Skocz do zawartości

Co wybrać, Dark Power 12 1000w, Supernova P2, Corsair HX1000?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez wrobel_krk,

Recommended Posts

Jak masz pieniądze z drzewa i 1KW ma być to okej. Jak szanujesz pieniądze to godziwy zasilacz 650W będzie wystarczający i to z zapasem. Jest jeszcze opcja że będziesz miał ten custom loop do jakiegoś solidnego podkręcania wtedy bym się pokusił o 750W. Czemu tylko 100W różnicy? Bo procesor jest w miarę "ekonomiczny" jeśli mowa o poborze mocy, ta grafika tylko jest już przysłowiową "krową" i po solidnym OC żebyś spał spokojnie można pokusić się o te 750W.

Konkretna propozycja:

Seasonic Focus Plus 650W 80 Plus Gold

Mój komputer już teraz pobiera ok 550W podczas renderowania, a po wymianie na RTX 4080 który ma mieć TDP rzędu 420W i custom loopie to będzie jeszcze więcej. Maszyna pracuje po 8h dziennie, do tego na siebie zarabia, więc komentarze typu "jak masz pieniądze z drzewa", lub "jak szanujesz pieniądze" są bez sensu. To jest narzędzie pracy, jak dla innych wiertarka, lub samochód. W przyszłości wymienię też procesor na coś wydajniejszego, może nawet 200+wat. Pytałem o PSU 1000W i tego się będę trzymał.

42 minuty temu, Overclock666G napisał:

Konkretna propozycja:

Seasonic Focus Plus 650W 80 Plus Gold

Planowany TDP 4080 450w więc, nowe procki AMD 230w, więc minimum 850w zasilacz bym kupił:

https://proline.pl/zasilacz-modularny-xpg-core-reactor-850w-80-gold-corereactor850g-bkceu-p1394470

Jak chcesz więcej wydać na zapas na lata to z tych 3 wydaje się najlepszą evga supernova P2 1000w

• Rozwiązanie

Jednak tu też o cenę w sumie się rozchodzi nie widzę dostępnych evga, a Corsair hx1000w za 1023zl kupisz. Corsair ma kable grube i mało elastyczne, bo ma w nich dodatkowe konsesatory ale generalnie też bardzo dobry zasilacz.

55 minut temu, czorcik696 napisał:

Mój komputer już teraz pobiera ok 550W podczas renderowania, a po wymianie na RTX 4080 który ma mieć TDP rzędu 420W i custom loopie to będzie jeszcze więcej. Maszyna pracuje po 8h dziennie, do tego na siebie zarabia, więc komentarze typu "jak masz pieniądze z drzewa", lub "jak szanujesz pieniądze" są bez sensu. To jest narzędzie pracy, jak dla innych wiertarka, lub samochód. W przyszłości wymienię też procesor na coś wydajniejszego, może nawet 200+wat. Pytałem o PSU 1000W i tego się będę trzymał.

To że coś zarabia na siebie pieniądze wcale nie oznacza abyś Ty osobiście szanował pieniądze. Moich nie wydajesz także kupuj na zaś i 1.5KW, jest to zwany i wszędzie popularny "przerost formy nad treścią". 8h co to jest dla zasilacza? Nic. Kupujesz porządny zasilacz to i 24h na 7 ci będzie działać.

Lepiej i x100 więcej logiki ma kupno zasilacza w tym momencie jaki ci jest potrzebny, używać go 2,3 czy 10 lat w każdym razie do zmiany jednostki i wtedy zmienić całość, jest to x100 logiczniejsze niż kupowanie zasilacza na 20 lat, a resztę wymieniać co rok, dwa. ;)

Ty podejmujesz decyzje ja ci tylko dałem korzystną propozycję za darmo, od "serca".

Rób co uważasz osobiście za słuszne.

Edytowane przez Overclock666G
Godzinę temu, Overclock666G napisał:

Lepiej i x100 więcej logiki ma kupno zasilacza w tym momencie jaki ci jest potrzebny

No raczej logicznie kupując zasilacz co ma 10 lat gwarancji nie zmieniasz go co 2 lata. Więc kupujesz przynajmniej planując na 5 lat w przód. Druga sprawa zasilacz najlepiej pracuje przy 50-70% obciążenia, jest cichy , ma największa sprawność, a prąd kosztuje coraz więcej.

650w polecasz pod rtx 4080 to podchodzi pod działanie na niekorzysc autora

• Popieram 1
3 minuty temu, wrobel_krk napisał:

No raczej logicznie kupując zasilacz co ma 10 lat gwarancji nie zmieniasz go co 2 lata. Więc kupujesz przynajmniej planując na 5 lat w przód. Druga sprawa zasilacz najlepiej pracuje przy 50-70% obciążenia, jest cichy , ma największa sprawność, a prąd kosztuje coraz więcej.

650w polecasz pod rtx 4080 to podchodzi pod działanie na niekorzysc autora

1.  co do twoich wywróżonych przepowieści o "4080" >

Jak w temacie, stoję przed wyborem PSU 1000W, maksymalna kwota to 1200zł, zestaw :
Ryzen 7 5800X3D
RTX 3080 - w przyszłości seria 4000 tak więc i wincy watuff

32 GB Ram

Planuję też custom loopa

2. Abyś nie pisał o tym "w przyszłości seria 4000 tak więc i wincy watuff", polecam to do czego teraz będzie używał sprzętu, a to że kiedyś i obsłuży RTXX9090TI to może się sprawdzi ze złotej kuli, a może nie. Nie jestem wróżbitą.

3. Chcesz kupować na swoich zasadach dziwnej treści "przy 50-70% obciążenia". To polecaj mu 1.5KW, a nie jakieś 1000W.

4. Więcej praktyki, mniej teorii bo to co piszesz to teoria lub jesteś jakimś handlarzem zasilaczy innego logicznego wytłumaczenia nie ma.

7 minut temu, Overclock666G napisał:

polecam to do czego teraz będzie używał sprzętu, a

Czyli pod 3080 polecasz 650w. Na granicy, wiedząc że użytkownik zmieni na coś mocniejszego.

Poczytaj o transient spikes w ampere:

https://www.igorslab.de/en/nvidia-geforce-rtx-3080-founders-edition-review-a-great-step-ahead-and-the-gravestone-for-turing/12/

Ad3

przeciez poleciłem 850w plus odpowiedziałem na pytanie o 1000w, karta 370w proc 100w plus reszta kompa czyli będzie 50-70% polecam kalkulator, albo powrót do szkoły, 4080 ma mieć 450 a więc 1000w jak znalazł, zwłaszcza że mamy trend wzrostowy w poborze pradu prockow i kart. Nie wróżenie z fusów. Są dane na temat nowych ryzenlow że mają mieć 230w poboru.

Nie trzeba być wróżbitą tylko śledzić doniesienia

Ad4

Jakiej praktyki? Jaka Ty masz tam praktykę, że doradzasz inaczej niż się przyjęło ogólnie . Zasilacz to część na której się nie oszczędza i nie zmienia co rok dwa.

• Lubię to 1
  • Popieram 1
11 minut temu, wrobel_krk napisał:

karta 370w proc 100w plus reszta kompa czyli będzie 50-70%

O to mi właśnie chodzi, za rok może dwa wymienię procesor już pewnie na 200+W i nie chcę myśleć o zasilaczu. Wiadomo, teraz 1000W to overkill, ale nic mu się nie stanie jak pochodzi na pół gwizdka jeden rok. Ceny PSU za rok też będą wyższe i tutaj nie ma się co czarować, z dostępnością też może być lepiej, albo gorzej. Mnie mobilizuje to, że mój 4,5 letni zasilacz crushuje podczas renderowania, a to jest czas i pieniądze.

Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Czyli pod 3080 polecasz 650w. Na granicy, wiedząc że użytkownik zmieni na coś mocniejszego.

Poczytaj o transient spikes w ampere:

https://www.igorslab.de/en/nvidia-geforce-rtx-3080-founders-edition-review-a-great-step-ahead-and-the-gravestone-for-turing/12/

Ad3

przeciez poleciłem 850w plus odpowiedziałem na pytanie o 1000w, karta 370w proc 100w plus reszta kompa czyli będzie 50-70% polecam kalkulator, albo powrót do szkoły, 4080 ma mieć 450 a więc 1000w jak znalazł, zwłaszcza że mamy trend wzrostowy w poborze pradu prockow i kart. Nie wróżenie z fusów. Są dane na temat nowych ryzenlow że mają mieć 230w poboru.

Nie trzeba być wróżbitą tylko śledzić doniesienia

Ad4

Jakiej praktyki? Jaka Ty masz tam praktykę, że doradzasz inaczej niż się przyjęło ogólnie . Zasilacz to część na której się nie oszczędza i nie zmienia co rok dwa.

Jakie na granicy? Ty cokolwiek wiesz o poborze takowego zestawu czy teoretyk z latami teoriami z internetu? Kup se 2KW będzie idealne znawco od 7 boleści. :)

To że kupi zasilacz zgodny z jego sprzętem i z wyższej półki tylko bez mocy 1KW to znaczy że "oszczędza" idź ziemniaki obierz na jutro czy cokolwiek innego bo z komputerami masz tak wiele wspólnego jak ja z polityką. %-)

Co do szkoły, racja możesz się wybrać bo widać komu słoma z kaloszy wystaje wieśmaku internetowy. ;)

Dodam że więcej cię karmić nie będę bo takich trolli po forach i internetach jest na tony także to moja ostatnia karma dla ciebie. Zanim cokolwiek będziesz polecał to chociaż garstki praktycznej wiedzy posiadaj, a nie teoria lub jak pisałem wyżej handlarzykiem jesteś od zasilaczy.

W zeszłym tygodniu kupiłem 700W do RTX 3070. Miałem brać 600W, ale ten ma ciut stabilniejsze napięcia przy minimalnie wyższej cenie. Nie żałuję, elektrownia pracuje na 50% przy obciążeniu komputera, co w połączeniu z certyfikatem 80+ bronze daje optymalną wydajność, wysoką kulturę pracy i bardzo bezpieczny zapas mocy. Jeśli ktoś proponuje 650W do RTX 3080 z perspektywą wymiany na RTX 40X0, to dodaj go do ignorowanych, bo to brzmi jak próba trollingu.

• Haha 1
3 godziny temu, Sebastian26 napisał:

Witam ,bierz Corsair HX ,a ten co pisze że 650 wystarczy to powodzenia zycze,jak by faktycznie szanował pieniądz to by zainwestował raz a pozadnie, większość zasilaczy ma największą sprawność między 50-60% obciazenia

Masz rację bez 2 zdań ale są pewne ale > autor pisze o robocie po 8h, gdzie minimalnie większe "zabranej mocy" nic nie zmieni w rachunku za prąd, kolejne ale > kiedyś dawno temu nie było nic mowy o sprawnościach i jakościach zasilaczy, miało działać i tyle, WTEDY lat wstecz dużo dobieranie takiego zasilacza x2 mocniejszego od rzeczywistego poboru miało SENS <duży sens>, ale > dziś 8h dla zasilacza pod mocnym obciążeniem to nic jeśli nie kupisz budżetówki tylko "prawdziwy zasilacz".

Jak to jest trolling specjalsi z internetu to powodzonka, jest opcja 14dni zwrotu w sklepie. Zamów jeden mędrzec z drugim identyczne podzespoły które podaje autor i kupcie watomierz wtedy przyjdź tu i napisz "trolling". Wiem nic nie musicie robić bo wszystko w internetach macie, ehh... :mlotek:

Moja propozycja była racjonalna pod względem koszt/zysk. Dziś wydałby 400zł, a ma ponoć 1200zł i jeśli kupiłby za 2-5lat kolejny zasilacz za powiedzmy już 500zł i tak by wyszedł na tym mega bo poprzedni (użytkowany) sprzedałby za duże pieniądze, a dopłacając nie wiele miałby totalnei nowy zasilacz. < Takie łatwe ale widzę słaba ekonomia specjalsów z internetu. Także wytłumaczyłem tak łopatologicznie jak można było.

Ale specjalsi internetowi wiadomka 2KW będzie dobrze, będziesz miał do końca życia i dzień dłużej.%-)

17 godzin temu, wrobel_krk napisał:

Planowany TDP 4080 450w więc, nowe procki AMD 230w, więc minimum 850w zasilacz bym kupił:

https://proline.pl/zasilacz-modularny-xpg-core-reactor-850w-80-gold-corereactor850g-bkceu-p1394470

Jak chcesz więcej wydać na zapas na lata to z tych 3 wydaje się najlepszą evga supernova P2 1000w

Ja proponowałem 850w za 525zl, ale kolega się pytał o 1000w to też odpowiedziałem. Dalej uważam że 650w przy zmianie na nowe rtx była bez sensu propozycją. Może Ty lubisz rozmontowywac zasilacz i skladac kompa na nowo. Jak już pod koniec roku, ma być seia 4000.

13 godzin temu, Overclock666G napisał:

Jakie na granicy? Ty cokolwiek wiesz o poborze takowego zestawu czy teoretyk z latami teoriami z internetu?

12700k i słabsza karta 3070ti, dodatkowo różne bajery auto, keys i pobor 540w, Ty polecasz 650w gratuluję, kończę temat. Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale wychodzi tu że żadne.