Skocz do zawartości

Update z 2070 super, na co?

Recommended Posts

Witam, aktualnie posiadam taka specyfikacje komputera:
RTX 2070 SUPER Gaming OC 3X 8GB

Patriot 16GB (2x8GB) 4400MHz CL19 Viper Steel
MSI MAG Z490 TOMAHAWK
i7 10700kf
SilentiumPC SilentiumPC Supremo M2 550W V2- pytanie co do tego zasilacza, czy nie będzie za słaby? Chyba najwyższa pora kupić coś lepszego, co uciągnie wszystko bez problemow, jeśli tak to prosiłbym o link.
Aktualna karta niestety średnio daje rade w 1440p, w niektórych grach jest spoko, w niektórych na ultra nie ma szans, więc mysle, ze pora na zmiane.
Lubie bawic się w OC

Poszukuje czegos pod 1440p, raczej w przyszlosci nie bede kupował większego monitora, ale wolałbym, zeby karta w razie czego uciagnela 4k na jakis przyzwoitych detalach.
Jeżeli chodzi o karty graficzne to myślałem o 6900xt, albo rtx 3080
Na jesień wychodzi seria 4000, i nie wiem właśnie czy nie lepiej sie wstrzymać te kilka miesięcy i kupić cos z nowej generacji?
Dziękuje i pozdrawiam!

8 minut temu, dawca96 napisał:

Na jesień wychodzi seria 4000, i nie wiem właśnie czy nie lepiej sie wstrzymać te kilka miesięcy i kupić cos z nowej generacji?

JA Ci nie pomogę, bo expertem nie jestem od kart, ale z tego co czytałem, to na jesień ma wyjść tylko 4090, słabsze wersje (4060, 4070) pewnie dopiero jakoś w przyszłym roku.

• Lubię to 1
3 godziny temu, joker5513 napisał:

Zasilacz do wymiany na pewno - nowe karty mają siorbac ponad 400W prądu więc mile widziana co najmniej markowa 850W. Poluj albo obecnie na RTX 3080 12gb w dobrych pieniądzach albo poczekaj do premiery nowych kart. 

Z rtx 3080 na undervoltingu jego psu 528w na linii 12v da sobie radę, około 450w będzie miał realny pobór z gniazdka podczas grania całej platformy. Nawet bez uv będzie mu to działać, wiadomo psu będzie głośne i efektywność spadnie ale działać będzie. edit. Dobra, sorki, chodziło Ci o psu do nowych gpu, dopiero potem zajarzyłem :D

Edytowane przez mati23

Kolego z tym zasilaczem  do 3080 to się naoglądałeś Sierant-a.On sam powiedział,że lepiej mocniejszy zasilacz bo co z tego że działa na słabszym.Na długą metę zobaczysz jak ci będzie działać taki zasilacz,który jest obciążony pod korek.Jak sam zauważyłeś będzie głośny i spadnie mu efektywność a kondensatory szybko szlak trafi przy wysokich temperaturach.

Jak ktoś kartę za 4k zł kupuje to niech odżałuje kilka stówek za porządny zasilacz. Chyba że ktoś lubi życie na krawędzi :) Nawet niewyżyłowane wersje RTX 3080 325-350 W pochłaniają, a gdzie reszta (CPU, dyski, wentylatory itp.). Tym bardziej że raczej autorowi warto poczekać do premiery RTX 4XXX. Ja tam specjalnie na ta okazję kupiłem zasilacz 1KW przy premierze amperek i teraz będzie jak znalazł :) 

RTX 3080 do 1440p na teraz jest ze sporym zapasem, więc pewnie i autorowi spokojnie by wystarczył. Zależy czy jest ciśnienie na kupno tu i teraz czy można poczekać. 

• Popieram 1
3 minuty temu, joker5513 napisał:

Jak ktoś kartę za 4k zł kupuje to niech odżałuje kilka stówek za porządny zasilacz

Zasilacze w porządnej cenie będzie można kupić, gdy górnicy zaczną likwidować interes. W ubiegłym tygodniu na allegro widziałem sześć sztuk Anteca HCG 850W za 250 zł/szt. z dowodem zakupu i okablowaniem (w środku siedzi Seasonic Focus). 

