Skocz do zawartości

Jaki AP przy połączeniu 30m skrętką

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez 8gwiazdek,

Recommended Posts

Witam,

Mam internet z Play 100mb z routerem optixstar k562. Potrzebuje wifi w garażu oddalonym o około 30m.

Zdecydowałem się na rozwiązanie skrętka+ Access point, bo powinno być z tym najmniej problemów. Z tego co doczytałem skrętka żelowania kat. 5e będzie dobra. Pozostaje jeszcze pytanie o Access point. Chce żeby było stabilnie i bez problemów.

Jaki Access point/router (najlepiej do 200zl )będzie odpowiedni? Dodam, że nie zależy mi bardzo na maksymalnej prędkości więc drobne straty będą ok.

Przy 30m kabla i wymaganym transferze 100mb nie ma znaczenia jakiego urządzenia użyjesz. Postaraj się tylko przy kładzeniu kabla. Bez zgniatania, ostrych kątów, nie prowadzić równolegle do kabli zasilających.

Można by się ewentualnie zastanawiać nad jakimś urządzeniem zasilanym PoE jeżeli na miejscu dostęp do prądu jest problemem.

• Dzięki 1
  • Popieram 1
5 godzin temu, piotr.potulski napisał:

Przy 30m kabla i wymaganym transferze 100mb nie ma znaczenia jakiego urządzenia użyjesz. Postaraj się tylko przy kładzeniu kabla. Bez zgniatania, ostrych kątów, nie prowadzić równolegle do kabli zasilających.

Można by się ewentualnie zastanawiać nad jakimś urządzeniem zasilanym PoE jeżeli na miejscu dostęp do prądu jest problemem.

Na miejscu jest zasilanie więc nie będzie problemu. Dzięki :)

6 godzin temu, 8gwiazdek napisał:

Weź TP-Link Archer C6 i ustaw go w AP.

Właśnie na tym myślałem, ale w opinii na allegro ktoś dodał że niby ma spore straty przy połączeniu na dłuższą odległość kablem. Myślisz że to możliwe ?

TP-Link w sofcie to sprzętu ma najwięcej bugów ze wszystkich sprzetów sieciowych. Do tego te wszystkie różne w cenie do 300 zł innych mniej znanych producentów to samo jak jakies Mercurysys czy jakos tak. To juz lepiej kupic jakis tani Asus nawet uzywany z WiFi 5 AC i z niego zrobić AP tylko taki co jeszcze dostaje aktualizacje. Ponie waz az tak w modelach nie siedze to nie zaproponuje.

8 godzin temu, 8gwiazdek napisał:

Również to zaproponuję. Kilkanaście sztuk tego modelu już założyłem w podobnych zastosowaniach i nie miałem reklamacji od klientów.

2 godziny temu, Dawid_777_7 napisał:

w opinii na allegro ktoś dodał że niby ma spore straty przy połączeniu na dłuższą odległość kablem

Bzdura. Chyba że ktoś podpiął np. 120m kabla i się dziwi że link "flapuje". Poprawnie ułożony i zakończony kabel do ~90m zawsze działa. Pełne 100 metrów i więcej też jest osiągalne, ale kabel naprawdę musi być wykonany na tip-top.

Godzinę temu, Arnold napisał:

TP-Link w sofcie to sprzętu ma najwięcej bugów ze wszystkich sprzetów sieciowych. Do tego te wszystkie różne w cenie do 300 zł innych mniej znanych producentów to samo jak jakies Mercurysys czy jakos tak.

Jakie masz doświadczenie jeśli chodzi o TP-Linki, skoro wysnuwasz takie wnioski? Bo miałeś jeden w domu? Przez moje ręce przewinęły się setki ich routerów począwszy od WR543G. Firma ma owszem kilka nieudanych konstrukcji (np. 740N w niektórych rewizjach), ale akurat Archer C6 do nich nie należy.

Mercusys to marka stworzona przez TP-Link, do niedawna popularna tylko na rynku chińskim. Dlatego jest wiele podobieństw do modeli/HW/SW TP-Linka.

Uważam że w cenie Archera C6 nic lepszego autor nie znajdzie.

