soda 387 Napisano 27 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Jestem już po testach, temperatura w grach to 50-60 *C, w stress testach 70 kilka. Problem rozwiązany Napięcie zostało obniżone o 0.1 ale po kilkunastu minutach wywala blue screena, teraz sprawdzam 0.09 i na razie jest stabilnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 27 Września 2022 Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Nie wiem jak jest 10 generacji ale 9ej u mnie lepiej sprowadza się ustawienie stałego napięcia niż offsetem. Stabilniej i niższy pobór prądu. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Kawabonga napisał: lepiej sprowadza się ustawienie stałego napięcia niż offsetem. Stabilniej i niższy pobór prądu. Jak niższy pobór, skoro przy stałej wartości płyta nie może zbić vcore, kiedy procek się nudzi? Edytowane 28 Września 2022 przez Player1 Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 28 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2022 (edytowane) Sprawa wygląda następująco, wczoraj komputer był włączony ok 4 godzin. Trochę pograłem, trochę stress testów - wszystko w normie, zero problemów. Co prawda przy offsecie 0.09V temperatury minimalnie podskoczyły (czy mi się wydaję?). Dzisiaj rano odpalam kompa, kilka minut w internecie - blue screen. Komputer się zresetował, trochę go znowu pomęczyłem i zero problemów od 2 godzin. Co jest nie tak? Zmniejszać jeszcze offset? Edytowane 28 Września 2022 przez soda Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 40 minut temu, Player1 napisał: Jak niższy pobór, skoro przy stałej wartości płyta nie może zbić vcore, kiedy procek się nudzi? W idle praktycznie różnicy nie ma ale za to pod obiazeniem pobiera mniej watów przy stałym napięciu. Z offsetem system zawyżal i tak napięcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 33 minuty temu, soda napisał: Zmniejszać jeszcze offset? Skoro nie jest stabilnie, to zmniejszaj do skutku, tzn. aż komp będzie działał w 100% bez cyrków typu BSOD. Cytuj Link to post Share on other sites
solomoniks 2 Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 Dodaj chlodzenie wodne. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 28 Września 2022 Udostępnij Napisano 28 Września 2022 5 godzin temu, solomoniks napisał: Dodaj chlodzenie wodne. Temat już omówiony, przeczytaj cały wątek, poza tym co ma chłodzenie wodne do stabilności po UV? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts