Skocz do zawartości

Rozbudowa/przebudowa komputera z 2015 roku

Recommended Posts

Cześć,

w 2015 roku kupiłem stacjonarny komputer do pracy, z jakims tam założeniem że może w przyszłości go rozbuduję.

Przyszłość nadeszła bo zaczęło mi brakować RAMu

Poniżej specyfikacja jednostki:

1 Obudowa Zalman R1 USB3.0
2 Zasilacz XFX Core TS 430W 120mm 80+ Bronze
3 SSD 2.5" Plextor M6S 128GB (520MB/300MB/s)
4 SilentiumPC Grandis XE1236 v2
5 DDR3 8GB 1600MHz CL9 Crucial Ballistix
6 Płyta MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150
7 Procesor Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB,LGA1150/

Zasilacz był fatalny i po dwóch wymianach gwarancyjnych w przeciagu pół roku sklep przesłał mi Thermaltake SPS530-AH3CCB - total power na obudowie jest opisane jako 530W.

Procesor mam na stale podkręcony do 4ghz

Przez lata nie potrzebowałem do niego karty graficznej, ale ostatnio chciałem pobawić się edycją wideo w DaVinci Resolve 18 i niestety program nawet się nie otworzył bo zintegrowana karta z procesora nie była wspierana.

W wymaganiach programu jest

• Windows 10 Creators Update.
  • 16 GB of system memory. 32 GB when using Fusion
  • Blackmagic Design Desktop Video 10.4.1 or later
  • Integrated GPU or discrete GPU with at least 2 GB of VRAM
  • GPU which supports OpenCL 1.2 or CUDA 11
  • NVIDIA/AMD/Intel GPU Driver version – As required by your GPU

Chcialbym rozbudować tą jednostkę do conajmniej 16gb ram (może dołożyć kość 16gb do istniejącej 8gb i uzyskać 24gb? nie wiem czy tak się robi), najlepiej 32gb i dołożyć jakąś kartę graficzną - najpewniej używaną, która ma po prostu być i spełniać wymagania davinci resolve, nie będę grał w nowe gry, ewentualnie jakieś sprzed lat w stylu wiedźmina.

Czy dałoby się zrobić taką modernizację w granicach około 1000zł?

Pozdrawiam

Da się ale czy ma to sens to nie wiem sprzęt to niestety zabytek

Ram max na tej płycie 32 Gb kartę też możesz dołożyć ale jak wyżej sensu raczej to nie ma

to sprzęt 11 letni mówie o starcie  produkcji bo kiedy ty to kupiłeś jako nowe to inna sprawa

• Popieram 1

Dzięki za odpowiedź. Zdaje sobię sprawe ze to nie najnowszy sprzęt, ale obecnie nie potrzebuje szybszego bo ten mi wystarcza. Na olx patrzyłem ze podobne zestawy chodzą po kilkaset złotych, nie wiem na ile są sprzedawalne i nie wiszą tą miesiącami czekając na kupca. Mysle ze pochodzi jeszcze parę lat i będę kupował nowy.

Za jaką kartą mógłbym się rozglądać do niego i czy trzeba wymieniać zasilacz? Czy jest coś sensownego w granicach 500zł?

I jaki ram do tego można dokupić? Chodzi mi o liczbę CL i taktowanie?

Edytowane przez feanar

https://pl.msi.com/Motherboard/Z97-G43/support#mem

to oficjalne wsparcie pamięci przez płyte

Co  do karty to rozejrzyj się za 1060 6 Gb z odzysku na OLX można za 600 wyrwać jakąś może teraz po bumie na karty nawet za 500 dasz rade

na szybko karta taka

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1060-armor-oc-v1-6gb-gddr5-CID99-IDQWVEP.html

Czyli np to będzie pasowało bo jest na liście kompatybilności?

https://www.olx.pl/d/oferta/pamiec-adata-ddr3-8-gb-1600mhz-cl11-ad3u1600w8g11s-CID99-IDQX3Py.html#1a4bdb38a7

