maontheus 0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Mam ustawione zasilanie procesora na minimum 100% + tryb gry odpalony wydaję mi się po prostu że procesor ogranicza kartę może w 1440 miałbym lepsze wyniki bo pewnie wtedy bottleneck zniknie, w jakiś dzień podłączę komputer pod tv w salonie gdzie mam 4k może będzie lepiej Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 To nie jest zły procesor. Powinien być w okolicy mojego ryzena, a wyniki w tej grze masz obcięte praktycznie przez pół. Dopóki się to nie wyjaśni to nie myśl tak pochopnie o wymianie. Cytuj Link to post Share on other sites
maontheus 0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Teraz testuje Elden Ring na max ustawieniach jest 60fps ale procesor faktycznie obciążenie waha się od 10% do 25% a pobór 25-30W mimo iż plan zasilania mam ustawiony na stan procesora minimum 100% Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 A próbowałeś wymusić ponowną kompilację shaderów? W katalogu gry LocalCacheDX12 znajdź plik PSOCache.bin i tymczasowo przenieś go w inne miejsce. Uruchom grę i czekaj. Cytuj Link to post Share on other sites
maontheus 0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Po usunięciu PSOCache.bin bardzo zbliżone wyniki do testu z wczoraj, a może w biosie zmienię te ustawienia "EZ SYSTEM TUNING"? bo obecnie mam ustawione "normal" Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez maontheus Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Zrób jeszcze dla świętego spokoju CinebenchR20 i porównamy wyniki z wynikami innych użytkowników , co do samego procka i testy w 3DMark to masz tak jak powinno być: https://benchmarks.ul.com/hardware/cpu/Intel+Core+i5-10400F+Processor+review Z czystej ciekawości znalazłem gameplay z Horizona na 10400F i 3060Ti: ten procek najnormalniej w świecie niedomaga w tym tytule utylizacja po 85% ... Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
maontheus 0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Zrobiłem test Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) 4 minuty temu, maontheus napisał: Zrobiłem test https://www.purepc.pl/intel-core-i5-10400f-vs-amd-ryzen-5-3600-test-procesorow-za-800-zl?page=0,31 te 200pkt z hakiem to pewnie różnica wynikająca z tego że nie masz nowo postanowionego systemu do testów Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
maontheus 0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Czyli po prostu procesor do wymiany, ogranicza kartę okropnie Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 2 minuty temu, maontheus napisał: Czyli po prostu procesor do wymiany, ogranicza kartę okropnie no demon prędkości to nie jest jak na obecne czasy Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Zainstaluj sterowniki 516.79 procesor na pewno nie ogranicza karty, równie dobrze można do niego wsadzić 3070 jak i 3080, coś tu masz nie tak zobacz czy w ustawieniach ekranu masz ustawione odświeżanie na maxa, stawiam na stery albo coś z prockiem lub kartą, ustaw plan zasilania na zrównoważony on i tak sobie sam dobierze taktowanie pod obciążeniem sam mam rtx360 ti i i5 10400 i nie mam żadnych probelmówa gram w 1440p, coś tu ewidentnie nie daje się rozwinąć fps w grze. włącz sobie dlss na jakość lub automatyczny. Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez lukasz272015 Cytuj Link to post Share on other sites
maontheus 0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi zrobiłem już tyle benchmarków i każdy dowodzi że mój wynik jest zgodny z wynikami innych użytkowników z tym samym cpu i gpu, teraz obecnie mimo iż mam DLSS odpalone to spadki i tak do 40fps, wszystkie sterowniki sprawdzałem są aktualne, nie wiem co teraz robić jedynie co pozostaje to format ale 3 dni temu i tak robiłem czystą instalacje win10. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Nie masz pliku stronicowania na HDD? Ja tu cos podejrzewam ten dysk twardy, odepnij go czy tam wyłącz go i zainstaluj grę na SSD i sprawdź. Bo userbench czy 3d Mark wychodzą ok, z tą konkretną gra jest coś nie tak Cytuj Link to post Share on other sites
maontheus 0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Już dawno na SSD m.2 podejrzewam że po prostu coś ta gra mi nie chodzi nic nie zrobię, jak porównywałem Assassin’s Creed Valhalla czy Cyberpunk 2077 to wyniki podobne jak na youtube tylko ten Horizon Zero Dawn nie chce działać mówi się trudno, będę myśleć nad Ryzenem 7 5800x niepotrzebnie oszczędzałem na procesorze Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Porównałem sobie wasze wyniki z benchmarka gry i u mnie wychodzi na 8 rdzeniach w FHD : -z tym,że i tak mam niższy wynik z powodu słabszej karty ale gra się płynnie.Tak samo w 1440. Tak czy owak twój procesor nie jest zły i powinieneś uzyskać więcej klatek jak u pozostałych w HorizonZeroDawn.Natomiast procesor twój,można powiedzieć że 6 rdzeni jest słabe w miejscach procesorowych w grach typu AC Odyssey itp. bo zachowuje się identycznie jak 8600K/9600K. Ja bym go zostawił i próbował uzyskać fps jak pozostali na filmach YT bo coś się tam gryzie.Przy okazji nie wrzucaj takich gier na HDD bo dysk ten,jest za wolny.Na hdd możesz wrzucić mniej wymagające gierki.Znowu jak będą ci doskwierać spadki w miejscach procesorowych to możesz pomyśleć nad zmianą cpu na min. 8 rdzeni. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts