Skocz do zawartości

Pełna pamięc rtx2060

Recommended Posts

Tłumaczenie - Czytałem raz za razem, że VRAM pracuje na pełnych obrotach, przez co karta graficzna zużywa zbyt dużo energii i wentylatory mogą uruchomić się od zera bezczynności wentylatora.

U ciebie nie ma "pełnej pamięci" tylko zegary pamięci VRAM chodzą na pełnych obrotach, a w idle powinny spadać do minimum. Tak przynajmniej widać na screenie z pierwszego posta. W menadżerze zadań też nie widać, abyś miał zapchane całe 8 GB ramu na karcie, to tylko zegar masz wysoki.

Zobacz jaką masz częstotliwość odświeżania swojego monitora, może wystarczy ją zmniejszyć np. do 60HZ i wtedy wszystko będzie ok.  Wtedy moja rada ma sens.

Edytowane przez ju-rek

@ju-rekto akurat nie problem i nic z czym trzeba walczyć.

Dla zasady można podjąć próbę diagnozy, jeżeli zużycie energii jakoś znacznie wzrosło.

Czyli nie tylko ja nie dostrzegłem tego co jest podstawowym problemem, bo teza iż zombie-syf może ciągnąć VRAM do krypto - również jest ważną do zweryfikowania, ale nie występuje.
Zwłaszcza że autor wyraźnie napisał o "spadaniu do zera".

@Damian6612

Zanim zrobisz format.

Wykorzystanie pamięci VRAM widać doskonale w menadżerze urządzeń - jest ono bardzo niskie, wręcz pomijalne. Nawet przeglądarka potrafi wciągnąć VRAM o nakładce Areo i "wodotryskach" windowsa wspomaganych przez GPU nie wspominając.

Gdyby siedział syf jakiś - cisnąłby ramem na 100% i podczas grania byłyby na pewno problemy.

Polecam ściągnąć GPU-Z zobaczyć w zakładce sensors czy są jakieś wskaźniki dotyczące wykorzystania pamięci i obciążenia kontrolera.

To że bios nie zrzuca taktów na "idle" przyczyn można szukać i nie znaleźć - włącznie z ustawieniami oszczędzania energii, w których młody mógł grzebać.

Raczej bios nie jest uwalony, jak karta z pewnego źródła - czytaj sklepu, i nikt wcześniej nie przeprowadzał nieautoryzowanych modyfikacji.

GPU-Z odpowie na pytanie z jaką wersją BIOSu mamy do czynienia.

Można zrobić dump BIOSu i jakimś programem do edycji Turingów (nie wiem czy jest, nie miałem potrzeby się interesować) zobaczyć czy bios ma poprawnie zapisane nastawy na tryb idle.

Ktoś kiedyś tłumaczył taktowanie i obciążenie w ten sposób:

Taktowanie można przyrównać do wielkości wiadra jakie nosi robotnik, obciążenie zaś do zapełnienia owego wiadra.

Gdzie waga samego wiadra to aspekt drugorzędny - co nie znaczy że bez znaczenia oczywiście, ale o to trzeba by pewnie zapytać inżynierów, bo nikt żadnych testów degradacji w czasie x-xx lat raczej nie przeprowadził i nie przeprowadzi.

Edytowane przez wid3l3c
5 godzin temu, wid3l3c napisał:

GPU-Z odpowie na pytanie z jaką wersją BIOSu mamy do czynienia.

Można zrobić dump BIOSu i jakimś programem do edycji Turingów (nie wiem czy jest, nie miałem potrzeby się interesować) zobaczyć czy bios ma poprawnie zapisane nastawy na tryb idle.

Autor pisał, że na drugim komputerze z GPU wszystko w porządku, więc BIOSu nie ruszajmy i nie wgłębiajmy się w takie rzeczy.

Ewidentnie problem softwarowy w danym komputerze.