Anja 0 Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Witam, dostawca internetu twierdzi, że nie mam przydzielonego adresu publicznego, gdyż nie występuje on w umowie, ale proszę spojrzeć na screena Jak mam to rozumieć? Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 117 Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Kazde urzadzenie podlaczone do interntu ma zawsze publiczny adres ip, nawet telefon komorkowy ktory uzywa internetu ma publiczny adres ip. Jednakze taki adres moze byc za NAT wspoldzielony i takze zmienny co jakis czas Tak masz publiczny adres ip ale ten adres bedzie sie prawdopodobnie zmienial i ten sam adres ip moze byc uzywany przez inne osoby od tego samego operatora - NAT Cytuj Link to post Share on other sites
Anja 0 Napisano 6 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Faktycznie co jakiś czas jest inny. A co powiedziałbyś na te screeny, a dokładnie chodzi mi o Voip Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 1 godzinę temu, Genghis Khan napisał: Kazde urzadzenie podlaczone do interntu ma zawsze publiczny adres ip, nawet telefon komorkowy ktory uzywa internetu ma publiczny adres ip. Jednakze taki adres moze byc za NAT wspoldzielony i takze zmienny co jakis czas Tak masz publiczny adres ip ale ten adres bedzie sie prawdopodobnie zmienial i ten sam adres ip moze byc uzywany przez inne osoby od tego samego operatora - NAT o CG-NAT to widzę pan nie słyszał ... Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 15 godzin temu, Anja napisał: dostawca internetu twierdzi, że nie mam przydzielonego adresu publicznego, gdyż nie występuje on w umowie, ale proszę spojrzeć na screena Jak mam to rozumieć? Małe te zrzuty i musiałem lupę wziąć Dopatrzyłem się INEA dostawca. Domyślnie nie dają publicznego IP. Dodatkowe 5 zł i nazywa się Zmienne Publiczne IP. Zrzut z faktury Jak wiesz jak wejść na stronę konfiguracyjną routera od INEA to wejdź i porównaj IP z takiej stronki, z tym w routerze szukając w routerze IP WAN lub WAN IP. Publiczne będzie takie samo na takiej stronce jak w routerze. Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Zmienne ip co 24 godziny...Tyle w temacie... W pewnych sprawach nawet zmienne ip jest lepsze ... Ale przy kamerach i serwerze lepsze jest stałe ip... jak kto woli... Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, pawluto napisał: Zmienne ip co 24 godziny...Tyle w temacie... W pewnych sprawach nawet zmienne ip jest lepsze ... Ale przy kamerach i serwerze lepsze jest stałe ip... jak kto woli... 12h - 43200sek , nie wiem jak jest w Inea ale w UPC jak się przestawi router w tryb bridge to automatycznie przydzielane jest stałe ip (jak w moim przypadku) Edytowane 6 Lipca 2022 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 12 godzin temu, Anja napisał: A co powiedziałbyś na te screeny, a dokładnie chodzi mi o Voip Wszystko tu jest w porządku, dostawca ma po prostu na ONT prekonfigurowany interfejs do telefonii VOIP Jest on niejako osobny od interfejsu WAN "internetowego", dlatego ma inny adres IP. Cytuj Link to post Share on other sites
Anja 0 Napisano 6 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 A Twoim zdaniem usługa Voip występuje patrząc na te screeny? Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 7 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Kliknij "Informacje o VoIP" w lewym górnym rogu - jeśli usługa jest uruchomiona to będzie tam widać np. przypisany nr telefonu Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 7 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 W Inea zmienić może się jak przez 24h nie podłączasz się do sieci. Tak mi odpowiedzieli. Można je zminić mac adresem dla WAN, ale samo praktycznie się nie zmienia. Mam INEA od roku. Cytuj Link to post Share on other sites
Anja 0 Napisano 8 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 O właśnie INEA, czy masz też wpisany Voip tak jak jest u mnie? Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 8 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Nic nie widzę na twoich zrzutach, małe literki są. Ja od INEA dostałem GPON Nokii i router tilgin, ale podłączony mam swój pod GPON TP-Link Archer AX55 bo ten tilgin ma tragiczne wifi. Ty masz Huawei sprzet więc jak masz wykupiony jakiś VOIP u nich, czego nie mają w ofercie na stronie, to używaj jak nie to zostaw w ustawieniach routera. Cytuj Link to post Share on other sites
Anja 0 Napisano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 A jeśli chodzi o C G-NAT to mam coś takiego: I popatrzcie proszę na te usługi Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Ale w czym tkwi problem w ogóle? Bo tu wszystko jest OK Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 W dniu 5.07.2022 o 23:14, Anja napisał: Witam, dostawca internetu twierdzi, że nie mam przydzielonego adresu publicznego, gdyż nie występuje on w umowie, ale proszę spojrzeć na screena Jak mam to rozumieć? Sprawdź jaki masz adres IP na WANie routera a pod jakim widzi Cię świat. Jeśli nie masz adresu publicznego to będą to dwa różne adresy. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Godzinę temu, cooger napisał: Sprawdź jaki masz adres IP na WANie routera a pod jakim widzi Cię świat. Jeśli nie masz adresu publicznego to będą to dwa różne adresy. Napisałes to samo co ja wyżej Ja napisałem jak mniemam koleżance Anji, że według jej screena z 1-szego posta ma internet od INEA i jak potrzebuje publiczne IP to trzeba wykupić bo standardowo tego nie ma w umowie. Dostanie na maila aneks do umowy o usługe przez nich nazwaną jak na zrzucie z mojej faktury w INEA. Jak nie wykupywała tej usługi to na 99% nie ma publicznego IP bo INEA w podstawowej wersji usługi daje prywatne IP. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 9 godzin temu, Arnold napisał: Napisałes to samo co ja wyżej Ja napisałem jak mniemam koleżance Anji, że według jej screena z 1-szego posta ma internet od INEA i jak potrzebuje publiczne IP to trzeba wykupić bo standardowo tego nie ma w umowie. To nie jest to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 11 godzin temu, cooger napisał: To nie jest to samo. Będziemy sie licytować o to panie Expert? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 15 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 1 godzinę temu, Arnold napisał: Będziemy sie licytować o to panie Expert? Nie ma o co, prawda jest tylko jedna. Cytuj Link to post Share on other sites
Anja 0 Napisano 20 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Akurat w moim przypadku to co mam w umowie,, a co w rzeczywistości. to zupełnie co innego. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 20 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 13 godzin temu, Anja napisał: Akurat w moim przypadku to co mam w umowie,, a co w rzeczywistości. to zupełnie co innego. Masz w umowie wymienioną usługe dodatkową Zmiennego, publicznego IP? To jest w Inea usługa dodatkow, której nie ma przy podpisywaniu umowy. Zamawiając ją na infolinii Sprzedażowej przysyłaja na e-mail Aneks do umowy do tej usługi dodatkowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts