Skocz do zawartości

Karta graficzna do YouTube'a

Recommended Posts

Mam starego kompa, który nie radzi sobie z youtubem. Procek mu zmieniłem z E7500 na Q6600 ale to wystarcza na co najwyżej 720p.

Czy jeżeli kupię jakąś tanią kartę graficzną z olx (budżet 50zł) to sobie poradzi z dekodowaniem x264, x265 w FHD i 4k, czy to za mało?

Czy Windows domyślnie przerzuci dekodowanie z CPU na GPU, czy jak to działa?

Kup mu chłodzenie i podkręć, do 3.0ghz powinien iść bez zająknięcia, a skorzystasz dzięki temu i w innych obszarach pracy z kompem. 

2.4 to tak ten Q6600 jest wolniejszy od wielu proców dwu-rdzeniowych 8x00 na 775 (wlasnie przez taktowanie). 

Miałem go na 3.6 od 2008 do 2017 i wszystko chodziło bez zająknięcia, a w tamtych latach chyba już FHD na YT było :D

A później przełożysz jak kupisz coś nawet na 1150 czy 1151. 

Kurcze, tak się zastanawiam, czy (obecnie) w ogóle YT korzysta z mocy obliczeniowej GPU do dekodowania jutuba? Bo jakby od tego trzeba było zacząć. 

Bo jak pamiętam, kiedy ostatni raz sprawdzałem to było tylko CPU... Ale to było bardzo dawno więc i pamięć zawodzi. 

Zobacz też na innej przeglądarce. 

Edytowane przez wid3l3c

Mam ten sam procesor co autor tematu i rowniez filmy z youtube zacinaly na 1080p - musialem zmniejszyc do 720p.

Po zakupie gtx 1050 Ti nie mam problemu z odtwarzaniem filmikow na youtube :)

Z tego co wyczytalem to procesory intela 7 generacji wspieraja sprzetowe dekodowanie video 4K.

Natomiast jesli chodzi o gpu to wspieraja od gtx 1050 (nie wiem jak jest z radeonami akurat).

Jaka masz aktualnie karte graficzna ? bo akurat gtx 1050 to chyba sporo poza Twoim budzetem...

Jakby nie bylo to wciaz procesor z 2007 roku pozbawiony wszelkich instrukcji  dostepnych juz w nowszych generacjach intela.

Pewnie jakis najtanszy celeron mimo 2 rdzeni z obecnej generacji intela bylby wydajniejszy od tego q6600 :)