ataro 0 Napisano 5 Października 2022 Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Witam zamierzam kupić monitor który będzie służył głownie do grania w csa i czasami w coś innego. Sprzęt do którego będzie podpięty to RTX 3060 ti oraz i5 12400f. Znalazłem kilka ciekawych ofert na internecie i zastanawiam się którą wybrać chyba że jest jakaś inna ciekawsza opcja. Na monitor chce przeznaczyć max 1500 zł https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-gb2590hsu-b1-gold-phoenix-9355696/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=3a9727c9-b886-e6e8-b887-20194f4bd8b8 https://www.morele.net/monitor-asus-tuf-gaming-vg259qm-90lm0530-b02370-6601042/ https://www.morele.net/monitor-acer-nitro-vg252qxbmiipx-um-kv2ee-x01-5942137/ Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 5 Października 2022 Udostępnij Napisano 5 Października 2022 (edytowane) Witaj Bracie jakbym widział siebie rok temu. Mam tę/tego iiyamę od maja - jakbyś potrzebował jakichkolwiek informacji to pytaj Global + faceit lv 8 here, a obecnie przerwa od 3 mc Przesiadłem się z BenQ XL2411, miałem wcześniej na testach XL2540K (kolorystycznie to była porażka, nawet względem XL2411 a i jajec nie urywało wlączenie strobingu) oraz "prawie" Acer bo Nitro XV252QFbmiiprx o który pytasz. Odnośnie Acerka odsyłam do Morele: https://www.morele.net/monitor-acer-nitro-xv252qfbmiiprx-um-kx2ee-f01-7878537/?sekcja=reviews-all&reviews_page=1 Ja swojego czasu kupiłem jakiś bliźniaczy model - QF w nazwie, Twój to QX, reszta niby to samo, ale zmniejszone odświeżanie do 240 w tym co Ty patrzysz z 360. Nie wiem czy trafiłem na jakąś felerną sztukę, czy co, ale była Qpa, kupa straszna. Może to poprawili i wydali kolejny model? jakaś kolejna rewizja? Bo ja trafiłem na jakąś koszmarną sztukę. Z GB2590HSU jestem zadowolony, bym powiedział że bardzo. IPS glow/backlight bleeding - no jest, pomijam to, bo to niby częsta przypadłość. Głównie widać prawy dolny róg więc nie ma dramatu. No i po 4 mc wyskoczył 1 hot, ale przy brzegu wiec nawet go w sumie nie widać. Nie miałem innych szybkich IPSów na testach, poza 1440p AW2721D ale to inna liga i wspomnianym Acerze. Przewinął mi się jeszcze przez biurko ASUS TUF Gaming VG279QM - tak, 27"+1080p i niestety ale widoczna siatka pixeli nie była dla mnie do zaakceptowania. Ogólnie monitor spoko, na prawdę bardzo fajnie wyglądał CSGO w mojej rozdziałce 1728x1080, ale niestety tak niski współczynnik PPI... za blisko morda w monitorze Mnie najbardziej podoba się to, jak bardzo można wyostrzyć obraz, spora skala - xres technology oraz "klasyczne" sharp/soft - tym mnie głównie kupili, no i kolorami Kolorów nie tykałem w ogóle, jak przyjechał, tak korzystam, żadnej kalibracji. Standardowo co w monitorach gamingowych - red św nieb, "black tuner", mbr, overdrive - tę funkcję pod CSGO ustawiłem na 5 i nie mam żadnych negatywnych konsekwencji w związku z tym. Ja osobiście z trybów MBR nie korzystam, tak samo w XL2411 nie korzystałem - tutaj działa to o tyle fajnie, że jest kilkupoziomowa skala i można sobie dopasować - wyłącza to wówczas regulację jasności, overdrive, red św nieb i "black tuner" - ale 7 poziomów "stroba" jest dość elastyczne w tej kwestii i nie ściemnia do 30% że trzeba latarką sobie doświecać Lawiruję sobie między 2 ustawieniami "i-style color" - do grania jeden, z wykręconą jasnością i wyostrzeniami, a drugi do "neta" dla oszczędzania wzroku Jeżeli chodzi o granie - sens 1.05 i dpi 800 więc raczej low sens, przy szybkich ruchach obraz jest wyraźny, ostry, przyjemny - nie narzekam. W zasadzie tylko ultraszybkie ruchy pokazują pazur przy 240hz bo reszta to taki bonusik że wszystko jest płynniejsze. Teraz jakbym miał zmieniać, to tylko jak rzucę w piz** CSGO i przesiąść się na jakieś 27" 1440p z jakimś 10 bit i pokrycie srgb/hdr 99% Taki wspomniany Dell AW2721D byłby idealny tam to kolory dosłownie zwalały z nóg, ale on znowuż ubogi w "polepszacze" obrazu... No i oczywiście wł. FreeSync dezaktywuje MBR. Ogólnie to poczytaj sobie o monitorach i funkcjach jakie oferują. Jak pisałem, dla mnie najważniejsza jest opcja wyostrzania, by małe główki w CSGO były ostre a nie rozmazane. Jak pisałem również gram na rozdziałce 1728x1080 - bo na natywnej 1080 nie ma rozmytej pixelozy, a te kilka % szerokość więcej dla mnie styka i jestem na prawdę zadowolony. Aha, iiyama ma wbudowane głośniki - jak włączone to bzyczą/cicho trzeszczą w sensie robią bzzzzzz nie że tak źle brzmią - bo do takiego niewymagającego użytkowania dadzą radę, chociż basów to tam brak na pewno i dźwięk płaski Pamiętaj, lepiej wziąć sobie 2 sztuki jednocześnie i je odpalić na stole i spokojnie przez 2 tygodnie porównać, to że ktoś opowiada bajki jak te wypociny powyżej, nie ma się tym co sugerować Edytowane 5 Października 2022 przez wid3l3c 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ataro 0 Napisano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2022 nie spodziewałem się aż takiej dużej wypowiedzi co do monitorów dzięki wielkie za podzielenie się spostrzeżeniami na ich temat. ostatecznie wybiorę ten sam co ty iiyama choć zastanawiałem się bardzo nad asusem. wiem że najlepiej było by dwa zamówić ale nie chce się bawić i zwracać. Jeszcze jedna osoba mi mówiła abym lepiej brał iiyame także ty tylko utwierdziłeś w tym. jeszcze raz dzięki za te twoje bajki i wypociny jak to nazwałeś. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts