Bertosh 0 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) Cześć, posiadam obecnie Ryzena 5 3600 i zastanawiam się czy jest sens wymienić go na Ryzena 7 5800x. W ostatni czasie odczuwam, że mój sprzęt powoli odstaje od obecnych standardów, już co raz rzadziej mogę odpalić jakąś grę na ultra i chciałbym wiedzieć czy warto wymienić cpu w przypadku mojego komputera? Czy ma to sens z moją kartą graficzną? Czy lepszy procesor nie wywoła bottlenecku? Gram w rozdzielczości FullHD. Możliwe, że kartę graficzną też wymienię, ale to w niedalekiej przyszłości jak pojawią się nowe karty i zobaczymy jak się będzie kształtował rynek, ale na ten moment zastanawiam się nad samym procesorem. Dodam jeszcze, że z reguły gram w gry, które jednak tej mocy obliczeniowej potrzebują są to głównie shootery z dużą ilością graczy na dużych mapach, gry mmo itp. gpu: Gigabyte Geforce rtx 2070 8gb windforce mobo: Gigabyte aorus elite b450 chłodzenie: Silentium PC fortis 3 ram: 2x 8gb HyperX Predator XMP 3200Mhz DDR4 CL16 zasilacz: SilentiumPC Deus M1 (chyba 550w) Edit: przepraszam za zły dział, z rozpędu wstawiłem nie tam gdzie trzeba Edytowane 13 Lipca 2022 przez Bertosh zły dział Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) Wymieniać jak o grania to wystarczy spokojnie Ryzen 5600/5600x, 5800x jest nieopłacalny, jak już koniecznie 8 rdzeni chociaż w grach mały ma to sens to już lepiej 5700x 21 minut temu, Bertosh napisał: już co raz rzadziej mogę odpalić jakąś grę na ultra Akurat na Ultra to większe znaczenie ma GPU dlatego te 500zł różnicy między 5600 a 5700x da więcej fps jak dołożysz do lepszej karty. Edytowane 13 Lipca 2022 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 2 godziny temu, Bertosh napisał: W ostatni czasie odczuwam, że mój sprzęt powoli odstaje od obecnych standardów, już co raz rzadziej mogę odpalić jakąś grę na ultra Nie wszystkie suwaki musisz mieć maksymalnie w prawo. Przy niektórych zasobożernych ustawieniach nawet nie odczuwasz różnicy w grafice, ale w ilości klatek już tak. Masz RTX 2070, a więc możesz skorzystać z DLSS. Ja takiego rarytasu nie mam, a jakoś (jeszcze) sobie radzę na 6-letnim Pascalu. 2 godziny temu, Bertosh napisał: Czy lepszy procesor nie wywoła bottlenecku? Lepiej mieć lepszy procesor, niż dużo lepsza kartę graficzną. Teraz jest wysyp R5 3600 więc szybko go nie sprzedasz, ale za ~400 zł powinien pójść. R5 5600 i R5 5600X są teraz w tej same cenie, więc lepiej jest wziąć 5600X. Wyższe modele R7 do gier to wywalenie kasy w błoto, chyba że bawisz się w hostowanie serwerów np: Minecraft do wspólnego grania ze znajomymi, to wtedy dodatkowe rdzenie mają sens. Przy RTX 3080 tak wygląda różnica R5 3600 vs. R5 5600X Ryzen 5 5600X vs Ryzen 5 3600 - Test in 10 Games - YouTube Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts