GAMER G1 137 Napisano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 Witajcie, posiadam komputer z Ryzen 7 5800X i B550 Tomahawk. Szybkość podstawowa to 3,8 natomiast w menedżerze skacze między 4,20 do 4,80. Jak to zmienić? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Gryphus 4426 Napisano 6 Sierpnia 2022 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 Nie wiem po co chcesz zbijać ale nie moja działka. Po wejściu do UEFI, wejdź do ustawień "Advanced" (F7) i w ustawieniach CPU wyłącz "Core Performance Boost". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 Naturalnie że skacze, na stronie producenta nawet masz wyższą wartość od swojej, a wszystko to dzięki temu jak wyżej użytkownik ci pisze "turbo". Jest DOBRZE, nie pierdziel tego bo widać że masz zerowy zakres w tej "dziedzinie" i tylko sobie pobabrasz nie potrzebnie jak zaczniesz obcować z biosem do którego pewnie musiałbyś poczytać jak wejść. 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 Ja od siebie dodam, że lepiej zapoznać się z filmikami i materiałami zanim zacznie się grzebać w uefi MSI. Turbo służy do podwyższania taktowania pozwalająca na pracę procesora ze zwiększonym taktowaniem w sytuacji gdy ten nie jest w pełni obciążony obliczeniami tj. pozostają rdzenie niewykorzystane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 6 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 Dzięki @Gryphus, udało się wyłączyć. @Overclock666G nie potrzebuje takiego taktowania. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 To nie był żaden atak z mojej strony, a może tak to odebrałeś. Ale takie wrażenie miałem po treści w temacie że mało w tym "siedzisz", a w biosie zrobisz co nie trzeba i może być klapa. Ważne że się udało rozwiązać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GAMER G1 137 Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 W dniu 7.08.2022 o 14:18, Overclock666G napisał: To nie był żaden atak z mojej strony, a może tak to odebrałeś. Ale takie wrażenie miałem po treści w temacie że mało w tym "siedzisz", a w biosie zrobisz co nie trzeba i może być klapa. Ważne że się udało rozwiązać. Sorki, jeśli zostałeś urażony. Dzięki za rady, faktycznie nie powinienem grzebać jak się nie znam. Użytkownik @Gryphus trochę popisał mi na priv i dzięki temu zrobiłem porządek zarówno z taktowaniem jak i chłodzeniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts