Darwin324 0 Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 1.Konfiguracja komputera: AsRock Z170 Extreme4, Thermaltake Smart SE630w, Intel I7 6700k (nie podkręcany), GeForce GTX1080 TI, 16gb ram(2x8), 2x HDD 3,5'', 1x SSD 2,5'' 2.System operacyjny: Windows 10 64-bit 3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: Przełożenie bebechów do nowej większej obudowy, podłączenie 3 x Corsair 140mm, 4.Używany program antywirusowy: brak 5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: No cóż... brak Cześć, Przełożyłem ostatnio wszystkie podzespoły do innej obudowy i pod inny zasilacz a cała reszta pozostała bez zmian. Po uruchomieniu dysk SSD się spalił. Czy mogłem go źle podłączyć? Na płycie głównej było to SATA dla dysków (sprawdzałem z oficjalną instrukcją płyty głównej), do zasilacza podłączyłem standardowo kablem w miejsce gdzie było wolne (czyli też oznaczone SATA/DATA itp.) Co mogło pójść nie tak? Ewentualnie jak sprawdzić czy gniazdo w zasilaczu robi zwarcie? Pozdrawiam Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Nie wiem czy mozna zle podlaczyc dysk do komputera - przeciez te wtyczki sa idealnie dopasowane, innej nie podlaczysz bo po prostu nie wejdzie w gniazdo Sprawdzales dysk w innym komputerze ? da sie odczytac jakies dane SMART, jest widoczny np. w biosie czy calkowity trup ? Link to post Share on other sites
Darwin324 0 Napisano 17 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2022 No i w tym cały problem. Tez mi się wydaje, że nie da się źle podłączyć. Wydaje mi się, że to chyba z powodu zasilacza. Czy da się jakoś sprawdzić, że zasilacz robi zwarcie? A co do dysku to trup. Syknęło, zaśmierdziało mocno. W BIOS'ie go oczywiście nie wykryło. Jedyne co się stało po tym syknięciu to PC się zresetował. Ja dostałem prawie zawału, że płyta główna poszła albo coś :D No i ważna sprawa- obecnie nie podłączyłem nic na to miejsce w zasilaczu (więc poza tamtym SSD nic do niego nie wpinam) w związku z tym nie wiem czy to tylko to gniazdo w zasilaczu. Boję się tam cokolwiek podpiąć żeby w razie czego kolejnych dysków nie spalić. Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Darwin324 0 Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Zagadka rozwiązana. Kabel zasilający dysk był od innego zasilacza. 12v i 5v były odwrotnie co spowodowało uszkodzenie dysku. Nigdy wcześniej siez czymś takim nie spotkałem. PS. Patrzcie uważnie jak coś podpinacie Link to post Share on other sites
Recommended Posts