Edytowane przez karpior
Kosmetyka tekstu
  • Popieram 2
  • Rozwiązanie
1 godzinę temu, Arnold napisał:

TP-Link w sofcie to sprzętu ma najwięcej bugów ze wszystkich sprzetów sieciowych. Do tego te wszystkie różne w cenie do 300 zł innych mniej znanych producentów to samo jak jakies Mercurysys czy jakos tak. To juz lepiej kupic jakis tani Asus nawet uzywany z WiFi 5 AC i z niego zrobić AP tylko taki co jeszcze dostaje aktualizacje. Ponie waz az tak w modelach nie siedze to nie zaproponuje.

Jak czytam te Twoje wypociny to mi się źle robi. 

Na ch... kupować asusa jak sprzęt ma robić TYLKO za AP-ka?!

To jak strzelać z armaty do komara.

Jak już tak lubisz odzywać się w tematach o sieciach to pisz z sensem.

3 godziny temu, Dawid_777_7 napisał:
9 godzin temu, 8gwiazdek napisał:

Właśnie na tym myślałem, ale w opinii na allegro ktoś dodał że niby ma spore straty przy połączeniu na dłuższą odległość kablem. Myślisz że to możliwe ?

To jakieś opowieści z mchu i paproci. Do 100m MIEDZIANY kabel UTP daje radę bez żadnego problemu.

• Popieram 1
2 godziny temu, karpior napisał:

Jakie masz doświadczenie jeśli chodzi o TP-Linki, skoro wysnuwasz takie wnioski? Bo miałeś jeden w domu? Przez moje ręce przewinęły się setki ich routerów począwszy od WR543G. Firma ma owszem kilka nieudanych konstrukcji (np. 740N w niektórych rewizjach), ale akurat Archer C6 do nich nie należy.

Mercusys to marka stworzona przez TP-Link, do niedawna popularna tylko na rynku chińskim. Dlatego jest wiele podobieństw do modeli/HW/SW TP-Linka.

Jaki kolwiek model TP-Linka nie miałem to prędkośc połączenia miedyz routerem, a urządzeniem Wi-fi zawsze poniżej lub około 64 lub 72Mb/s i to w 5Ghz. Archer AX55, AX72. model za 1200 zl 5400 nie pamietam dokladnie to samo. Dlaczego w najtanszym Asusie AX55 jak dobrze pamietam w 5Ghz z iPhone Xr potrafil miedzy routerem, a soba mieć nawet 768Mb/s i to piętro niżej co pozwolilo osiągnąc około 400Mb/s internetu, a z TP-Linkami ledwo 72Mb/s? Laptopy, smart tv to samo, nie dało sie nic oglądac w wyższej rozdzielczosci niz 720p na TV 4k.  3-oje znajomych podobnie bo ich namowili w sklepach i zawsze jakies jazdy. Jeden kupil Asus, inny Netgeara, a jeszcze inny mikrotika i takich jazd nie maja. Zwalone oprogramowanie, a jak wiemy dzis sprzet bez oprogramowania to kupa złomu, nawet najnowszego sprzetu.

1 godzinę temu, 8gwiazdek napisał:

Jak czytam te Twoje wypociny to mi się źle robi. 

Na ch... kupować asusa jak sprzęt ma robić TYLKO za AP-ka?!

To jak strzelać z armaty do komara.

Jak już tak lubisz odzywać się w tematach o sieciach to pisz z sensem.

Ktoś ci przypala sfastyke ogniem, ze musisz mnie zaczepiac i obrażac i to na zywca? Nie podoba sie to nie czytaj, nie zagladaj, chyba, ze to silniejsze od ciebie to miej pretensje do samego siebie.

Ktoś ci przypala sfastyke ogniem, ze musisz mnie zaczepiac i obrażac i to na zywca? Nie podoba sie to nie czytaj, nie zagladaj, chyba, ze to silniejsze od ciebie to miej pretensje do samego siebie.

Jak mam nie reagować jak wypisujesz głupoty?
Ktoś kto się nie zna, naczyta się tych bredni i jeszcze w to uwierzy.

Jaki kolwiek model TP-Linka nie miałem to prędkośc połączenia miedyz routerem, a urządzeniem Wi-fi zawsze poniżej lub około 64 lub 72Mb/s i to w 5Ghz. Archer AX55, AX72. model za 1200 zl 5400 nie pamietam dokladnie to samo

Obstawiam że problem leży w interfejsie białkowym który spina klawiaturę z podłogą.

• Popieram 1
9 godzin temu, 8gwiazdek napisał:

Jak mam nie reagować jak wypisujesz głupoty?
Ktoś kto się nie zna, naczyta się tych bredni i jeszcze w to uwierzy.

Obstawiam że problem leży w interfejsie białkowym który spina klawiaturę z podłogą.

Udowodnij, że to brednie bo jak na razie tylko mnie obrażasz i nic poza tym!!!! Zachowujesz się jak cham, któremu staje od obrażania innych. Moderacja na to pozwala jak na większości for bo przecież nie napisał jak ja. Ja dostanę bana, a ty dalej bedziesz pisał brednie bo to cenzuralne slówko i się smiał bo ktos to przeczyta, ale ty nie napiszesz czy miałes inaczej, ale brednie. wk****a mnie pozwalanie na takie coś na forach, ale jak wiadomo fora to taka sekta, głaszcze sie tych co sa dłużej i cwaniakują, pozostałych banuje. To niczym sie nie różni od cyfrowego dobijania czy zabijania ludzi, ale Regulamin for jest ponad wszelkim prawem.

Dodam, że mi zwisa w tym momencie czy dacie bana na miesiąc czy całkowitego bo z taką społecznością, która pozwala na obrażanie innych kulturalnymi słówkami, szczególnie przez tych co mają więcej cyferek niż oleju w głowie na forum to przegięcie na całego. Wcale się nie dziwie, ze coraz mniej ludzi z for korzysta w porównaniu z 20 lat wcześniej, ale to tylko wina moderacji, albo botów moderacji.

W dniu 12.09.2022 o 09:51, Arnold napisał:

Udowodnij, że to brednie

To ty rzuciłeś bezpodstawnym (bez badań, testów, twoja opinia na niewiadomej bazie) stwierdzeniem, że tp-link ma najwięcej bugow. 

Z jednym się zgodzę - jeśli się nie ogarniesz to urlop od forum się przyda, jeśli nie Tobie to użytkownikom. 

26 minut temu, cooger napisał:

To ty rzuciłeś bezpodstawnym (bez badań, testów, twoja opinia na niewiadomej bazie) stwierdzeniem, że tp-link ma najwięcej bugow. 

Z jednym się zgodzę - jeśli się nie ogarniesz to urlop od forum się przyda, jeśli nie Tobie to użytkownikom. 

Jakie mam testy zrobić? Wiara w wykresy to delikatnie mówiąc bez sensowna wiara bo nic nie wnoszą, a szczegolnie w routerach. Każda lokalizacja w sprzecie sieciowym powoduje, ze działa inaczej. Co do teorii, że TP-Link najgorszy to jeśliu kupoujesz TP-Linka i wgrywasz alternatywny soft i działa lepiej to po co im placisz za soft, poza tym dla mnie takie opinie są rzetelniejsze niż testy, wykresy i na tej podstawie wyciąganie opini. Moze trafiałem na ferelne egzemplarze i mam pecha do tej firmy, ale tyle razy w zyciu to chyba nie normalne?? 15 lat temu do neostrady kupilem router TP-Linka z ADSL, pierwsze co zawsze robie przed konfiguracją to wgrywam najnowsza wersje Firmwareu/Softu i wtedy wgrałem, ok, sam się restaruje i zgon. Wkurzyłem się na maksa, jade do RTV euro, a oni na dzien dobry uwalilem sobie router. No sorry, nie odpóściłem, na własny koszt wysłałem do TP-Linka, serwis w Polsce z dowodem zakupu i od RTV zarządałem opini na piśmie. TP-Link chonorowo oddał kase i napisali, że uwałiła się pamięć na dane softu lub była uwalona.

Mozesz nie wierzyć, nie mam zdjęc itp z tego okresu, nie mam zrzutu z AX72 jak pokazuje, że iphone SE 2022 połączony w wifi6 pokazuje w routerze, że miedzy routerem, a fonem ma 72Mb/s.

Chcesz to banuj, ale to tylko i wyłacznie świadczy o tym, że minąłes się z powołaniem moderatora na tym forum bo BANUJESZ ZA TO CO PISZE BO TOBIE NIE PASUJE I UWIERA TWOJA GODNOŚC I TYCH CO RAPORTUJĄ.

Pracujesz u TP-Linka i cię chcą zwolnić, że siedzisz na forum, na którym ktoś krytykuje ta firmę czy co?

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...