Skocz do zawartości

składak do ocenienia, i5 13600k plus rtx 3060 ti, warto?

Recommended Posts

Wiesz co sam na razie nie wiem, ale z wtyczkami pod te płyty zasilacze są od dawna.

Ten to jeszcze pod 1151. Czyli stary trup.

Ogólnie to bym nie brał karty 8gb bo w 4k nie puścisz na full detalach.

Jeśli chodzi o procesor to miałem 12600k i było super. Ten 13600 będzie napewno lepiej.

No i sprawdź czy te pamięci są w zalecanych u producenta płyty.

Poza tym nie lubię GIGABYTE :P 

Mam MSI i jest OK.

ale ten komputer nie będzie używany pod granie w 4k, głownie będzie to warzone, maxymalna rozdziałka to bedzie 1440p. A odnośnie MSI to ponoć mają najwydajniejszą wersję 3060 ti ale za to najdroższą, więc wydaje mi się, że nie warto dopłacać. Pamięci RAM będą ok. Zastanawiam się jeszcze nad tym zasilaczem, poleci ktoś coś wartego uwagi? Tak jak wspomniałem wyżej, najlepiej certyfikat i dobry stosunek ceny do jakości :P

3060 Ti do 1440p to minimum.

Mocniejszy CPU jak 13600K niekoniecznie zrobi różnicę jak grasz na wyższych detalach, bo wąskim gardłem będzie GPU

12 godzin temu, 9396264 napisał:

głownie będzie to warzone

To nie bierz GPU RTX tylko RX od AMD, które w tej grze wypadają kilkanaście procent lepiej od NV

Za 3500 zł masz https://www.ceneo.pl/102972339

I tedy do tego za 4000 zł https://proline.pl/koszyk/40ab9e7d i masz całość

• Dzięki 1

@kajtek.

@Artok

To jak to w końcu jest, Ryzen 7 5800 xd3 czy i5 13600K ?

A odnośnie Radeona 6800 XT to może jest wydajniejszy, ale nie ma DLSS. Tylko teraz pytanie czy warto tego używać w grach typu warzone? Kiedyś coś słyszałem, że akurat w tego typu grach aż tak dużo fps nie zwiększa a dodaje input lag i przez to się tego nie używa. Jakie jest wasze zdanie?

I jeszcze kolejna rzecz, w listopadzie zapowiedz nowych radeonów 7000 series i za niedługo pewnie premiera rtx 4060, 4070. Myślicie, że warto jeszcze troszkę poczekać czy lepiej brać te wasze zestawy bo warto i nie ma na co czekać bo np cena będzie wydupiona w kosmos a wzrost wydajnościowy nie opłacalny? 

I jeszcze pytanko, gdzie najlepiej kupować takie sprzęty? Bo od was widzę pierwszy raz tę strone "proline" i ceny widzę ma lepsze niż x-kom czy morele. Czasami jeszcze na komputroniku mają fajne ceny z tego co zauważyłem. Są jeszcze jakieś stronki warte uwagi przed zakupem części komputerowych?

@zoltan2 

1 godzinę temu, zoltan2 napisał:

Jeśli nie przeszkadza Ci zakup z Niemiec to warto polować na 6900. Bo chyba podobnie wypadają okazje u Helmuta. 3k z małym hakiem.

co to jest ten helmut? xd i podaj jakąś stonkę niemiecką, gdzie najlepiej zamawiać. Akurat mieszkam niedaleko niemieckiej granicy więc jak będzie coś niedaleko to nawet mogę podjechać.

@Lord_Krecitsqa

Godzinę temu, Lord_Krecitsqa napisał:

Nie ma to jak wyłożyć hajs na najnowszy procesor i kupić wykastrowaną płytę.

No rewelacja poprostu.

Do czego to? Nie rozumiem co masz na myśli.

2 minuty temu, 9396264 napisał:

co to jest ten helmut? xd i podaj jakąś stonkę niemiecką, gdzie najlepiej zamawiać.

Helmut to imię niemieckie, taka metafora kupowania w niemieckich sklepach. Aktualnie najniższe ceny kart graficznych mają w mindfactory.de, czasami coś się trafi też na caseking.de

4 minuty temu, 9396264 napisał:

za niedługo pewnie premiera rtx 4060, 4070.

Zależy jak definiujesz niedługo. 16 listopada wychodzi RTX 4080 16GB, a na tańsze modele to dopiero 2023 rok. 

7 minut temu, 9396264 napisał:

A odnośnie Radeona 6800 XT to może jest wydajniejszy, ale nie ma DLSS

Zgadza się, jest szybszy. 6800 XT to odpowiednik RTX 3080 10GB. Z tego co widzę to w morelach do 3080-tki musisz dopłacić 800 zł. Trochę sporo, ale to twoja decyzja. 

