Skocz do zawartości

Retro zestawy Pancerniaka, a nawet i coś nowszego.

Recommended Posts

Witajcie no więc zacznijmy od tego że jestem uczniem technikum i interesuję się tematyką RETRO komputerów, a zainspirowany materiałami Busziego i Coogera postanowiłem utworzyć własny wątek z własną skromną kolekcją. Może zacznę od najstarszego czego mam w kolekcji czyli jednego z pierwszych procesorów pentium o jakże zawrotnym taktowaniu 60 Mhz. Niestety nie mam jak go sprawdzić bo znaleźć mobo pod socket 4 graniczy z cudem, a dostałem go od zaprzyjaźnionego nauczyciela zawodu.

https://imgur.com/LSn5a2L

Edytowane przez pancerny24
  • Popieram 1
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 1.08.2022 o 09:47, buszi napisał:

To teraz musi mobo dorzucić do zestawu. Nie ma lekko.

No nie ma, tak sobie teraz poklikałem i ceny są abstrakcyjne. Wcześniej się całego kompa kupi za rozsądne pieniądze niż samą płytę.

• 4 miesiące temu...

No dobra filmik z wgrywania wsadu muszę nagrać jeszcze raz bo się zepsuł ale wrzucę coś fajnego. mianowicie ostatnio testowałem plytę główną na slot 1 Soyo SY-6VBA133. Fajna płytka ale za chiny ludowe nie umiem odpalić proca na adaoterze fcpga 370 , niby wszystko ustawione ale płytka nie gra.

B6FF3743-126A-4552-9588-401A9D47D65C.jpeg

Płyta główna jest sprawna tylko ten przeklęty adapter. Coś nie mam do nich szczęścia

Edytowane przez pancerny24
  • Popieram 2

A to nie jest VIA 693A? Szkoda na to czasu.

2 godziny temu, luk1999 napisał:

Jakiego proca i slotketu używasz? To dość późna płyta Slot 1, ale może BIOS jest np. zbyt stary, żeby ogarnąć Coppermine.

Ja bym się upewnił, że adapter to jednak nie PPGA->S1, 693A bez obsługi Cumine to chyba niemożliwe.

Masz rację - nie wiem czemu, ale byłem przekonany, że 693A wyszło miesiąc przed pierwszymi miedziakami, a było odwrotnie.

Ten slotket ma gdzieś napisane Coppermine (np. zworkę do przełączania Cumine/...)?

Chipset nienajlepszy, bo wiadomo, że jak VIA, to od 694 w górę, ale Soyo miało dość ciekawe płyty, więc IMO warto sobie taką zostawić...

Edytowane przez luk1999
17 godzin temu, cooger napisał:

A to nie jest VIA 693A? Szkoda na to czasu.

Ja bym się upewnił, że adapter to jednak nie PPGA->S1, 693A bez obsługi Cumine to chyba niemożliwe.

Adapter ma dwa tryby bo ma tryb fcpga i ppga ustawiane zworką u mnie zworka jest ustawiona na ppga ze względu że mam tam mendocino 466MHz a nie jakie to via dokladnie bo mi wyswietlalo VIA Apollo Pro 133

• 4 miesiące temu...