Arnold 925 Napisano 23 Października 2022 Udostępnij Napisano 23 Października 2022 (edytowane) Mam UDR Ubiquiti i chciałem się dowiedzieć na przyszłośc co równie dobrego dokupić jak bym chciał zrobić Mesh Wi-Fi z tego UDR? Od razu zaznaczę, że kabli nie bedę ciągnął bo bym musiał pół domu rozwalać. Edytowane 21 Listopada 2022 przez Arnold Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Nie dowiem się nic widzę. Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 38 Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Nie testowałem, ale wg. Ubiquiti powinien wystarczyć ich dowolny access point. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 W dniu 5.11.2022 o 23:30, piotr.potulski napisał: Nie testowałem, ale wg. Ubiquiti powinien wystarczyć ich dowolny access point. Mi chodzi o Wi-Fi Mech bez ciągnięcia kabla do AP. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Co oznacza to w tych routerach, to błąd po stronie dostawcy? Pokazuje to dla WAN. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 3 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Dobra, chyba muszę nowy wątek założyć, żeby ktoś zwrócił uwagę i odpowiedział na zadawane pytania......... Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 38 Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 @ArnoldAle wiesz, że tutaj nie płacą ludziom za pisanie odpowiedzi? Tak, "low latency detected" to błąd po stronie ISP. Albo serwera, który jest ustawiony jako ping. Wg. tego co twierdzi producent, wystarczy dokupić access point i wpiąć go w mesh. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 W dniu 5.12.2022 o 19:37, piotr.potulski napisał: Ale wiesz, że tutaj nie płacą ludziom za pisanie odpowiedzi? To nie do mnie chyba bo ja na to wpływu nie mam. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 18 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia W komentarzach na X-Kom ktoś napisał coś takiego Cytat Router cudowny, nie ma nawet o czym się rozpisywać - ALE!Nie jest to napisane wprost, lecz ma on ograniczenia do 700Mbps - nie da się w żaden sposób tego obejść (wedługproducenta, jest to "entry level device"). Czy to prawda? Czy jeśli kiedys wykupię do 1 Gb/s np w INEA to nie wykorzystam te 900-950Mb/s tylko maks 700Mb/s? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3276 Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Tak jak koledzy wyżej pisali, większość sprzętów UBI zepnie się w Mesh z UDR, niemniej stanowczo odradzam takie rozwiązanie. Już lepiej jedną skrętkę puścić w ładnej listwie niż diagnozować potem czemu mesh nie działa. Pamiętaj, że mesh bardzo mocno obcina wydajność sieci bezprzewodowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 19 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 1 minutę temu, GreQonE napisał: Tak jak koledzy wyżej pisali, większość sprzętów UBI zepnie się w Mesh z UDR, niemniej stanowczo odradzam takie rozwiązanie. Już lepiej jedną skrętkę puścić w ładnej listwie niż diagnozować potem czemu mesh nie działa. Pamiętaj, że mesh bardzo mocno obcina wydajność sieci bezprzewodowej. Jaki Mesh? Ja nie mam żadnego Mesh Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3276 Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia Post jest o możliwościach technicznych w temacie Mesha z UDR, zagubiłem się chyba Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 19 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 3 minuty temu, GreQonE napisał: Post jest o możliwościach technicznych w temacie Mesha z UDR, zagubiłem się chyba Też sie powoli gubier w tej dysklusji o UDR, a tu śnieg pada, cimno i kto mnie znajdzie ? Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 38 Napisano 19 Stycznia Udostępnij Napisano 19 Stycznia @Arnold Router obsługuje spokojnie 1Gbit, z jednym wyjątkiem. Po włączeniu ochrony przed zagrożeniami, ruch faktycznie spada do tych ~700Mbit. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 15 godzin temu, piotr.potulski napisał: @Arnold Router obsługuje spokojnie 1Gbit, z jednym wyjątkiem. Po włączeniu ochrony przed zagrożeniami, ruch faktycznie spada do tych ~700Mbit. Dziękuje. Tak myślałem. Dzięki za upewnienie Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 38 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia @Arnold Chociaż po zastanowieniu - nie jestem w stanie tego powiedzieć. Mój usługodawca, aktualnie nie dostarcza mi pełnego 1Gbit, więc - whatever W każdym razie nie zauważyłem ograniczeń. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia INEA twierdzi, że 1Gb rzeczywiste 940-960Mb/s. Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 38 Napisano 21 Stycznia Udostępnij Napisano 21 Stycznia Możliwe, mam UPC, które nie jest złe, ale akurat w mojej lokalizacji 1Gbit jest bardzo umowną jednostką. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 21 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 7 godzin temu, piotr.potulski napisał: Możliwe, mam UPC, które nie jest złe, ale akurat w mojej lokalizacji 1Gbit jest bardzo umowną jednostką. Przecież światłowód nie ma ograniczej? To co cię ogranicza w UPC? Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 38 Napisano 22 Stycznia Udostępnij Napisano 22 Stycznia Nie wiem co mnie ogranicza - ich ni router, kabel HFC do skrzynki, czy jakie zarządzanie pasmem. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 22 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia (edytowane) 56 minut temu, piotr.potulski napisał: Nie wiem co mnie ogranicza - ich ni router, kabel HFC do skrzynki, czy jakie zarządzanie pasmem. Wejdź w Aplikacje Network, potem Settings i dalej jak na zrzucie ustaw na Odd, Save. Odczekaj 5 minut i sprawdz speedtest Okla. Napisz jaką masz predkośc na umowie i daj tu zrzut z speedtesta oraz czy ustawiles tak jak na moim zrzucie zaznaczyłem. Ja jak te dwie opcje włącze to z 600Mb/s mam 300Mb/s. Edytowane 22 Stycznia przez Arnold Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 38 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia To, że przez chwilę nie ma pełnego transferu, nie jest argumentem do kłótni z ISP. Nie chce mi się też przepinać sieci, żeby sprawdzić aktualną przepustowość z pominięciem routera. Robiłem tak i nie zauważyłem wpływu routera na transfer, ale nie będę co chwila wyciągać laptopa, żeby się przekonać Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2 godziny temu, piotr.potulski napisał: To, że przez chwilę nie ma pełnego transferu, nie jest argumentem do kłótni z ISP. Nie chce mi się też przepinać sieci, żeby sprawdzić aktualną przepustowość z pominięciem routera. Robiłem tak i nie zauważyłem wpływu routera na transfer, ale nie będę co chwila wyciągać laptopa, żeby się przekonać Nie rozumiem o co ci chodzi o o jakie wypinanie laptopa czy co kolwiek innego ci chodzi. Ja nic takiego nigdzie ci nie napisałem. Dodajesz sobie cos czego ja nie napisalem. Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 38 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia Żeby przetestować prędkość od ISP, musiałbym się podłączyć bezpośrednio do ich routera. Trochę mi się nie chce. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 24 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia Godzinę temu, piotr.potulski napisał: Żeby przetestować prędkość od ISP, musiałbym się podłączyć bezpośrednio do ich routera. Trochę mi się nie chce. Coż ja poradzę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts