Rodi13 0 Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Witam. Chciałbym zapytać o taka możliwość, mianowicie chciałbym całkowicie pozbyć się sieci WI FI z mieszkania. W każdym pokoju mam takie gniazdka jak na poniższym zdjęciu. W przedpokoju mam za to skrzynkę z internetem. Czy mógłbym kupić 2 routery bez WI FI i każdy z nich podpiąć to osobnego gniazdka?? Dodam, ze mam internet osiedlowy światłowodowy. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 O czym Ty opowiadasz? Jakie dwa routery? Jak to jest połączone? Cytuj Link to post Share on other sites
Rodi13 0 Napisano 15 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 W ścianach idą kable (nie wiem też do czego służą te kable w skrzynce nie podpięte). W jednym z pokoi do tego gniazdka jest wpięty router na WI FI. Dostęp do internetu potrzebny mi jest tylko w 2 pomieszczeniach, dlatego pytam czy jest to możliwe, może inaczej sformułuję niż wcześniej - czy jest opcja dostarczenia internetu po kablu do urządzeń w tych dwóch pokojach? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Musisz zidentyfikować które kable idą do gniazdek. Router podpinasz do ont (tego urządzenia do którego podłączony jest swiatlowod). Do routera podobasz kable a do gniazdek komputery. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13930 Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Jak nie chcesz wifi to nie prościej będzie Ci kupić switche'e zamiast szukać routerów bez wifi? Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 16 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 A chyba w każdym routerze wifi można wyłączyć, i chyba każdy router ma możliwość podłączenia po kablu (mam na myśli że większość tak ma). Wg mnie (domyślam się tylko) każdy z tych kabli luzem idzie do innego pokoju i do innego gniazdka, wg mnie trzema tylko zlokalizować który gdzie idzie, jak masz jakiś router to wyłączasz w nim wifi, podłączasz go do internetu a do routera wpinasz te luźne kable, większość standardowych ma 4 gniazda potem bierzesz np. lapka idziesz do pokoju i podpinasz go kablem do gniazda i patrzysz czy jest Internet. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts