Skocz do zawartości

Nowa karta do gry w full hd

Recommended Posts

Mój PC:

MSI MAG B560M MORTAR

Intel Core i5 10400F 

2x8GB DDR4 Crucial Ballistix 3600MHz CL16

MSI Aero GTX 1050 2GB

SilentiumPC Supremo FM2 750W

Chcę wreszcie wymienić tego starego GTX 1050 na coś co uciągnie wszystkie nowe gry na przyzwoitych detalach. Jaką kartę najlepiej kupić i ile musiałbym na nią wydać, żeby nowe gry przez rok lub dwa szły przynajmniej na high przy 60 klatkach? Wolę raczej karty od nvidii.

I jeszcze mam pytanie odnośnie procesora. Wiem że ten procesor będzie blokował moc karty przez to że nie wspiera PCI-Express 4.0 tylko 3.0. Jest to zauważalne przy tych szybszych kartach? 

13 minut temu, swiszczo napisał:

Jest to zauważalne przy tych szybszych kartach?

Nie jest, o ile karta ma pełne złącze x16. W 99% przypadków nie musisz się tym przejmować. 

Na jesieni/zimie będzie miało miejsce wiele premier nowych układów. Intel, AMD, nVidia. Rynek może się trochę przebudować do tego czasu. Osobiście bym poczekał.

Do tej konfiguracji wrzuciłbym "na już" RTX 3060 Ti jak zależy ci na Ray-Tracingu, lub RX 6700 XT o ile ci to nie potrzebne. RX obsługują też RT ale trochę wolniej. 

• Dzięki 1

https://www.x-kom.pl/p/524622-karta-graficzna-nvidia-kfa2-geforce-gtx-1660-super-1-click-oc-6gb-gddr6.html

1660 super jest w obecnych czasach dość tania. No może nie tania ale ma cenę wyjściową z dnia premiery. Ja miałem 1660Ti i na High detalach w FHD gry zapierniczały bardzo żwawo i pięknie. Nie jest to za nowoczesny model ale aby pograć na przyzwoitych detalach za nie wielkie pieniądze mogę tylko polecić. A jak już ma być RTX to celowałbym w jakiegoś z dopiskiem Ti, bo na tej karcie naprawdę pograsz w rozdzialce UHD. Sam nie dawno wymienilem swoją 1050Ti 4GB na RTX-a i jestem zadowolony a stara karta znalazła już nowego właściciela

Edytowane przez majster klepka
  • Dzięki 1
21 godzin temu, majster klepka napisał:

https://www.x-kom.pl/p/524622-karta-graficzna-nvidia-kfa2-geforce-gtx-1660-super-1-click-oc-6gb-gddr6.html

1660 super jest w obecnych czasach dość tania. No może nie tania ale ma cenę wyjściową z dnia premiery. Ja miałem 1660Ti i na High detalach w FHD gry zapierniczały bardzo żwawo i pięknie. Nie jest to za nowoczesny model ale aby pograć na przyzwoitych detalach za nie wielkie pieniądze mogę tylko polecić. A jak już ma być RTX to celowałbym w jakiegoś z dopiskiem Ti, bo na tej karcie naprawdę pograsz w rozdzialce UHD. Sam nie dawno wymienilem swoją 1050Ti 4GB na RTX-a i jestem zadowolony a stara karta znalazła już nowego właściciela

Kurcze polecanie gtx 1660 to średni pomysł, RX 6700 XT dobra opcja, jak rtx to 3060ti nic niżej bym nie kupił. Osobiście stałem przed tym samym problemem ostatnio, kupiłem używanego rtx 3070 za 1800 z 25 miesięcy gw z xkom. Również polecam pomyśleć o jakiś używkach oczywiście z długą gw.

• Dzięki 1

Patrzyłem ostatnio trochę na olxa i allegro pod kątem używek z gwarancją i zastanawia mnie jedna rzecz. Czasami ktoś wystawia jakąś kartę i pisze że jest w pudełku i nigdy nie została otwarta ani użyta. No i ma oczywiście gwarancję. Ale cena jest podejrzanie niska. Znacznie niższa niż na innych aukcjach za typowo pokoparkowe karty. Na czym może polegać haczyk? 

Patrzyłem ostatnio trochę na olxa i allegro pod kątem używek z gwarancją i zastanawia mnie jedna rzecz. Czasami ktoś wystawia jakąś kartę i pisze że jest w pudełku i nigdy nie została otwarta ani użyta. No i ma oczywiście gwarancję. Ale cena jest podejrzanie niska. Znacznie niższa niż na innych aukcjach za typowo pokoparkowe karty. Na czym może polegać haczyk? 
A gwarancja pewnie w morele... Heheh
Swego czasu były przekręty na olx że goście wystawiali lewe faktury na morele po tym wycieku danych że sklepu.
Ludzie brali takie karty graf niby z gwarancją, jak się później okazywało, chcieli reklamować kartę lub sprawdzali gwarancję w sklepie to wychodziło że dane są prawdziwe ale ta osoba kupiła x lat temu drukarkę, lub wzięła pc na raty 🤣.
Po sprzedaży oczywiście kontakt z gościem na olx się urywał, tel wyłączony...
  • Dzięki 2

polecanie do 1080p i 60 klatek 3060ti czy 6700xt to troche przerost formy nad treścią, w zupełności wystarczy 6600xt czy rtx 3060, tymbardziej , ze autor pisze, ze high ustawienia mu wystarczą, ja gram obecnie na zwykłym rx6600 w 1440p 75hz (a miałem rtx 3060ti) i do mieszanych ustawień mi spokojnie wystarcza

Edytowane przez k0chan
  • Lubię to 1