Można mieszać różne typy/producentów? Czy w grę wchodzi tylko 1600mhz jak u siebie włożoną mam 1600? Nie przeszkadza że mają inne CL?
Aha i jeszcze dlaczego karta z tej aukcji np

https://www.olx.pl/d/oferta/hp-gtx-1060-6gb-gddr5-CID99-IDOVDdh.html?login_provider=password#login

ma te same oznaczenie co z twojej a wygląda zupełnie inaczej

Edytowane przez feanar

co do karty bo to inny model karty kart 1060 6 gb może jest z 20 rodzaji  ta z mojej aukcji to dużo lepsza i cichsza konstrukcja

co do ramu zaleca sie go dobierać taki sam do duala ale jak się uprzesz i dasz inny to płyta ustawi ram i dostosuje sie do najsłabszego ramu

https://www.purepc.pl/msi-geforce-gtx-1060-armor-ocv1-6gb-test-karty-graficznej

poczytaj zrozumiesz różnice

Odnośnie jeszcze ramu

Na liście producenta płyty mam takie oznaczenia

Crucial    BLS4G3D169DS3.16FED2    DDR3    1600MHz    1600 MHz    N/A    1.5V    DUAL    4GB    √ | √ | √
Crucial    BLS8G3D169DS3.16FED    DDR3    1600MHz    1600 MHz    N/A    1.5V    DUAL    8GB    √ | √ | √

Nie mogę znaleźć dokładnie takich, są np.

image;s=1000x700

image;s=1000x700

Różni to się zamiast 169 jest 1609 i ta 4gb ma np koncówke FER2 zamiast FED2. Czy to są różnice bez znaczenia?

Ja bym rozważał wymianę komputera jeśli zamierzasz bawić się  DaVinci Resolve 18.

Tu masz do poczytania https://pixelkom.pl/jaki-komputer-do-davinci-resolve-18-2022/ wszystko zależy jakie filmy będziesz obrabiał.

Resolve w płatnej czy darmowej wersji? 

Za około 3 stówki idzie dorwać Xeona 4/8 - kwestia tego czy korzystasz z qsv, stąd pytanie wyżej, bo wtedy z iGPU nieco drożej.

Do tego GTX 1060 6GB jak wyżej. Sprzedaj swoje pamieci beż kombinowania i kup za ~ 200 zł zestaw 2x8GB albo zostaw te co masz i po prostu dopłać stówkę do całości. 

Będziesz miał CPU 4/8, GTX 1060 6GB, 24 GB DDR3 - jak na budżetowy zestaw do Resolve - całkiem spoko. 

• 2 tygodnie później...

@feanar530W wystarczy.

U mnie przy 4790k podkręconym na 4.9 i 1080TI również podkręconym - w 100% obciążeniu CPU i GPU - odpalone 2 testy syntetyczne brał cały zestaw 510W :D

1060 bierze ze 130W totalnie maksymalnie więc masz 200W poboru mniej na "dzień dobry".
Xeon w stocku w syntetyku weźmie też z 50% mniej niż 4790k podkręcona, czyli może ze 100-120W i to przy 100% obciążeniu - kolejne 60W mniej.

aczkolwiek ja nie trafiłem na żadne materiały wiarygodne co do testów syntetycznych i obciążenia, albo już gdzieś spadły w odmenty sieci, bo 4 gen procesorów to już dość odległa historia jakby nie patrzeć.

Co do poboru prądu w stocku xeona, co znalazłem:

"The Xeon E3-1240 v3 consumes probably about 50W with a high web load and is nowhere near its TDP (80W)"

https://www.anandtech.com/show/8357/exploring-the-low-end-and-micro-server-platforms/17

I to mowa tu o równym, 100% obciążeniu CPU i GPU przez testy syntetyczne, nie wiem a ile soft na którym będziesz pracował ciągnie mocy obliczeniowej, ale tak czy inaczej masz zapas 250-300W lekko.

Edytowane przez wid3l3c