Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, 

mam pytanie w temacie doboru routera / systemu mesh. Może ktoś miał z tym jakieś doświadczenia i będzie w stanie coś doradzić. 

Sieć w mieszkaniu 70m, w bloku (około 8-10 innych sieci). Mieszkanie raczej w kształcie prostokąta niż kwadratu i ostatni pokój lekko odsunięty od całości i oddzielony ścianą 70cm, dodatkowo z jednej strony na niej sprzęty agd, a z drugiej wielki żeliwny grzejnik, czyli nie najlepsze warunki ;) 

Obecna sieć stoi na routerze Asus RT-AC87U. Ogólnie z zasięgiem wifi nie jest źle, poza tym ostatnim pokojem. Niestety to on właśnie jest priorytetowy pod względem dostępu do sieci (praca zdalna) i obecnie router jest ustawiony tak aby przez drzwi widział się z biurkiem i laptopem w tamtym pokoju (odległość ok 10-12 metrów). Niby to działa, ale czasami zdarzają się przycięcia itp. 

Chciałbym zrobić upgrade sieci i przenieść router w jego docelowe miejsce (tam gdzie mam router z UPC oraz dysk NAS) ale wtedy nie będzie już się bezpośrednio widział z miejscem pracy i w tym przypadku jest mocno słabo z działaniem sieci. 

Aby to poprawić chciałem zastosować system mesh - router główny + satelita na wejściu do ostatniego pokoju (docelowo połączone kablem ale to dopiero przy okazji remontu łączącego je pokoju).

Myślałem o dwóch opcjach: 

- gotowy system mesh ASUS ZenWiFi AX XT8 MESH 

- osobny router + satelita, np ASUS GT-AX11000 lub GT-AXE11000  plus jeden moduł ZenWiFi XT8 - ta opcja zauważalnie droższa

Początkowo nie będą połączone kablem (dopiero za jakiś czas będzie taka opcja), także zależy mi na stabilnym połączeniu bezprzewodowym pomiędzy nimi. 

Poza tym od "głównego" routera oczekiwałbym aby bezproblemowo radził sobie jako serwer VPN, nie miał problemów z NASem. Idealny byłby system już z WiFi 6e ale za dużego wyboru jeszcze nie ma. 

Możecie coś powiedzieć na temat wymienionych powyżej routerów lub polecić jakieś inne rozwiązania? 

Mozesz do jakiegoś pokoju po srodku domu zrobić kabel RJ-45? Bo gdybys mógł to wtedy kupić jakis AP ewentualnie. Na pewno bedzie lepsza predkosc niż w Mesh bo fizyki nigdy nie oszukasz, a przynajmiej za swojego zycia :P

Router jest / będzie prawie na środku. Dokładnie to mniej więcej wygląda to tak jak na rys w załączniku. AP nie chcę bo to będą same problemy z ciągłym zmienianiem sieci jak się będzie chodzić. Dlatego wybór padł na mesh, w pierwszej kolejności przez radio a docelowo połączone kablem, jednak nie w tym momencie. 

Przeglądałem dostępne rozwiązania i z tego co widziałem to asusy oraz netgear mogą pracować jako serwer vpn oraz mesh, z tym że netgear kosztowo wychodzą 4-6k. 
Także dlatego wstępnie myślałem o asusach, i albo tym systemie dwóch identycznych urządzeń XT8 (ET8 - z WiFi 6E - jak na razie są niedostępne w PL), lub osobnym routerze, który powinien sobie bez problemu poradzić z głównymi zadaniami oraz jednym satelitą mesh. 
Tylko poza jakimiś suchymi danymi i ich opisami (z testami też jest różnie) to za dużo o nich nie wiem. 

Zrzut ekranu 2022-07-01 182127.png

Nie, jakoś zupełnie nie rozważam tego rozwiązania, jakiś czas temu w pracy mieliśmy jako ciekawostkę i zupełnie się nie sprawdziło (niskie transfery). Jak na razie najbardziej się skłaniam do rozwiązań asusa mesh. W pierwszej kolejności z wykorzystaniem radia a później router i satelita połączone kablem. 

14 godzin temu, spirittt napisał:

Nie, jakoś zupełnie nie rozważam tego rozwiązania, jakiś czas temu w pracy mieliśmy jako ciekawostkę i zupełnie się nie sprawdziło (niskie transfery). Jak na razie najbardziej się skłaniam do rozwiązań asusa mesh. W pierwszej kolejności z wykorzystaniem radia a później router i satelita połączone kablem. 

Powerline ma kilka odmian. Prędkość transferu zależy tez od jakości sieci elektrycznej.

8 godzin temu, spirittt napisał:

spoko dzięki, domyślam się że niektórzy jakby mogli to biegali by po mieszkaniu z wpiętą skrętką do telefonu ;) 

Nie tylko z telefonami. Jedno jest pewne, kupno i trafienie na dobry router z dobrym zasięgiem to dopiero "wow", a mesh z dobrym wifi i rozstawienie tego, zeby te wiecej niż 100Mb/s osiągnąć to dopiero, a najgorsze, że w wiekszosci przypadkow producent nie daje info czy ten mesh pracuje z głównym routerem w 2.4 lub 5Ghz, już nie wspominając od trybie AC czy AX. Nawet w sieci ciężko jakieś info o tym znaleźć. Dlatego ja sobie odpóściłem. Może za mojego życia jakiś geniusz wymysli coś lepszego bezprzewodowego i zrobi na tym fortunę. Póki co polityka zjada wszystkich geniuszy świata bo pewnych przepisów nie przeskoczą. Ja już próbowałem AP i to to w ogóle jakieś totalne nie porozumienie. Natomiast nad PowerLine myśle, chodzby spróbowac w 14 dni zamawiając online, ale tylko i wyłacznie najdroższy i za razem najnowszy jakiś model. Póki co nie jest mi to niezbedne bo w wiekszosci z neta korzysta sie w jednej części domu.

21 godzin temu, spirittt napisał:

WiFi 6E (z pasmem 6GHz), tylko właśnie jeszcze jest bardzo słabo z ich dostępnością. 

Nawet jak by był dostępny to konto uszczupli na razie dośc mocno bo sam router z czymś takim kosztuje 2-3 tysie. IPv6 90% urządzeń sieciowych profesjonalnych i domowych oraz te, które przyłacza się do sieci lokalnej obsługuje, a w draża się to tak długo, że nie wiem czy nasze wnuki to dożyją. WiFi 6E może się nigdy nie zrobić popularne bo już ogłoszono Wi-Fi 7 nie dawno, więc moze na to pójśc większy nacisk w wdrażaniu dla mas. Czasami się zastanawiam czy na pewno jak nie wiadomo o co chodiz to chodiz tylko o kase czy już kompletnie nie wiadomo o co. :)

WiFi 6E wprowadzili w 2020, jak widać po 2 latach dostępność routerów itp jest średnia. WiFi 7 ma wejść w 2024, dostępność sprzętów to pewnie kolejny rok dwa, także jeszcze kilka lato na to poczekamy. Ale za to z pierwszych informacji o tej 7'mce to zapowiada się bardzo szybko. Jak będzie zobaczymy za kilka lat. 
A na ten moment mamy dostępne 6E i z routerów widziałem, że jest Asus GT‑AXE11000 oraz Netgear RAXE500, oba cenowo blisko 3k. 
Dodatkowo w usa jest dostępny zestaw (2szt) mesh z 6E - ASUS ZenWiFi ET8 za 2,5k zł co jest chyba najatrakcyjniejszą ceną, ale oficjalnie jeszcze u nas nie jest dostępny. 

Co do cen to nie wydaje mi się aby one szybko spadły, czy to teraz tego 6E czy za kilka lat jak wprowadzą 7, pewnie chińskie urządzenia szpiegujące marki na H (czy jakiegoś innego g...) pojawią się w najniższych cenach na rynku ale kto by to chciał nawet za darmo :P