Skocz do zawartości

Energooszczędny, cichy PC do zwykłego użytkowania treści

Recommended Posts

Cześć dawno mnie tutaj nie było, a konto zakładałem ładnych parę lat temu. W komputerze zresztą podobnie, też ładne parę lat temu coś było zmieniane. W zasadzie odkąd przestałem grać, a to było za czasów pierwszego Bioshocka i Wiedźmina, to przeszedłem na integre, dołożyłem ramu bo był tani i tak sobie działa do teraz. A niektóre elementy są naprawdę wiekowe, jak np. zasilacz yesico 430w jeszcze z czasów zestawów polecanych w dziale sprzętowym cd-action, ciekawe czy ktoś pamięta. 8-) W sumie przestałem grać główne przez to, że coraz bardziej zaczął być potrzebny szybki nielimitowany internet, a limity w iplusie potrafiło już wtedy wykorzystać albo nadszarpnąć ściągnięcie jednej gry. A po za tym ciągłe zmiany sprzętu robiły się już wtedy kosztowne.

Ciężko, znaleźć podobny temat, bo albo dotyczą komputerów do giercowania w różnym przedziale cenowym, albo komputerów biurowych. A ja ani nie gram, a też pracą biurową się nie zajmuję, a lubię mieć sprzęt który cieszy oko i z którego jestem zadowolony. A stacjonarka musi być, i robienie zakupów. przeglądanie internetu na ekranie smartfona, tabletu czy nawet laptopa to dla mnie katorga. Niby można, ale i tak wole powrócić do myszki, klawiatury i większego ekranu.

Ale do rzeczy, jako że czasy mamy jakie mamy i nie wiadomo czy coś tam się na Pacyfiku nie zaogni, a eksperci mówią, że może być różnie. Wtedy możemy mieć z chipami podobną sytuacje jak z gazem obecnie. Więc sobie myślę, że może ten moment na zakup ostatniego PC w życiu ;)  ... x86. 

Obecnie mam core i3 540 (chłodzenie Noctua U12P), jakieś 12GB ramu, integrę, Samsunga SSD 128GB + WD Red 2TB na magazyn, zamknięte w Zalmanie GS1000. 

Myślałem o zakupie Maca Mini M1, bo według testów to naprawdę mało prądu potrzebuje, i chyba tak oszczędnej alternatywy zbliżającej się do m1 się nie zbuduje. A po za tym to Apple z wszystkimi plusami i minusami z jakimi to się wiąże, a ja z Windowsem od 98 więc starych drzew się nie przesadza ... chyba :)

Więc potrzebuje coś cichego pc, najlepiej z energooszczędnym procesorem (chyba już nie ma czegoś takiego jak miał intel z dopiskiem T w prockach), zamknięte w małej ładnej, prostej (może wyciszonej) obudowie. Nie chce mi się już dźwigać do czyszczenia mojego Full Towera, który "zajmuje pół pokoju" :lol:, tak btw pracują w nim tylko wentylatory Noctua skręcone do minimum, w tym jeden w zasilaczu a drugi procku. 

Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę, z góry dzięki za pomoc. :)

Teraz są mini pc na laptopowych procesorach, taki 5500u od AMD już mocniejszy będzie od Intel i3 10 generacji desktopowego. Są też na Intelu jak lubisz Intela.

https://www.x-kom.pl/p/684300-nettop-mini-pc-asus-mini-pc-pn51-r5-5500u-barebone.html

Przykład 2200zl do tego kupujesz ram i SSD i masz uniwesalny pc. Na tej Integrze nawet się da pograć w jakieś gierki.

Nie wiem czy ten Asus jest dobry ale ogólnie kierunek wg mnie dla Ciebie to taki mini pc na laptopowych CPU.

Mac m1 to chyba 2x tyle wyjdzie i to pewnie dysk 256gb i 8gb ramu. Gdzie do takiego nucą wsadzisz 1tb ssd za 400zl u ram 16 pewnej za 250zl

3 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Teraz są mini pc na laptopowych procesorach, taki 5500u od AMD już mocniejszy będzie od Intel i3 10 generacji desktopowego. Są też na Intelu jak lubisz Intela.

https://www.x-kom.pl/p/684300-nettop-mini-pc-asus-mini-pc-pn51-r5-5500u-barebone.html

Przykład 2200zl do tego kupujesz ram i SSD i masz uniwesalny pc. Na tej Integrze nawet się da pograć w jakieś gierki.

Nie wiem czy ten Asus jest dobry ale ogólnie kierunek wg mnie dla Ciebie to taki mini pc na laptopowych CPU.

Mac m1 to chyba 2x tyle wyjdzie i to pewnie dysk 256gb i 8gb ramu. Gdzie do takiego nucą wsadzisz 1tb ssd za 400zl u ram 16 pewnej za 250zl

Ciekawa opcja muszę zastanowić. Aczkolwiek nie wiem nie lepiej jednak jakaś mała buda mini tower, albo nawet jakiś midi tower i na zwykłych podzespołach zbudować. Bo tutaj jak płyta padnie to w zasadzie podobnie jak laptopem sytuacja wygląda. No i nie pomyślałem, o tym, że Aima sc808 tutaj nie włożę. Poza tym obawiam się trochę, że będzie tutaj mała turbinka to chłodziła rodem z laptopa pod obciążeniem. 

No pisałeś o Macu m1 to myślałem że coś w tym stylu. Taki 5500u to ma 25w TDP to pewnie nie grzeje się wcale, chyba że lewe całkiem wentyle.  Zawsze jednak lepiej coś na zwykłym CPU zlozyć. Podobna dyskusja trochę, jak zwykły pc to można coś na Intelu i3-10100 czy 12100, ewentualnie na AMD 3400g czy 5600g jakbyś w stare gierki chciał pograć to tam interga na to pozwala.

Pc z 3400g cały zestaw bez obciążenia bierze wg testów 27w a w stress teście CPU 116w:

https://www.guru3d.com/articles-pages/amd-ryzen-5-3400g-review,4.html

Niestety nie testowali 10100/12100 ale można się spodziewać trochę więcej w idle, podobnie w stresie:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i3-10100/18.html

A nie myślałeś o używanym USFF z zewnętrznym zasilaczem? Można to złożyć samemu w ITX ale to są koszty - obudowa, płyta, często zasilacz

Jeżeli chodzi o mATX to większego problemu nie będzie. Nie wiem jednak czy przy takich założeniach nie szukałbym właśnie jakiegoś gotowego rozwiązania. 

W dniu 29.08.2022 o 07:28, kajtek. napisał:

A nie myślałeś o używanym USFF z zewnętrznym zasilaczem? Można to złożyć samemu w ITX ale to są koszty - obudowa, płyta, często zasilacz

Jeżeli chodzi o mATX to większego problemu nie będzie. Nie wiem jednak czy przy takich założeniach nie szukałbym właśnie jakiegoś gotowego rozwiązania. 

Przyznam szczerze, że nie myślałem o używanym USFF - rozumiem, że chodzi o jakiegoś firmowego  della czy hp? Aczkowiek trochę obawiam takich rozwiązań rodem z laptopa gdzie mamy płytę dedykowaną.

W sumie to mATX też będzie dużo mniejsze od mojego obecnego PC a może swoją Noctue upchał w jakąś obudowę.