10 minut temu, 9396264 napisał:

Myślicie, że warto jeszcze troszkę poczekać czy lepiej brać te wasze zestawy bo warto i nie ma na co czekać bo np cena będzie wydupiona w kosmos a wzrost wydajnościowy nie opłacalny? 

Zostało 10 dni do prezentacji Radeonów. Ja bym zrobił tak: czekasz do 3 listopada, sprawdzasz zapowiadane ceny. Jeżeli są spoko to zamawiasz wszystko oprócz karty graficznej. Jeże są do dudy to olewasz temat i kupujesz to co jest. 

• Dzięki 1
19 minut temu, 9396264 napisał:

pytanie teraz o wydajność, z szczególnym uwzględnieniem fpsów

Problem z bezpośrednim porównaniem tych procesorów jest taki, że co inny test to inne wyniki. Nie ma ogólnego trendu widocznego wszędzie. 

Na tym sprzęcie będziesz robić coś poza graniem? Jakieś renderowania na procesorze? 

Edytowane przez Artok

No bo na przykład w Asseto Corsa Ryzen 5800X3D deklaruje rywali, nad 13600K przewaga blisko 25%

https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-5-7600x-wiecej-rdzeni-i-swietna-wydajnosc-porownanie-w-grach-i-programach?page=0,20

Z kolei w Cyberpunku 2077 sytuacja jest odwrotna. 

https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-5-7600x-wiecej-rdzeni-i-swietna-wydajnosc-porownanie-w-grach-i-programach?page=0,22

Z kolei w Shadow of the Tomb Raider są sobie równe

https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-5-7600x-wiecej-rdzeni-i-swietna-wydajnosc-porownanie-w-grach-i-programach?page=0,25

Ogólnie rzecz biorąc to zależy czy gra potrafi wykorzystać cache 3D z 5800X3D. 

Wybór w zasadzie jest taki:

1. 5800X3D - stricte gamingowy procesor, 8 rdzeni/16 wątków. 

2. 13600K - budżetowy wół roboczy, oferujący bdb osiągi w grach. 6 wydajnych rdzeni + 8 energooszczędnych. 

Edytowane przez Artok
25 minut temu, Artok napisał:

Wybór w zasadzie jest taki:

1. 5800X3D - stricte gamingowy procesor, 8 rdzeni/16 wątków. 

2. 13600K - budżetowy wół roboczy, oferujący bdb osiągi w grach. 6 wydajnych rdzeni + 8 energooszczędnych. 

Ale bajki piszesz, przecież 13600k to najlepszy obecnie gamingowy procek cena/wydajność, w dodatku jeszcze można go używać jako woła roboczego

https://ithardware.pl/testyirecenzje/intel_core_i5_13600k_test_procesora-23904-15.html

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-13600k/

5 minut temu, Artok napisał:

Właśnie o tym pisałem, dziękuję za wyręczenie mnie. Co portal to inne wyniki.

Nie ma co pisać że to najlepszy gamingowy procek, bo bardzo nierówny, większość testów pokazuje że lepszy od 5800x3d jest 13600k na pewno ogólnie, bo są gry gdzie lepszy będzie 5800x3d, ale to pojedyncze przypadki gdzie ten dodatkowy cache robi robotę.

Przepisujesz moje słowa z posta wyżej. 

42 minuty temu, Artok napisał:

Ogólnie rzecz biorąc to zależy czy gra potrafi wykorzystać cache 3D z 5800X3D. 

Więc jeżeli akurat autor wątku gra w gry gdzie dodatkowy cache robi robotę to jak najbardziej można powiedzieć, że będzie najlepszy. 

@kajtek.

Wiesz co po głębszym zastanowieniu, chyba zdecyduje się jednak na twój zestaw. Jednak procesor wezmę samego 13600 k bez f. Może kiedyś się przyda zintegrowany układ graficzny. Do tego wydaje mi się że lepiej będzie wziąć jakiś mocniejszy zasilacz, bo ten procek dość dużo ciągnie, na dodatek rx 6800 XT to też mocna karta. Co myślisz o jakimś goldzie 850w? Mógłbyś coś polecić?

I tak samo podstawka b660, nie lepiej jest już wziąć coś nowszego? Słyszałem że te starsze płyty mogą ograniczać procesor. Na dodatek jak już biorę wersję CPU z k na końcu to może jakiś chipset z Z z możliwością podkręcenia procka w przyszłości? Raczej się tam w to nie bawię ale kto wie co bede robił za parę lat :P mógłbyś coś fajnego polecić, zarówno lepszy zasilacz jak i podstawkę? Tylko w takich rozsądnych pieniądzach. Z góry dziękuję.