Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jak powszechnie wiadomo Amd ma problemy z USB. 

Posiadam Asrock B450 Itx, Ryzen 3600X

Nie doświadczyłem tego (a używałem podzespołów Amd od ponad roku) na własnej skórze póki nie zachciało mi się skorzystać z karty USB 2.5Gbit na Realteku 8156.

Po pierwszym uruchomieniu w USB 3.0 na tylnym panelu i działaniu przez godzinę przestaje być wykrywalna, nawet po restarcie.

Jak się potem okazało porty USB 3.1 w ogóle nie działają gdy podłączam do nich obudowę 10Gbit a karta USB jest wykrywalna/niewykrywalna co 1 sekundę.

Próbowałem z najnowszym biosem, obecnie mam beta z Agesa PI 1.2.0.7, wyłączyłem w biose C-0, zmieniłem plan zasilania na najwyższą wydajność, wyłączyłem selektywne wyłączanie USB , zainstalowałem sterowniki najnowsze od AMD, w ustawieniach HUB USB odznaczyłem możliwość wyłączania USB.

Nic nie pomaga.

Ktoś zna jakieś inne obejście? Szkoda że USB 3.1 nie chce w ogóle działać ale chociaż USB 3.0 da radę ?

Mam laptopa na Intelu i przez moment też były problemy z kartą Lan w USB 3.0 ale zmiana planu zasilania pozwoliła na stałe działanie karty i nie ma  z tym problemu - wykluczyłem samą kartę, posiadam 2 sztuki.

8 minut temu, grequ22 napisał:

Witam,

Jak powszechnie wiadomo Amd ma problemy z USB. 

Posiadam Asrock B450 Itx, Ryzen 3600X

Nie doświadczyłem tego (a używałem podzespołów Amd od ponad roku) na własnej skórze póki nie zachciało mi się skorzystać z karty USB 2.5Gbit na Realteku 8156.

Po pierwszym uruchomieniu w USB 3.0 na tylnym panelu i działaniu przez godzinę przestaje być wykrywalna, nawet po restarcie.

Jak się potem okazało porty USB 3.1 w ogóle nie działają gdy podłączam do nich obudowę 10Gbit a karta USB jest wykrywalna/niewykrywalna co 1 sekundę.

Próbowałem z najnowszym biosem, obecnie mam beta z Agesa PI 1.2.0.7, wyłączyłem w biose C-0, zmieniłem plan zasilania na najwyższą wydajność, wyłączyłem selektywne wyłączanie USB , zainstalowałem sterowniki najnowsze od AMD, w ustawieniach HUB USB odznaczyłem możliwość wyłączania USB.

Nic nie pomaga.

Ktoś zna jakieś inne obejście? Szkoda że USB 3.1 nie chce w ogóle działać ale chociaż USB 3.0 da radę ?

Mam laptopa na Intelu i przez moment też były problemy z kartą Lan w USB 3.0 ale zmiana planu zasilania pozwoliła na stałe działanie karty i nie ma  z tym problemu - wykluczyłem samą kartę, posiadam 2 sztuki.

nie uświadczyłem od Agesa V2 PI 1.2.0.1 Patch A , wcześniej jakieś sporadyczne przypadki a dokładnie jeden z kontrolerem wentylatorów/oświetlenia od NZXT. Stawiam na samą kartę lub skopane jej sterowniki. 

3 minuty temu, cyna76 napisał:

nie uświadczyłem od Agesa V2 PI 1.2.0.1 Patch A , wcześniej jakieś sporadyczne przypadki a dokładnie jeden z kontrolerem wentylatorów/oświetlenia od NZXT. Stawiam na samą kartę lub skopane jej sterowniki. 

Niby tak, ale mam 2 karty LAN USB i na laptopie z i5 oraz osobnym kompem i7, który służy za NAS (zainstalowane ESXi) karty działają bez problemu. Tylko na AMD jest problem.

Edytowane przez grequ22

Proponuję testowo odpalić linuksa i zrobić jakieś testy siłowe , kopiowanie , przenoszenie dużej ilości materiału , btw to się dzieje po uśpieniu czy "tak z siebie" bez konkretnej przyczyny ? Sprawdź tej event viewer.

Edytowane przez cyna76

10 minut temu, cyna76 napisał:

btw to się dzieje po uśpieniu czy "tak z siebie" bez konkretnej przyczyny ?

To wygląda tak, że po podłączeniu do system nie jest w stanie uruchomić/wykryć urządzenia

USB

wkładanie w port nie wyzwala w systemie wykrycia sprzętu

odinstalowanie urządzenia działa przez chwilę, zostaje wykryte, menadżer urządzeń pokazuje kartę, ale po odświeżeniu już nie ma :(

Proponuję zrobić reset biosu, ale przed tym resetem sprawdź sterownik tej karty sieciowej odinstaluj, sterowniki tym programem revo uninstaller i usuń wszystkie smieci jakie zostawi