5 godzin temu, Artok napisał:

Zasilacze w porządnej cenie będzie można kupić, gdy górnicy zaczną likwidować interes. W ubiegłym tygodniu na allegro widziałem sześć sztuk Anteca HCG 850W za 250 zł/szt. z dowodem zakupu i okablowaniem (w środku siedzi Seasonic Focus). 

I takie zasilacze warto kupować, a nie karmić tych milionerów od zasilaczy kupnem za kosmiczne ceny. Tym bardziej jak mówisz że we wnętrzu taki sprzęt to 250zł na dzisiejsze standardy cenowe to prawie jak za darmo. ;)

6 godzin temu, Tiamina napisał:

Kolego z tym zasilaczem  do 3080 to się naoglądałeś Sierant-a.On sam powiedział,że lepiej mocniejszy zasilacz bo co z tego że działa na słabszym.Na długą metę zobaczysz jak ci będzie działać taki zasilacz,który jest obciążony pod korek.Jak sam zauważyłeś będzie głośny i spadnie mu efektywność a kondensatory szybko szlak trafi przy wysokich temperaturach.

Spokojnie nic mu szlak nie trafi, za nim to szlak trafi to sprzedaje to dwa, albo trzy razy.

4 godziny temu, mati23 napisał:

Spokojnie nic mu szlak nie trafi, za nim to szlak trafi to sprzedaje to dwa, albo trzy razy.

Dokładnie, chyba że mówimy o 24h dobowo obciążeniu 7 dni w tygodniu wtedy można gdybać, ale dla maćka czy waldka do komputera nie ma potrzeby zostawiać po 50% zapasu bo jest to zapychanie kieszeni milionerom, a różnica żadna w praktyce. Wiadomokażdy ma swoje 3 zwoje i je wykorzysta tak jak potrafi. ;)

• Lubię to 1

Ale opowiadacie bajki.Stać kogoś na RTX3080 i zamiast kupić dobry zasilacz odpowiedniej mocy to polecacie słabszy zasilacz bo też pójdzie,od wskazanego? A bierzecie pod uwagę różne konfiguracje,OC,użytkowanie normalne czy też benchmarki?

Jak,ma mi taki zasilacz pracować pod ciągłym obciążeniu w którym wentylator cały czas się kręci oraz zapomnieć o jego stopniu skuteczności to ja dziękuję ale wolę dołożyć do sensownego zasilacza.Tym bardziej,że różnica w cenie nie jest astronomiczna między 550W czy 750W a w promocjach idzie wyrwać taniej.

Również dobrze można do 3070 podłączyć 350W bo też pójdzie.

Edytowane przez Tiamina
  • Lubię to 1

Tiamina ale bez manipulowania i bez bajek. Czytaj uważnie o czym napisał użytkownik "Artok". Jakby to było problemem to pozwole go zacytować >

"Zasilacze w porządnej cenie będzie można kupić, gdy górnicy zaczną likwidować interes. W ubiegłym tygodniu na allegro widziałem sześć sztuk Anteca HCG 850W za 250 zł/szt. z dowodem zakupu i okablowaniem (w środku siedzi Seasonic Focus).  "

Poparłem jego wypowiedź bo ma sens w 110% ale napisz proszę gdzie jest mowa o 550W bo jak masz tak bajki sklejać to daj mi znać też zaczne posługiwać się bajkami i uwierz przegrasz jeszcze w przedbiegach. %-)

Takie porady są o ... potłuc i tworzenie bajek, albo kogoś cytuj i pisz konkrety, albo nie zabieraj głosu bo raczej bardziej przyda się opinia/rada praktykanta, a nie twój talent "bajkowy" i wiedza teoretyczna o zapasach na zime.

Ogórki warto zrobić jak już tak o zapasach mowa.  ;)

Siedzę na grupach fb z kompami i z tymi psu to jest tak że 99% myśli że musi być elektrownia, 900-1000W psu do 3080/3090, ostatnio nagrałem filmik gościowi z poborem prądu ryzen 5 5600 + 3080 całego kompa podczas gry bo wmawiał mi że komp z i5-12600k i 3070 na pokładzie bierze 500W i on w posiadaniu fm2 750w do 3080 koniecznie musi zmienić psu na 850w, więc nagrałem mu to i zamilkł:

To jest idiotyczne podejście. Zmianę psu jak najbardziej popieram w przypadku tutaj opisywanych podzespołów, stąd też napisałem wyżej że na tym psu co ma będzie śmigać ale fajnie jakby wleciało uv na gpu :) Więc no.. pamięci brakło na tel :D

Edytowane przez mati23
  • Popieram 1
Godzinę temu, mati23 napisał:

Siedzę na grupach fb z kompami i z tymi psu to jest tak że 99% myśli że musi być elektrownia, 900-1000W psu do 3080/3090, ostatnio nagrałem filmik gościowi z poborem prądu ryzen 5 5600 + 3080 całego kompa podczas gry bo wmawiał mi że komp z i5-12600k i 3070 na pokładzie bierze 500W i on w posiadaniu fm2 750w do 3080 koniecznie musi zmienić psu na 850w, więc nagrałem mu to i zamilkł:

To jest idiotyczne podejście. Zmianę psu jak najbardziej popieram w przypadku tutaj opisywanych podzespołów, stąd też napisałem wyżej że na tym psu co ma będzie śmigać ale fajnie jakby wleciało uv na gpu :) Więc no.. pamięci brakło na tel :D

Ja też w watomierzem działałem testy. Ponad 880W to miałem jak puściłem pełnego syntetyka GPU, CPU, RAM, DYSKI na 100%. Nawet nie pamiętam co to było. W grach 500-550W było na i9-9900K OC i 3080 OC. 600W nie miałem chyba w żadnej grze jak pamiętam.

11 godzin temu, Overclock666G napisał:

Tiamina ale bez manipulowania i bez bajek. Czytaj uważnie o czym napisał użytkownik "Artok". Jakby to było problemem to pozwole go zacytować >

"Zasilacze w porządnej cenie będzie można kupić, gdy górnicy zaczną likwidować interes. W ubiegłym tygodniu na allegro widziałem sześć sztuk Anteca HCG 850W za 250 zł/szt. z dowodem zakupu i okablowaniem (w środku siedzi Seasonic Focus).  "

Poparłem jego wypowiedź bo ma sens w 110% ale napisz proszę gdzie jest mowa o 550W bo jak masz tak bajki sklejać to daj mi znać też zaczne posługiwać się bajkami i uwierz przegrasz jeszcze w przedbiegach. %-)

Takie porady są o ... potłuc i tworzenie bajek, albo kogoś cytuj i pisz konkrety, albo nie zabieraj głosu bo raczej bardziej przyda się opinia/rada praktykanta, a nie twój talent "bajkowy" i wiedza teoretyczna o zapasach na zime.

Ogórki warto zrobić jak już tak o zapasach mowa.  ;)

Kolego ale po co tak mądrujesz? Mowa jest o połączeniu zasilacza 550W z RTX 3080 ! A skoro pytasz gdzie o nim jest mowa to czytaj uważnie bo czytasz chyba co drugi post w temacie:

Użytkownik mati23 opisał właśnie zasilacz,którego jest już posiadaczem autor a potem się poprawił odnośnie przyszłego GPU.Ja odniosłem się pierwszego połączenia.

W dniu 17.08.2022 o 10:23, mati23 napisał:

Z rtx 3080 na undervoltingu jego psu 528w na linii 12v da sobie radę, około 450w będzie miał realny pobór z gniazdka podczas grania całej platformy. Nawet bez uv będzie mu to działać, wiadomo psu będzie głośne i efektywność spadnie ale działać będzie. edit. Dobra, sorki, chodziło Ci o psu do nowych gpu, dopiero potem zajarzyłem :D

Reszta w temacie jak również co napisał "Artok" nie interesuje mnie.Tak więc na przyszłość nie pouczaj kogoś jeśli sam popełniasz błędy.A to co napisałeś na końcu,odbiło się przeciwko tobie w przedbiegach.

• Haha 1
2 godziny temu, Tiamina napisał:

Reszta w temacie jak również co napisał "Artok" nie interesuje mnie.Tak więc na przyszłość nie pouczaj kogoś jeśli sam popełniasz błędy.A to co napisałeś na końcu,odbiło się przeciwko tobie w przedbiegach.

