Tiamina 781 Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Zrobiłeś przywracanie systemu bądź ostatecznie format? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Damian6612 1 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Przywracania nie mogę brak punktu przywracania a format to na weekend dopiero po długo pracuję.Dzięki za odpowiedzi dam znać po formacie Cytuj Link to post Share on other sites
ju-rek 67 Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Poczytaj sobie (google translate) https://www.computerbase.de/forum/threads/howto-vram-taktet-nicht-runter-loesung-mittels-cru.1986961/ Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Rano jest, a może już ślepy jestem, gdzie tam jest widoczne wykorzystanie pamięci RAM karty graficznej? Cytuj Link to post Share on other sites
ju-rek 67 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Tłumaczenie - Czytałem raz za razem, że VRAM pracuje na pełnych obrotach, przez co karta graficzna zużywa zbyt dużo energii i wentylatory mogą uruchomić się od zera bezczynności wentylatora. U ciebie nie ma "pełnej pamięci" tylko zegary pamięci VRAM chodzą na pełnych obrotach, a w idle powinny spadać do minimum. Tak przynajmniej widać na screenie z pierwszego posta. W menadżerze zadań też nie widać, abyś miał zapchane całe 8 GB ramu na karcie, to tylko zegar masz wysoki. Zobacz jaką masz częstotliwość odświeżania swojego monitora, może wystarczy ją zmniejszyć np. do 60HZ i wtedy wszystko będzie ok. Wtedy moja rada ma sens. Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez ju-rek Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) @ju-rekto akurat nie problem i nic z czym trzeba walczyć. Dla zasady można podjąć próbę diagnozy, jeżeli zużycie energii jakoś znacznie wzrosło. Czyli nie tylko ja nie dostrzegłem tego co jest podstawowym problemem, bo teza iż zombie-syf może ciągnąć VRAM do krypto - również jest ważną do zweryfikowania, ale nie występuje. Zwłaszcza że autor wyraźnie napisał o "spadaniu do zera". @Damian6612 Zanim zrobisz format. Wykorzystanie pamięci VRAM widać doskonale w menadżerze urządzeń - jest ono bardzo niskie, wręcz pomijalne. Nawet przeglądarka potrafi wciągnąć VRAM o nakładce Areo i "wodotryskach" windowsa wspomaganych przez GPU nie wspominając. Gdyby siedział syf jakiś - cisnąłby ramem na 100% i podczas grania byłyby na pewno problemy. Polecam ściągnąć GPU-Z zobaczyć w zakładce sensors czy są jakieś wskaźniki dotyczące wykorzystania pamięci i obciążenia kontrolera. To że bios nie zrzuca taktów na "idle" przyczyn można szukać i nie znaleźć - włącznie z ustawieniami oszczędzania energii, w których młody mógł grzebać. Raczej bios nie jest uwalony, jak karta z pewnego źródła - czytaj sklepu, i nikt wcześniej nie przeprowadzał nieautoryzowanych modyfikacji. GPU-Z odpowie na pytanie z jaką wersją BIOSu mamy do czynienia. Można zrobić dump BIOSu i jakimś programem do edycji Turingów (nie wiem czy jest, nie miałem potrzeby się interesować) zobaczyć czy bios ma poprawnie zapisane nastawy na tryb idle. Ktoś kiedyś tłumaczył taktowanie i obciążenie w ten sposób: Taktowanie można przyrównać do wielkości wiadra jakie nosi robotnik, obciążenie zaś do zapełnienia owego wiadra. Gdzie waga samego wiadra to aspekt drugorzędny - co nie znaczy że bez znaczenia oczywiście, ale o to trzeba by pewnie zapytać inżynierów, bo nikt żadnych testów degradacji w czasie x-xx lat raczej nie przeprowadził i nie przeprowadzi. Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 5 godzin temu, wid3l3c napisał: GPU-Z odpowie na pytanie z jaką wersją BIOSu mamy do czynienia. Można zrobić dump BIOSu i jakimś programem do edycji Turingów (nie wiem czy jest, nie miałem potrzeby się interesować) zobaczyć czy bios ma poprawnie zapisane nastawy na tryb idle. Autor pisał, że na drugim komputerze z GPU wszystko w porządku, więc BIOSu nie ruszajmy i nie wgłębiajmy się w takie rzeczy. Ewidentnie problem softwarowy w danym komputerze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts