3mati 0 Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Witam zacznę od specyfikacji mojego komputera: Płyta Główna MSI Z370 GAMING PLUS Karta Graficzna Geforce MSI GTX 1060 6GB Procesor Intel I-5 8600K RAM Hyperx 2x8GB 3000mhz Zasilacz Be Quiet Pure Power 600W Po instalacji dysku NVME ( Samsung 980 MZ-V8V500BW 500GB ) na płycie głównej i po naciśnięciu przycisku POWER komuter startował, wiatraki zaczynały pracować, po czym po 3 sekundach następował restart i tak na okrągło. Po wymontowaniu dysku problem nie zniknął. Finalnie po którymś razie komputer wstał, zamontowałem znowu dysk NVME i też uruchomił się bez problemu, nie wiem co było metodą naprawy tego. Dzisiaj natomiast instalowałem znajomemu dysk NVME (taki sam) na płycie MSI Z170 Gaming plus i również ten sam problem ( po 3 sekundach restart). Przestał się restartować dopiero po wyjęciu baterii z płyty głównej. Niestety wszystkie wiatraki chodziły, diody od płyty głównej świeciły, ale nie pokazywał komputer obrazu, debug LED świeciły na przemian od RAM i CPU. Nie wiem już jak mogę temu zaradzić, nie pomaga wypinanie dysku nvme. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Października 2022 Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Może fast boot robi problemy. Pierwsze przy problemach to restart CMOS i zobaczenie czy pomaga. Jeśli startuje tylko na starym sprzęcie, to trzeba zobaczyć na wersje BIOS/UEFi i czy nie ma jakiejś aktualizacji (zwłaszcza jeśli w changelogu jest info o poprawach stabilności itp) Na MSI Z170 Gaming plus po włożeniu SSD M.2 zostają wyłączone porty SATA 5 i SATA 6 (dwa najniższe), jeśli coś jest podłączone w nich, to może robić problemy. Co to za SSD dokładnie? Cytuj Link to post Share on other sites
3mati 0 Napisano 17 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Problem w tym że teraz nawet już bez tego dysku komputer nie wyświetla obrazu, nie mogę wejść do biosu nawet. Wszystko jakby pracuje, tj wiatraki i podświetlenie ale system nie rusza. dysk to Samsung 980 MZ-V8V500BW 500GB Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Października 2022 Udostępnij Napisano 17 Października 2022 restart CMOS, masz nawet przycisk z tyłu do tego. Jeśli przycisk nie działa to zworką. Ewentualnie jak to nie pomaga, to przechodzimy do diagnostyki, czyli odłącz wszystko oprócz klawiatury i monitora od PC. Wszystkie dyski również. Jakie CPU tam siedzi? ma iGPU? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts