Rvn10 0 Napisano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Witam kupiłem sobie chłodzenie Fera 5 i mam pewien problem bo po zamontowaniu Fery pomiędzy radiatorem procesora a kartą graficzną bez backplate'u jest bardzo wąsko powiedziałbym tak z 3-5 mm od blaszki mocującej wentylator do karty graficznej.Czy może dojść do jakiegoś spięcia czy nie mam się czym martwić? Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Gdyż albowiem Fera 5 całkiem fajna jest... w chłodzeniu. Ale ciszej jest o tym, że ma ponad 130 mm szerokości. Jeszcze te nieudane wystające zapinki do całkiem udanych w cenie zestawowej wentylatorów hehe. Znaczy SPC nic tu nie kręci, wszystko opisane na stronie elegancko. Po prostu kwestia płyt, problemy pojawiają się przy tych z pierwszym slotem pcie 16, jak jest jako drugi od góry jest bezpiecznie. Ciesz się Kolego że w ogóle wchodzi pierwszy pcie - dwa tygodnie temu osobiście widziałem płytę na której pierwszy slot - niestety pcie 16 - został skutecznie wyeliminowany, bo 3 mm brakło. I grafa poszła do niższego pcie 4, ale akuratnie nie miała służyć do grania i tak znajomek zdecydował zostawić. Dość blisko jest i może być nieszczęście mechanicznie (acz 3 nie równe jest 5, mając realnie pół centa bym się nie martwił). Możesz próbować odwrócić poziomo, o ile nie stanowi problemu zglanowanie pamięci pod radiatorem i to nie Fera dual. Odkręca się łatwo, a pamięci nie zmieniasz tak znowu co tydzień. No zależy też jaka buda, gdzie zasilacz itd. No i może się okazać, że jakaś nowa grafa z bp już nie wejdzie - takie życie. Prawdziwym rozwiązaniem w takiej relacji płyta-chłodzenie byłaby zmiana na coś fajnego ale 100mm, chyba jakiś dark rock był...? Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Barszczu Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 1527 Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Zamiast odpowiedzieć na pytanie, wykład na 10 zdań. Nie ma się czym martwić, spięcia nie będzie bo ani chłodzenie nie ma zasilania ani backplate. Jak by prąd płynął przez radiator/backplate to już by było spięcie gdzieś:) Godzinę temu, Barszczu napisał: Ale ciszej jest o tym, że ma ponad 130 mm szerokości No każde wieżowe będzie mieć praktycznie 130mm+ bo wentylator 120mm/140mm musi się zmieścić: Drak rock pro 4 np. 146 x 136 x 163 Godzinę temu, Barszczu napisał: No i może się okazać, że jakaś nowa grafa z bp już nie wejdzie - No powinna każda wejść bo tak karty są projektowane, że jak są grubsze to rosną w drugą stronę ,odległość backplate - łącze pcie jest unormowane. Tak samo jak odległości na płytach:) pcie a cpu. Godzinę temu, Barszczu napisał: dwa tygodnie temu osobiście widziałem płytę na której pierwszy slot - niestety pcie 16 Jaka płyta, karta i chłodzenie, ciekawy jestem? Bo to coś z tych elementów nie spełnia norm, że nie pasuje, albo coś przekrzywione, źle zamontowane Poszukałem więcej, Noctua ma np do nh15, narzędzie do sprawadzania kompatybilności czy będzie pasować: https://ncc.noctua.at/coolers/NH-D15-2/motherboards/ASRock/LGA 1200?q=b4 Czyli nie jest tak pięknie bo normy są, a płyty robią po swojemu:) Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
Rvn10 0 Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Dzięki za odpowiedź, czyli nawet nie posiadając backplate,u na karcie graficznej nie ma się czego obawiać? Teraz tak sobie zmierzyłem i od karty do czubka blaszki od wentylatora chłodzenia jest 2mm... Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 1527 Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 4 minuty temu, Rvn10 napisał: nawet nie posiadając backplate,u n A nie masz backplatu, to sorki żle przeczytałem. Na wszelki wypadek owiń blaszkę wentylator taśma czarną izolacyjną:) Cytuj Link to post Share on other sites
Rvn10 0 Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, wrobel_krk napisał: A nie masz backplatu, to sorki żle przeczytałem. Na wszelki wypadek owiń blaszkę wentylator taśma czarną izolacyjną:) Ok dzięki tak zrobię;) Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Panie Kolego Wróbel - tak właśnie jest z tą kompatybilnością niestety - ale tu szacun za autoweryfikację... Jak widać wykłady czasem się przydają :-) A to była akuratnie jakaś chińska mATX X99 na Xeonie 8/16. I dusza blada :-) Ale posiadacz cudaka nie widział problemu z M2000 na pcie 4, a mnie temat akceleratorów PCIE16 vs PCIE4 jest zupełnie obcy. WIE JAKIŚ FACHMAN CZY TO JAKAŚ REALNA RÓŻNICA JEST? Ja bym przekręcił pionowo i kochał pies przykrycie 64gb ramu... Dla jasności nic nie mam do Fery - mam gdzieś jeszcze w rezerwie Fere Pro - tylko piszę, że F5 cichaczem urosła wobec poprzedniczek. Z takich 125 z głębokimi zapinkami na 130+ oraz zapinki jeszcze wypchane na zewnątrz po 2 mm. I nagle kompatybilność się zawęża. Po prostu ludziska nie wiedząc o tym nie biorą tego pod uwagę... Tak jak Kolego piszesz firmy robią listy kompatybilności... Ale one powstają metodą prób i błędów użytkowników. I nie porównujmy SPC do Noctuy, to jeszcze nie ten poziom. Od kilkunastu lat mam C12P - jeszcze 45w Athlona 4850E na pasywie pamięta - i nie miałem dotąd problemów z montażem na kolejne gniazda. W odróżnieniu do SPC wsparcie trwa bowiem troszku dłużej niż do Fery Pro, której na AM4 już nie ten teges... Ich program przejściówki - gdzie brawa za samą akcję - tego modelu już nie złapał. Tak na marginesie - Fera Pro na ten x99 by o dziwo weszła z nvidią, ale się znajomek nie chciał zamienić... :-) A w temacie Autora - jak tym nikt nie będzie rzucał po ścianach to będzie OK. Jak się nie przesunie w ramach kiepskiego montażu to będzie OK. Będzie jeździć w aucie na wertepach - na pewno w końcu trąci a czy coś uszkodzi to sam Kolego zobaczysz :-) Wystarczy odwrócić budę i zobaczyć, czy aby grafa pod WŁASNYM CIĘŻAREM nie oprze się na radiatorze. Dlatego rozwiązanie ze zmianą na coś 100mm nie jest złe. Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Barszczu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
iro71 40 Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Rvn10 napisał: 3 godziny temu, wrobel_krk napisał: A nie masz backplatu, to sorki żle przeczytałem. Na wszelki wypadek owiń blaszkę wentylator taśma czarną izolacyjną:) Ok dzięki tak zrobię;) A nie masz kawałka preszpanu to taki papier co stosuje sie jako przekładke uzwojeń silmika jak nie masz to kosztuje grosze arkusz i wsadż między karte a chłodzenie i św spokuj nawet jak sie przesunie i oprze na radiatorze silnika miało być nie slimika Cytuj Link to post Share on other sites
Rvn10 0 Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Dziękuję za odpowiedzi, ostatecznie zrezygnuje z tej jednej blaszki i pokombinuje żeby inaczej zamocować wentylator od dołu. Blaszka jednak jest za blisko karty i może być spięcie. Trytytki lub jakiś mały wkręt do plastikowej części obudowy Fery 5 powinno pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts