Kruchy81 47 Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Witam mam pytanie na temat wentylatora w wersji slim, ponieważ kupiłem riser cooler master i do szczęścia brakuje mi 1 cm. Polecić możecie jakieś dobre wentyle w wersji slim żeby dobrze wiały na grafe Z590 Aorus Master, i5 11600K, 32 GB DDR4 3733 MHz, RTX 3070 Aorus Master, Arctic LF 2 240, 980 Pro 500 GB, Fotron Aurum Pro 1000W Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Artic P12 slim albo Noctua A12x15 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 563 Napisano 11 Września 2022 Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Prolimatech ultra sleek vortex 12 i są też 14 ma dobre opinie jest cichy i wydajny. Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 11 Września 2022 Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Godzinę temu, Han44 napisał: Prolimatech ultra sleek vortex 12 i są też 14 ma dobre opinie jest cichy i wydajny One wcale nie są takie ciche i wydajne, a za cene jednego kupisz trzy Arctic P12 Slim a jak już koniecznie chcesz tyle wydać to bierzesz bardziej wydajną ale troche głośniejszą Noctua NF-A12x15. Arctic P12 slim jest tani, wydajny, cichy i nie ma problemu z rezonansem jaki ma zwykły P12. Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 563 Napisano 11 Września 2022 Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Nie miałem żadnych problemów z w/w wentylatorem był na chłodzeniu cpu i dawał spokojnie radę a co do hałasu to w idle niesłyszałem go a pod stresem i tak grafa była głośniejsza, jak go kupowałem i używałem nie było tych co wymieniłeś ja go polecam , a kolegoa nie wspominał o budżecie. Edytowane 11 Września 2022 przez Han44 Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 11 Września 2022 Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Jak już raczymy się linkami: https://youtu.be/aCFFIuaHlhA https://youtu.be/VWmUjfdMbkI Edytowane 11 Września 2022 przez LordAnpu Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 563 Napisano 12 Września 2022 Udostępnij Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Z drugieo filmu wynika że jest najcichszy z w/w pewnie dlatego że ma najmniejsze obroty i nie może być porównany z arctikiem który ma dwa razy większe obroty ( 2100 rpm). W drugim widzę że na full obrotach prolimatech jest wyżej od arctika pomimo mniejszych obrotów , na 1000 rpm też go wyprzedza ,w wielu tabelkach na filmach jednak prolimatech wygrywa nad arcti , tylko przegrywa cena wydajność ale to nie ocena wartości wentylatora, to tak jakby porównać gpu ten sam model jeden kosztuje 6k drugi 5k ,chciałbym zobaczyć tylko porównanie Prolimatech vs Arctik nie cena ale wydajność przy tych samych obrotach , jak wspomniałem w stresie tak minimalne różnice w hałasie nie są do wychwycenia przez ucho , ale wydajność na tempach tak. Na full 1300 rpm Prolimatech CFM 56 a Arctik na full 2100rpm CFM 41 i dlatego jest cichszy ale z wydajnością słabszy .A chodzi o to aby wentylator dobrze chłodził a w tym przypadku nie ma za dużego wyboru w slimach i podkreślę że kolega nie wymienił budżetu ,więc rozumiem że w grę wchodzi wydajność i cisza a co wygra to decyzja kupującego. Edytowane 12 Września 2022 przez Han44 Cytuj Link to post Share on other sites
LordAnpu 30 Napisano 13 Września 2022 Udostępnij Napisano 13 Września 2022 (edytowane) Tutaj raczej porównuj tego Prolimatecha do Noctuy bo to ten sam przedział cenowy, ale wtedy to już tak ładnie nie pasuje. Jeszcze raz mówię za cenę JEDNEGO Prolimatecha masz 3-4 Arctic. A jak już chcesz porównywać to najlepsze porównania daje właśnie 2 film bo wentylatory są zamontowane na chłodnicy i ustawiane nie na obroty tylko na głośność i jakie mają wydajności przy danych poziomach. Obroty wentylatora nie mają znaczenia tylko wydajność przy danej głośności (komputer normalnej osoby stojący metr albo mniej od głowy to co innego niż serwer i głośność ma znaczenie) kiedy wentylator musi przepchać powietrze przez filtr, gril, przewężenia w obudowie albo chłodnice (po to właśnie producenci zmieniają kształt łopatek, ich ilość czy kształt ramki i stosują inną wiedzę z aerodynamiki a nie zmiejszają tylko obroty), a kiedy wentylator nie jest przeznaczony do chłodzenia tylko do obudowy bez filtra i ma słabe ciśnienie statyczne to wtedy jego wydajność mocno leci w dół w takim zastosowaniu i średnio pasuje argument "ma dobre opinie jest cichy i wydajny" (chyba, że masz na myśli test na kartce papieru przy tych samych obrotach). Czy nisko ciśnieniowe wentylatory mają zastosowanie, mają ale dzisiaj coraz mniejsze kiedy obudowy mają drobne filtry i przewężenia a do tego bardzo często chłodnice na wlotach i wylotach to taki wentylator jest bez sensu. Wiem, że go masz albo miałeś i ludzie zawsze bronią nie do końca obiektywnie to co posiadają, ale nie bez powodu ludzie nie zabijają się o Prolimatechy w sklepach i ten producent jeżeli pojawia się w testach to są to bardzo nieliczne testy dotyczące niszowych slimów. Dla wentylatorów o już normalnych wymiarach cisza, nic, bo po co kombinować jak są świetne wentylatory od Noctua, Phanteks, Nidec, Arctic, Scythe, Noiseblocker. Edytowane 13 Września 2022 przez LordAnpu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts