Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

W 2014 budowałem powiedzmy highendowy komputer:

Płyta: Maximus Hero VII

Grafika: MSI GTX 780Ti 

Chłodzenie: H100i Corsair

Procesor: I7 4790K (już po delidzie na ciekły metal thermal gryzzli podkręcony do 4.8Ghz)

Zasilacz: AX 860 Corsair

Ram: Curcial balistix 1600MHz 2x8GB DDR3

Dyski: HDD 2 TB i SSD m.2 258gb od samsunga 950pro na adapterze na szynę PCI (w dedykowanym slocie na M.2 płyty prędkość mocno spadała) 

Ostatnio komputer przymula, botowanie do windowsa zajmuje ok 5min niczym wszystkie programy się uruchomią a nie ma ich dużo. Myślałem nad złożeniem nowego zestawu ale patrząc po tym co się dzieje na rynku to chyba jeszcze nie ten czas i chciałbym jakoś odnowić obecny. 

Myślę nad zmianą pamięci na corsair vegetance pro 2400Mhz 2x8GB i podkręcić je na 2800+ chyba że jest jakaś inna alternatywa nie chodzi tu o wygląd czy markę a bardziej o jakość i możliwość podkręcania. 

Druga rzecz to dyski, wydaje mi się że te m.2 na szynie powoduje wolniejsze włączanie się windowsa i chciałbym przejść na 2 dyski ssd 500GB na system i 1TB na dane. Z tego co czytałem to są dwie opcje albo MX500 curcial albo coś od samsunga typu 870 Evo tylko wszsytko to na kościach TLC gdzie MLC chyba już nie ma w produkcji. 

Co do chłodzenia na radiatorze mam 2 wentylatory corsiar SP120 te stare z wymiennymi ringami i chciałbym je wymienić na jakieś lepsze i cichsze o ile takie są.

Chyba że macie inne sugestie i nie opłaca się już ładować pieniędzy w taki zestaw a kupić tylko nową płytę procka i ramy. 

Edytowane przez HowToBF4