Hezen 86 Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Witam. Muszę kupić kartę sieciową do PC gdyż nie mam możliwości pociągnięcia przewou z routera do PC. Router od PC znajduje sie w odległości 6 metrów (dwie ściany z cegły, wejścia do pomieszczeń są naprzeciw siebie) Myślałem nad jakąś kartą dwuzakresową skoro taki też mam router ale nie wiem jakie są z tego powodu korzyści jeśli takowa miałaby być też karta sieciowa? Internet światłowodowy z Inea 300Mb/s, router ZTE ZXHN H298Q (2.4GHz i 5GHz) PC: i5 2500k, Asrock P67 Pro3, 12GB Ram, Windows 7 64 bit. Budżet na kartę 250zł ale jesli będzie warto to troszkę mogę podciągnąć. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Równie dobrze możesz wydać 50pln (no powiedzmy 100pln za coś markowego) bo to 'router' będzie stanowił najsłabsze ogniwo - brak zewnętrznych anten. Zdaje się również, że to standard ac? Pytam bo nie jest łatwo znaleźć specyfikację. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Zadzwoń do Inea lub przez czat na stronie i zapytaj czy wymienią ci ZTE na ONT Nokii i router "ti;gin". Ja tak mam, aczkolwiek bez TV od nich bo ich oferta i ceny za TV uważam, za porazkę cenową. Natomiast ja do ONT Nokii podpiąłem swój zakupiony router Netgear RAX40V2. Działą o wiele lepiej. Co do karty Wi-Fi to patrz Asusa z AX3000 w PCi-Expressx1 są na Intelu i z bluetooth 5.x. Na USB są tylko z AX1800 co moim zdaniem są bez sensu cenowo. Ja od roku w domku jednorodzinnym za miastem mam 600Mb/s od Inea Przesiadka z LTE T-Mobile, czyli jak z malucha do Batmobile 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Arnold czy zgłaszając wymianę podać jakiś konkretny powód? Domyślam się że Inea jak każda inna firma od tak sprzętu raczej nie wymienia... koszty mają być jak najmniejsze a zyski jak najwieksze. Przedtem gdy mialem internet z Orange ADSL to uzywałem modemu jako mostu i staruszka jakim jest Asus RT-16N z FreshTomato. Miał super zasięg, pokrywał mi całe podwórko a nawet troszkę wiecej Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 12:12, Hezen napisał: Arnold czy zgłaszając wymianę podać jakiś konkretny powód? Domyślam się że Inea jak każda inna firma od tak sprzętu raczej nie wymienia... koszty mają być jak najmniejsze a zyski jak najwieksze. Przedtem gdy mialem internet z Orange ADSL to uzywałem modemu jako mostu i staruszka jakim jest Asus RT-16N z FreshTomato. Miał super zasięg, pokrywał mi całe podwórko a nawet troszkę wiecej Asusek stawiam ma tylko porty maks 100Mns więc do swiatlowodu nie ma sensu. Co do wymiany w INEA sprzetu wymyśl argument, którym wygrasz. Oczywiscie nie licz, że jesli lykną to będzie za darmo Ja jak za rok się ceny zmienią u konkurencji na nizsze za abonament zostaje w INEA bo zero awarii jakichkolwiek przynajmiej na razie. Jeszcze biorę pod uwagę lokalnego NowaNet z Lublina, też dają symetryk, ale dla 10 zł zmieniać, nie wiedząc jak z jakością usługi chyba nie będzie sensu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Jeśli chodzi o jakość usługi z Inea to jak dotąd nie powiem złego słowa, co innego Orange... ale to dluga historia i nie bd jej tu pisał. Muszę coś wymyślić żeby wymienili sprzet na taki jaki się chce. Ogólnie to na posesji mam zamontowane kamery i przydałby się podgląd on-line... a to juz dobry powód bo na routerze trzeba odblokować odpowiednie porty. I jeszcze tak chwilę pomyślałem i załatwianie tego może być łatwiejsze niż myślę bo w salonie inea pracuje "znajoma z widzenia" i na ładne oczy oraz bajer ogarnę temat. Co do Asusa to jak wyczytałem to max prędkość jaką ogarnie to do 150mbit czyli jednak za wolny. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Jak ci wymienią to z ONT dostaniesz tilgin router od nich też tragedia, ale dzieki ONT mozesz podpiąc swój. Do kamer mogę polecić inwestycje w takich router. Sam kupiłem i raptem jeden dzień a zwala mnie z nóg. Ma mnostwo opcji do kamer online. https://allegro.pl/oferta/router-wifi-6-ubiquiti-udr-unifi-dream-router-4x4-12459433081 Zasieg Wi-Fi lepszy niz w dotej pory Netgear RAX40V2. Działą obłędnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Arnold dzięki za pomoc! Co do routera to bardzo ciekawa opcja, troszkę cena odstrasza ale nie ma co się oszukiwać, za wydajność i funkcje trzeba zapłacić. Jeszcze raz dziękuję! Edit: wczoraj przyszła karta Asusa AX3000 ale mała wtopa bo muszę zrobić przesiadkę z win7 na win10 bo sterowniki nie obsługują win7 Wiem że win7 to już prawie relikt bo ma bodajże wsparcie do 2024r ? Ale bardzo wygodny system a w10 od zawsze się gubiłem, jakos dla mnie w ogóle nieintuicyjny system :-/ Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez Hezen Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Wydajnośc i funkcje to jedno, ale 2 porty PoE/PoE+. Opcja ustawienia na portach nawet 10Gb/s, aczkolwiek na stronie nic nie pisze, jednak gdyby nie obsługiwał sprzetowo to chyba by nie było do wyboru. Jednak na tzw standardowych urządzeniach w przeglądarce z 70Mb/s nagle było na tym 40-50Mbs. Po wejsciu w Network, setup, profile ustawia sie nowy, wybiera nazwe sieci i trzeba wyłączyć dwie opcje, które najwyrazniej z jakiegos powodu ograniczaja przepustowosc. Jak by co wysle tobie zrzut na PW lub tutaj, to pisz Co do ceny jak to mawia moja mama "tanie mięso psy jedza", a hytrość to też choroba. Przykładowo na kazdym innym routerze jak ktos inny siedzi na internecie i niech te 10Mb/s tylko zabierze to mi i tak zawsze leciało na maksa na mac mini podłaczonym kablem, a tu czasami z 73MB/s maks jest 63-64MB/s co jest normalne, smartfon cos pobiera, generuje jakikolwiek ruch, 3 dekodery 4K canal+ podpięte zawsze coś tam generują ruch czy sie korzysta czy nie, wiec suma sumaru zawsze powinno byc cos mniej, a nie na maksa. Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez Arnold Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts