holo94 0 Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 (edytowane) Dzień dobry, Posiadam głośniki Edifier R2730DB, niestety ostatnimi czasy zintegrowana karta dźwiękowa na płycie głównej [MSI H110M PRO-D] została uszkodzona. Po wyjściu JACK z PC na głośniki słabiej grają niż kiedyś z czego jeden prawie w ogóle. JACKA Testowałem również na innych PC i wszędzie działa dobrze (tym samym kablem) więc wykluczam głośniki. Poszukuje karty dźwiękowej w granicach do ~200zł (tylko nowe). Nie ma to dla mnie znaczenia czy będzie ona zewnętrzna lub wewnętrzna, tak samo nie ma znaczenia czy będzie ona na wejścia JACK, BT, COAXIAL lub TONSILK ważne żeby zachować jakąś przyzwoitą jakość. Prośba o pomoc, szukałem kart ale w różnych sklepach sami nie byli pewni czy dana karta będzie pasować pod moją płytę główną. Edytowane 10 Lipca 2022 przez holo94 Link to post Share on other sites
Rozwiązanie MiK 13230 Napisano 10 Lipca 2022 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 14 minut temu, holo94 napisał: BT, COAXIAL lub TONSILK O ile się nie mylę tu nie ma znaczenia jakość, bo i tak wszystko przerabiają głośniki do których idzie surowy sygnał. Lepsza kartu tu nic nie da. 1 1 Link to post Share on other sites
holo94 0 Napisano 10 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Czyli tak naprawdę mając jakąkolwiek tanią kartę dźwiękową zewnętrzną np na BT, która będzie podłączona pod USB komputera to jakość dźwięku będzie bardzo dobra? Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 (edytowane) Do BT nie potrzebujesz karty dźwiękowej. Wystarczy adapter BT. 6 minut temu, holo94 napisał: jakość dźwięku będzie bardzo dobra To zależy od elektroniki w głośnikach. Sprawdź jak gra z telefonem po BT. . Edytowane 10 Lipca 2022 przez MiK 1 Link to post Share on other sites
holo94 0 Napisano 10 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Z telefonu gra bardzo dobrze, myślę że nic więcej bym nie potrzebował. Czy jesteś w stanie polecić jakiś adapter, pierwszy raz o czymś takim słyszę Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 3 minuty temu, holo94 napisał: Z telefonu gra bardzo dobrze Po bluetooth? 3 minuty temu, holo94 napisał: Czy jesteś w stanie polecić jakiś adapter, pierwszy raz o czymś takim słyszę Adaptery Bluetooth - taki pendrive z modułem bluetooth. https://www.google.com/search?client=opera&q=adapter+bt&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 8 minut temu, holo94 napisał: Czyli tak naprawdę mając jakąkolwiek tanią kartę dźwiękową zewnętrzną np na BT, która będzie podłączona pod USB komputera to jakość dźwięku będzie bardzo dobra? zależnie od wrażliwości Twojego ucha : ) dla mnie dźwięk w postaci muzyki po bt jest nie do zaakceptowania jakościowo, szczególnie w starszych standardach bt<5.0 dobra karta dźwiękowa + kabelki jack = wysoka jakość dźwięku opcjonalnie cyfrowo optycznie toslink lub hdmi 1 1 Link to post Share on other sites
holo94 0 Napisano 10 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 MiK Tak po BT przez telefon gra dobrze Dzięki za adaptery sprawdzę je geforce_tm jesteś w stanie dobrać jakąś kartę dźwiękową pod moją płytę główną? Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 10 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 (edytowane) przed chwilą przeczytałem reckę tych głośników, gdyż nigdy nie miałem ich w rękach Edifier R2730DB – test głośników. Platforma testowa, jakość dźwięku (benchmark.pl) one mają złącza rca, nie mają 3.5mm jack jest też optyk i coax 1. jeżeli masz wersję z gniazdkiem na 3.5 jack lub odpowiednią przejściówkę to np. Creative Sound Blaster Play 3 zewnętrzna (USB) - Karty dźwiękowe - Sklep komputerowy - x-kom.pl lub Creative Sound BlasterX G1 (USB) - Karty dźwiękowe - Sklep komputerowy - x-kom.pl 2. najtańsza jaką widzę na x-komie gdzie możesz przesłać dźwięk optykiem.coaxem: Axagon ADA-71 Soundbox - Karty dźwiękowe - Sklep komputerowy - x-kom.pl nie testowałem jej ani nigdy nie miałem w rękach - jest po prostu najtańsza i posiada niezbędne złącza - to jej atuty : ) natomiast tutaj masz odfiltrowane wszystkie, które możesz u siebie zastosować: Karty dźwiękowe - Sklep komputerowy - x-kom.pl w uproszczeniu: w przypadku cyfrowego dźwięku tak jak optyk czy hdmi nie ma znaczenia karta dźwiękowa, dźwięk przechodzi przez kartę na zewnątrz w postaci nieprzetworzonej względem źródła do odbiornika w którym znajduje się digital to analog converter czyli w tym wypadku Twoje głośniki natomiast w przypadku przesyłania bt dźwięk jest stratnie kompresowany jeżeli jakość dźwięku po bt jest dla Ciebie wystarczająca szkoda inwestować w cokolwiek więcej niż polecony przez MiK adapter bt Edytowane 10 Lipca 2022 przez geforce_tm 1 Link to post Share on other sites
holo94 0 Napisano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 geforce_tm Dzięki za odpowiedź, po tym co napisałeś nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Bo w sumie kupiłbym coś lepszego niż ten moduł BT który faktycznie może grać troche gorzej + ciszej. Moje pytanie jest takie czy jeśli mam jakąś kartę dźwiękową, ale która jest zasilana przez USB to czy już na samym USB nie będzie dużych strat? Te które wytypowałeś mają duży plus bo nie trzeba tego wpinać do płyty głównej więc w sumie jest to bardzo uniwersalne rozwiązanie. Słyszałem od znajomych właśnie że takie wynalazki na USB mogą być słabe, ja nie mam takiego doświadczenia a w sumie pomiędzy tym wewnętrznym 130zł a zewnętrznym 180zł jest niewielka różnica cenowa jeśli różnica będzie minimalna to wole jednak do podpięcia na USB Link to post Share on other sites
geforce_tm 20 Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 nie ma żadnych strat wpinając kartę dźwiękową pod USB SB X1 możesz brać w ciemno jeśli masz przejściówkę z jack 3.5mm na rca 1 Link to post Share on other sites
holo94 0 Napisano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Temat można zamknąć. Dzięki wszystkim za pomoc. Zakupiłem https://www.x-kom.pl/p/380512-karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-play-3-zewnetrzna-usb.html i jestem póki co bardzo zadowolony karta od strzała działa. Gra bardzo głośno oraz na maksymalnej głośności są tylko minimalne szumy, prawie ich nie słychać. Całkiem możliwe że głośniki teraz działają lepiej niż na zintegrowanej jak mi jeszcze działała. Link to post Share on other sites
Recommended Posts