Skocz do zawartości

Mała ilość FPS Rtx 3060 Ti

Recommended Posts

Mam ustawione zasilanie procesora na minimum 100% + tryb gry odpalony wydaję mi się po prostu że procesor ogranicza kartę może w 1440 miałbym lepsze wyniki bo pewnie wtedy bottleneck zniknie, w jakiś dzień podłączę komputer pod tv w salonie gdzie mam 4k może będzie lepiej

obraz_2022-08-08_125404105.png

A próbowałeś wymusić ponowną kompilację shaderów?

W katalogu gry LocalCacheDX12 znajdź plik PSOCache.bin i tymczasowo przenieś go w inne miejsce.

Uruchom grę i czekaj.

Zrób jeszcze dla świętego spokoju CinebenchR20 i porównamy wyniki z wynikami innych użytkowników , co do samego procka i testy w 3DMark to masz tak jak powinno być:

https://benchmarks.ul.com/hardware/cpu/Intel+Core+i5-10400F+Processor+review

Z czystej ciekawości znalazłem gameplay z Horizona na 10400F i 3060Ti:

ten procek najnormalniej w świecie niedomaga w tym tytule utylizacja po 85% ...

Edytowane przez cyna76
4 minuty temu, maontheus napisał:

Zrobiłem test

wyniki.png

https://www.purepc.pl/intel-core-i5-10400f-vs-amd-ryzen-5-3600-test-procesorow-za-800-zl?page=0,31

te 200pkt z hakiem to pewnie różnica wynikająca z tego że nie masz nowo postanowionego systemu do testów

Edytowane przez cyna76

Zainstaluj sterowniki 516.79 procesor na pewno nie ogranicza karty, równie dobrze można do niego wsadzić 3070 jak i 3080, coś tu masz nie tak zobacz czy w ustawieniach ekranu masz ustawione odświeżanie na maxa, stawiam na stery albo coś z prockiem lub kartą, ustaw plan zasilania na zrównoważony on i tak sobie sam dobierze taktowanie pod obciążeniem sam mam rtx360 ti i i5 10400 i nie mam żadnych probelmówa  gram w 1440p, coś tu ewidentnie nie daje się rozwinąć fps w grze.

włącz sobie dlss na jakość lub automatyczny.

Edytowane przez lukasz272015

Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi zrobiłem już tyle benchmarków i każdy dowodzi że mój wynik jest zgodny z wynikami innych użytkowników z tym samym cpu i gpu, teraz obecnie mimo iż mam DLSS odpalone to spadki i tak do 40fps, wszystkie sterowniki sprawdzałem są aktualne, nie wiem co teraz robić jedynie co pozostaje to format ale 3 dni temu i tak robiłem czystą instalacje win10.

s1.png

obraz_2022-08-08_202725970.png

s2.jpg

Już dawno na SSD m.2 podejrzewam że po prostu coś ta gra mi nie chodzi nic nie zrobię, jak porównywałem Assassin’s Creed Valhalla czy Cyberpunk 2077 to wyniki podobne jak na youtube tylko ten Horizon Zero Dawn nie chce działać mówi się trudno, będę myśleć nad Ryzenem 7 5800x niepotrzebnie oszczędzałem na procesorze 

Porównałem sobie wasze wyniki z benchmarka gry i u mnie wychodzi na 8 rdzeniach w FHD  :

Przechwytywanie.PNG.fe2e17cf617b4539f687d0f49f77d804.PNG

-z tym,że i tak mam niższy wynik z powodu słabszej karty ale gra się płynnie.Tak samo w 1440.

Tak czy owak twój procesor nie jest zły i powinieneś uzyskać więcej klatek jak u pozostałych w HorizonZeroDawn.Natomiast procesor twój,można powiedzieć że 6 rdzeni jest słabe w miejscach procesorowych w grach typu AC Odyssey itp. bo zachowuje się identycznie jak 8600K/9600K.

Ja bym go zostawił i próbował uzyskać fps jak pozostali na filmach YT bo coś się tam gryzie.Przy okazji nie wrzucaj takich gier na HDD bo dysk ten,jest za wolny.Na hdd możesz wrzucić mniej wymagające gierki.Znowu jak będą ci doskwierać spadki w miejscach procesorowych to możesz pomyśleć nad zmianą cpu na min. 8 rdzeni.

• Lubię to 1