Arttreyu 0 Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Witam. Mam pytanie odnośnie zasilacza do zestawu I5 10400f Palit 3070 2x8Gb DDR4 2X SSD SATA 1XSSD M2 W sumie 7 wentylatorów plus pompa wody D5. Obecny zasilacz XFX XTR 550W Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Twój procesor jest skompy pod wzgledem "apetytu", jedynie grafika coś już konsumuje ale sumując i tak twój obecny zasilacz ma naprawdę spore zapasy przy obecnym zestawie (biorę pod uwagę wentylatory i pompę, sam byłem posiadaczem D5 i jej brata bliźniaka VP655 przy bardziej zasobożernym zestawie i 450W od SS obsługiwało sprzęt bez żadnego Ą i Ę). Jeśli działa wzorowo nie zmieniaj go bo NIE warto. Jedyną zmianę bym rozpatrywał jakby ten zasilacz miał już przepracowane 5lat w góre systemem 24h na dobe. Jeśli używasz go w sposób "normalny" do 8h dziennie, a działa wzorowo nawet nie myśl o jego wymianie bo sens w tym =0. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arttreyu 0 Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Zasilacz jest z 2016 roku. Swoje już pewnie przepracował jednak. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Nikt widzę nic nie dodaje to ci podam 2 wyjścia, jedno będzie "po mojemu", drugie będzie "jak powinno". 1 opcja > Jak działa bez jakiegokolwiek problemu, a używałeś go w sposób "domowy", nie 24h na dobe pod pełnym obciążeniem to zostawiam go w spokoju. 2 opcja > Zasilacz ma swoje "lata", także jak fajnie działa można dużo jeszcze za niego dostać na rynku "używek", sprzedajesz go dokładasz pewnie około stówki +/- i kupujesz nowe 550W ale tym razem z 10 letnią gwarancją tak abyś o nim nie myślał przez te lata. Ja zdecydowanie nie jestem za "rozXieprzaniem" pieniędzy i jak coś działa to tego używam ale to już twój wybór. Jak byś chciał jednak skorzystać z opcji nr. 2 to pisz jakąś propozycję podrzucę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mati23 100 Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Co z tego że swoje przepracował? Jak śmiga i trzyma napięcia to stare psu są lepsze wykonaniem niż nowe shity za 2-3 stówki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Chyba ci się psu z lepszym wykonaniem pomylił ze sprzętem audio. W dniu 21.08.2022 o 09:37, Arttreyu napisał: Zasilacz jest z 2016 roku. Swoje już pewnie przepracował jednak. Jak nie wykazuje problemów, to pracuj na nim, ale możesz już rozglądać się międzyczasie za nowym zasilaczem. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 16 godzin temu, mati23 napisał: Co z tego że swoje przepracował? Jak śmiga i trzyma napięcia to stare psu są lepsze wykonaniem niż nowe shity za 2-3 stówki. Stąd są 2 opcje. Ja bym nie ruszał za cholere bo po co i na co jak coś działa, ale 2 opcje dałem aby specjaliści internetowi mnie zaraz nie zjedli "on ma 6lat DO WYMIANY". Myślę że kumasz o co chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Nie ma co wymieniać to porządna jednostka, dobre podzespoły w środku - japońskie kondensatory 105 stopni, regulacja dc-dc. Zestaw zabezpieczeń i filtr PFS:) Dawali na niego 5 lat gwarancji nie bez powodu:) Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) W Dark Power Pro P7 też miałem porządną jednostkę,2 lata gwarancji i padł po 6 latach. Tj. pisałem, trafi się okazja to zaopatrz się w zasilacz, bo obecny jak padnie i będziesz chciał korzystać z kompa, to zapłacisz więcej. Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez Tiamina 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Tiamina napisał: W Dark Power Pro P7 też miałem porządną jednostkę,2 lata gwarancji i padł po 6 latach. Tak też może się zdarzyć mimo dobrej marki i klasy zasilacza, ja mogę z drugiej strony powiedzieć, że miałem zasilacz Pentagrama (tej firmy od chłodzeń i chyba modemów), który przepracował ponad 10 lat, przeżył chyba z 3 kompletne zmiany platformy i kilka wymian gpu/cpu i nigdy nie było z nim problemów... Generalnie przy umiarkowanym użytkowaniu markowe psu z 2016 r. nie klasyfikuje się jeszcze do wymiany "z automatu" ze względu na wiek. Jak nie jest zepsute, to nie naprawiaj. Odłóż kasę do skarbonki i niech czeka na bardziej sensowne wydatki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts