Skocz do zawartości

Przycinajacy sie / wygaszajacy obraz przy dwoch monitorach

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem z korzystaniem z komputera przy dwóch monitorach, który nie daje mi spokoju. 
Jakieś 3 tygodnie temu kupiłem dodatkowy monitor (ACER Nitro VG220Qbmiix), dotychczas używałem starego Benq gl2250. 
W pierwszym tygodniu chyba nie zauważyłem problemu, dopiero w kolejnym grając w grę ekran na nowym monitorze zaczął się wygaszać na sekundę w przerwach co około 20-30 sekund - może nawet wygaszać to złe określenie bo nadal miał zasilanie itd. po prostu wyświetlał czarny obraz na sekunde.
Dla próby odpiąłem jeden monitor i pomogło, przy pracy na jednym z nich wszystko jest OK. Acer podpięty był kablem hdmi-dp, a Benq dvi-dp. Próbowałem jeszcze przepinać miedzy nimi kable i testowałem jeszcze jeden kabel hdmi-dp, co ciekawe teraz przez kilka dni był spokój po zmianie kabla i problem znów wrócił.
Wygaszanie to nie jedyny problem - wygaszanie występuje np. kiedy próbuje oglądać film na fullscreenie na netflixie po zmniejszeniu do okna znikał, ale kiedy nie ma problemu z wygaszaniem to pojawiają się przycinki, wygląda to jakbym nagle dostał 200+pingu lub fpsy spadly do 10, lecz realnie nic takie się nie dzieje, kiedy występowało to podczas gry zarówno fpsy jak i ping byly stabilne. Temperatury CPU i GPU również. Próbowałem dwóch wersji sterowników do grafiki, lecz nic nie wniosły. Ustawiłem na obu odswiezanie na 60hz - nadal brak poprawy. 
Karta to rx580.