Skocz do zawartości

1440p do grania i pracy jako grafik, pod GTX 1060 (do 1500 zł)

Recommended Posts

Witajcie.

Już byłem najpierw napalony na LG GP850, później na GN800, ale teraz... już sam nie wiem. Trochę przerażał mnie IPS Glow, ale podjechałem do Media Expert i przyjrzałem się temu i nie rozumiem jakim cudem u niektórych ten glow jest taki wielki - na wersji w ME był praktycznie niewidoczny na czarnym tle.

Ale do rzeczy.

Mam do wymiany LG Flatron IPS226, który po chyba 7 latach zaczyna odmawiać posłuszeństwa (sam się wyłącza, same się włącza menu). Generalnie jestem z tego monitora zadowolony. Pracuję na 2 monitorach - LG był głównym, z boku siedzi sobie równie stary SyncMaster 215TW, który jest monitorem dodatkowym pod pocztę, przeglądarkę itp.

1. Na monitorze również pracuję jako grafik i dlatego chciałbym, aby następny główny monitor miał jak najlepsze pokrycie barw (mile widziane 10 bit).

2. Nie wiem co to ghosting, tzn ja nic takiego podczas grania nie zauważam. Podobno ten mój LG ma 5-8 ms opóźnienia. Więc zakładam, że mój monitor nie musi mieć opóźnień poniżej 5 ms. 

3. Ponieważ na monitorze będę również pracował, przeraża mnie IPS glow, a konkretniej obawiam się, czy nie wpłynie na odbiór barw w zakresie całego ekranu podczas pracy. LG IPS226 - nie widzę żadnego glow na tym ekranie, nawet jak ustawię sobie czarną tapetę.

4. Kontrast jest dość istotny, tzn chciałbym, aby czerń nie była szara. Tylko, że... teoretycznie tamten LG GN800/GP850 ma słaby kontrast, ale wychodzi na to, że może mieć i tak lepszy niż mój obecny stary LG?

5. Po ciemku nie pracuję i nie gram, zawsze w pokoju jest światło.

6. ILOŚĆ MIEJSCA NA BIURKU jest bardzo mała - podstawka max jaka wejdzie to 23 cm. Teoretycznie mogę wymienić na jakąś akcesoryjną, ale jeśli bym nie musiał, to wolałbym nie. Odległość monitora od ściany nie powinna przekroczyć 21 cm, czyli odpadają wszystkie z bardzo rozbudowanym tyłem. Dolna część ekranu (nie obudowy) powinna dać się ustawić na ok 11 cm od blatu stołu (tak mi wyszło najbardziej ergonomicznie). Teoretycznie wszystkie te problemy mógłbym zniwelować akcesoryjną podstawką lub przymocowaniem do ściany. 

To, co rozważam, co znalazłem na forum i w opiniach w internecie.

A) LG GN800/GP850 - prawdopodobnie będę musiał wymienić podstawkę

B) iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 (mało wiem nt)

C) ASUS VG27AQZ (nie jestem przekonany, chyba brakuje mu trochę pokrycia kolorów, szczególnie w porównaniu do LG)

D) BenQ MOBIUZ EX2780Q (dobre pokrycie kolorów, ale do wymiany stopka)

E) AOC Q27G2U (pod wieloma względami faworyt, ale mam pewne wątpliwości co do smużenia, choć nie wiem na ile to ma znaczenie np. przy DESTINY 2)

Tak w ogóle to nie bardzo wiem jak mam zauważyć ghosting, bo może całe życie tego doświadczam a nie zdaję sobie sprawy, bo nie miałem nigdy monitora z górnej półki ;)