Nic się nie odbiło przeciwko mnie w przedbiegach, naucz się czytać co jest napisane :D

• Haha 1

Sami się nauczcie czytać i rozumować bo jedno z drugim nie idzie wam w parze,najwidoczniej sami nie wiecie co piszecie i się motacie.Zacytowałeś odpowiedź do użytkownika Overclock666G a nie do ciebie.Za wcześnie wstałeś?

A wracając do tematu z tobą to nawet na twoim filmie pokazałeś pracę zasilacza pod korek ,gdyby to był 550W zasilacz.:rotfl: ale grunt że będzie działał :D

Też posiadam watomierz.

Więc zapytam was jako ekspertów,jaki polecacie zasilacz do RTX 3080 tak abym mógł cieszyć się z pół pasywnego chłodzenia oraz uzyskał jego wysoką efektywność (stopień skuteczności) ? to mnie interesuje,który mi coś zaproponuje ewent przyszłym użytkownikom,którzy stoją przed tym samym problemem.

Edytowane przez Tiamina
2 godziny temu, Tiamina napisał:

Więc zapytam was jako ekspertów,jaki polecacie zasilacz do RTX 3080 tak abym mógł cieszyć się z pół pasywnego chłodzenia oraz uzyskał jego wysoką efektywność (stopień skuteczności) ? to mnie interesuje,który mi coś zaproponuje ewent przyszłym użytkownikom,którzy stoją przed tym samym problemem

Ja mam Fractal Ion 860w platyne i 5800x i 3080 i tu mi się wentylator nie włącza nawet przy upale 35 stopni:) 550w miałem chwilę i nie wywalało.

No ale tu by starczyło 650w, ale dlaczego lepiej kupić 750w, bo zasliacz taki ma 10 lat gwarancji, gdzie za 4 lata może 6080 będzie wymagać 750w minimum:)

10 godzin temu, Tiamina napisał:

Kolego ale po co tak mądrujesz? Mowa jest o połączeniu zasilacza 550W z RTX 3080 ! A skoro pytasz gdzie o nim jest mowa to czytaj uważnie bo czytasz chyba co drugi post w temacie:

Użytkownik mati23 opisał właśnie zasilacz,którego jest już posiadaczem autor a potem się poprawił odnośnie przyszłego GPU.Ja odniosłem się pierwszego połączenia.

"Kolego" Wątpię abym był z kimkolwiek z internetu na ty, a drugie "mądrujesz?". Twój słownik jest oryginalny i dla mnie nie znany, moim zdaniem elokwętnie "sprowadziłem cię na ziemię", a ty od razu burczysz jak burek... Nie będę tu ci kradł grabek czy łopatki w piaskownicy bo żenuła. Następnym razem cytuj kogoś jak widzisz duży ruch w temacie, a nie będzie takich sytuacji jak tu. Co do twoich zainteresowań też wnikać nie będę bo wątpię aby były ciekawe jeśli posiadasz swój "wyczesany" słownik, a poza tym n ie o tym temat.

Wracając do sedna powtórze któryś raz bo ty "NIE PAJEMAJ", jestem za tym aby za fajne pieniądzę kupić podobny zasilacz do tego co zaproponował "Artok", CZYTAJ > dobra konstrukcja, o mocy nie 550W bajkopisarzu tylko o mocy 850W w okolicach 249pln. Ty dalej możesz kupować zasilacze o mocy x2 większej i ze stosunkiem cena/wydajność poniżej poziomu morza.

Ty za to jak komuś tak sprytnie i mądrze doradzasz to może czas przerzucić się na bierki, a może kalambury bo te rady zdecydowanie nie są najwyższych lotów (nie obraź się, proszę)? 

Bez odpowiedzi profesorze od zasilaczy.  %-)

Wymienić zasilacz na minimum 850 W po to, żeby nie pracował pod dużym obciążeniem, i będzie dobrze jeśli tam będzie RTX 3080, mile widziane będzie 1 KW na zapas.

Moim zdaniem lepiej poczekać do premiery RTX 4000 i zobaczymy jaka będzie sytuacja rynkowa, mogą stanieć RTX 3000; to czy będzie warto kupić RTX 4000 to się okaże.