PiotrekWZ 3 Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Witam, jestem uczniem technikum informatycznego w 4 klasie. Umiem podstawy programowania, ponieważ uczyłem się programować w Pascalu, Delphi i C++. Ale w C++ potrafię jedynie podstawy. Nigdy nie programowałem w C++ obiektowo. Nie potrafię zaprogramować przycisku w C++. Jak mogę nauczyć się programować obiektowo w C++? Jakie książki mogą mi pomóc w nauce? Z góry dziękuję za pomoc:) Pozdrawiam:) Cytuj Link to post Share on other sites
Madzina 47 Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 z chęcia też sie dowiem co gdzie i jak sie mozna nauczyc Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/express ściag sobie visual c++ express 2010 ja nie mając pojęcia o programowaniu obiektowym w 5 minut walnąłem okno z rozwijalnymi menusami i przyciskami wstawiasz wszytko z toolbara, program daje ci kod, ty tylko uzupełniasz akcje tak nawiasem, jesteś w dobrym momencie by zastanowić się czy nie lepiej pójść w c#, jak chcesz okienkowe aplikacje robić Edytowane 25 Lipca 2011 przez Bany_krk Cytuj Link to post Share on other sites
TheSpeed 2105 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Programowanie obiektowe to nie pisanie programów okienkowych. To jakby inny sposób konstruowania aplikacji, na podstawie komunikujących się ze sobą obiektów itp Sam zaczynałem od kursu "Od zera do gier kodera", głównie dlatego, że jest darmowy w formie pdfa (na końcu mówi nieco o programach okienkowych): http://xion.org.pl/productions/texts/coding/megatutorial/ Jeśli szukasz czegoś bardziej kompleksowego możesz kupić Symfonię C++ Standard, a potem Pasję C++ (obie maks. 100zł). Dobre książki, pisanie przyjemnym językiem z wieloma przykładami. Ogólnie bardzo polecane Cytuj Link to post Share on other sites
b4rt3k 7 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 do nauki obiektowego programowania lepiej wybrac jezyk ktory od podstaw byl projektowany jako obiektowy jak np Java czy Python ja wybralem Jave, a ksiazka to Java z serii Head First (polskie wydanie to Java, Rusz Glowa) takjak napisal TheSpeed, programowanie obiektowe to inny sposob podejscia do pisania programow, inny sposob myslenia przy ich konstruowaniu od siebie polecam nauke Javy, ksiazka Java Head First, mozna za darmo zassac z torrentow pdf jak nie masz kasy, polska wersje mozna kupil na helion.pl jest swietna, przystepnie napisana, latwo sie czyta, czesto zabawna, nie meczy, nie jest 'sztywna', na koniec rozdzialu sa cwiczenia do zrobienia samemu i potem sa do nich odpowiedzi, na ich stronie sa tez wszystkie kody zrodlowe uzyte w ksiazce c++ nie polecam do nauki, ale znajac jave mozesz sie go szybko douczyc, skladnia jest podobna, ale jest to jezyk nizszego poziomu obecnie w wiekszosci zastosowan uzywa sie jezykow bardzo wysokopoziomowych, c++ to raczej do gier i sterownikow Cytuj Link to post Share on other sites
PiotrekWZ 3 Napisano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 No to teraz mi namieszaliście trochę w głowie. Zacząłem się zastanawiać nad językiem programowania Java. Czy ten język jest tak samo popularny jak C++ oraz czy można znaleźć pracę pisząc programy w Javie? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Java to g.. daj sobie spokoj Do Javy to nawet zarty juz sa, np: Java jest jak seks analny, dziala na obu plciach. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
PiotrekWZ 3 Napisano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Dziękuję wszystkim za pomoc. Wybrałem naukę języka Java a następnie C#. Temat jest zamknięty. Cytuj Link to post Share on other sites
b4rt3k 7 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) @ GreQonE lol, wez mnie nie rozsmieszaj nie ma to jak merytoryczna dyskusja... C# tez jest spoko, to taki analog Javy tylko ze od Microsoftu, jezyki sa bardzo podobne i z tego co slyszalem bardzo latwo nauczyc sie kolejnego znajac jeden z nich jezyk wg mnie lepszy niz c++ do zastosowan innych niz gry czy sterowniki, a juz napewno do zrozumienia programowania obiektowego ksiazka ktora ci polecalem na amazonie: http://www.amazon.com/Head-First-Java-Kathy-Sierra/dp/0596009208 chyba najlepsza do nauki Javy dla poczatkujacych, czytalem ja w wersji angielskiej i bardzo polecam, zreszta jej recenzje na amazonie mowia wszystko za siebie Edytowane 25 Lipca 2011 przez b4rt3k Cytuj Link to post Share on other sites
PiotrekWZ 3 Napisano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Już zamówiłem tą książkę do Javy. Wielkie dzięki za pomoc:) Cytuj Link to post Share on other sites
JanekEiT 0 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Witam wszystkich. moim zdaniem te wszystkie ksiazki sa bardzo dobre i troszeczke przestarzale. Dlaczego tak myslę otoz : na poczatku nauki mamy male problemy z kompilatorami od czasu wydania ksiazek troszeczke sie zmienilo... Jak chcecie dobre nowe lektury na bazie starych piszcie na priv lub jkowalczy@mail.com Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
hapek1 1 Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Witam. Również chciałbym się tego nauczyć. Może ktoś zna jakieś dobre kursy programowania w tym języku? Cytuj Link to post Share on other sites
Berlinek 41 Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Strefa kursów ma dobry kurs: http://strefakursow.pl/kursy/programowanie/szkola_programowania_w_jezyku_c.html- od początku do końca.Sam sie z nimi uczyłem.Gość ma talent przekonywania. Kurs jest dość długi bo trwa prawie 6 godzin ale wszystko przekazane w bardzo strawnej formie. Cytuj Link to post Share on other sites
wirher 112 Napisano 7 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Płacenie za kursy online daje jedynie fałszywe poczucie, że czegoś się uczymy. Jak już 4 lata temu ktoś wspominał - Symfonia albo kurs xiona + stackoverflow i jesteś w stanie nauczyć się wszystkiego. Cytuj Link to post Share on other sites
Adamexxx 3 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Pan Mirosław Zelent na youtubie ma całą serię z C++ obiektowego i nie tylko. Właśnie od niego uczę się C++ od zera. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts