tym    wykresem  mi wszytsko wytłumaczyłeś -    RX6600   jest   troszkę i gorszy   a  tańszy  o 1000zł od  rtx3600ti   i tańszy o 500zł   od rtx 3600OC .

Klikam

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-asus-dual-radeon-rx-6600-8gb-gddr6-12054673752?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:queryandcategory&bi_c=NDg5MTA1N2QtNWZmYy00NDE0LTlkN2UtNTk5MTBlMDQ0NzM3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c122478c-78fc-4f85-aa25-e18a10cda095

Edytowane przez thaifu
2 godziny temu, thaifu napisał:

"Nie chcąc wydać, a mieć wydajna kartę i to jeszcze nie używkę, korzystać sporadycznie i nie być stratnym na wartości. "
To nie tak  panowie,   jak pisałem  wcześniej -  Lubię      wydawać kasę   rozważnie,    najlepiej  w  dobrym stosunku  jakość  do ceny .
Ciężko mi   samemu cos  wybrać ,   bo  najzwyczajniej na  świecie  się  na ty nie znam . 

Nie  chcę  używek ,   bo  nie chcę  się bujać  z gwarancjami/koparkami   etc-  interesuje mnie  prosty deal.

Skłaniam  się  RTX 3060 OC.,  no   bo  szkodami   wydawać  2.5 k  na   sporadyczne  granie ,  ale  rozumiem  że  reszta nie  warta  uwagi ,  choć ty     racjonalnie  piszesz.
Znalazłem  coś takiego :  https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gamingowa-geforce-gtx1060-6gb-pcwm-12397334111

Pytanie   brzmi 
-       ile  zyskam  płacąc   za 
RTX 3060 OC    o  1000 zl  więcej -  czy warto ?
-       czy  jest  sens  kupować  
RTX 3060 OC "na  dziadkowego kompa  " bo moze  to  się   wyklucza?

Odpowiedzi na   to pytania właśnie  szukam ;)

Chryste Panie!

Chcesz kupić gniota 1060 6gb ale pogardziłeś o wiele lepszym 1080ti :o

Praktycznie za te same pieniądze...

Reklama
1 minutę temu, Lord_Krecitsqa napisał:

Chryste Panie!

Chcesz kupić gniota 1060 6gb ale pogardziłeś o wiele lepszym 1080ti :o

Praktycznie za te same pieniądze...

No wiemy chce autor nową kartę. Że sprawdzał 1060gb za 1250 to pokazuje że się nie zna nic:) z nówek najlepsza koło 1500 będzie rx6600 nie ma wątpliwości.

Ps

Za te same, czyli już 1250 za 1080ti liczysz nie 1500?

• Popieram 1